DSİ’nin vazgeçemediği hastalığı…

Arif Anbar yazdı

14 Aralık 2017 09:32
A
a
Sütiş Eskişehir
Sakarya’dan öğrendik.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Elektrik Üretim AŞ tarafından Tepebaşı ve Alpu sınırları içerisine kurulması planlanan kömürlü termik santralin çevresel etkilerini daha detaylı inceleyebilmek için DSİ 3. Bölge Müdürlüğü’nden teknik bilgi istemiş.
İstenen bilginin içeriği ise…
Söz konusu bölgede faaliyet gösteren sulama kooperatiflerinin suladıkları alanlar, yine bu kooperatiflerin sayısal konumları, kapasiteleri ve Beyazaltın Sulama Göleti’ne ait sayısal veriler ile bilgiler.
 
*
 
Ancak DSİ’den gelen cevap oldukça vahim.
Diyor ki DSİ: “Konuyla ilgili olarak ilgili ihtisas sahibi kurumlara tüm bilgi ve belgeler verilmiş olup, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili bir husus olmadığı kuruluşumuzca düşünülmektedir.”
Yani DSİ, kendisi gibi bir kamu kurumu olan Büyükşehir Belediyesinin, kamu yararına bilgi edinme hakkını hiçe sayarak, “talep edilen bilgiler sizi ilgilendirmez” diyerek bilgi kaçırıyor
 
*
 
Peki, Büyükşehir Belediyesi bu bilgiyi neden istemiş olabilir?
Babasının hayrına istemiş olamaz herhalde.
Bakın…
Bakanlık, kömürlü termik santral konusunda hazırladığı ÇED raporunu yakında açıklayacak ve bununla birlikte ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan ÇED raporuna ilişkin görüş isteyecek.
Görüş verecek kurumlar da, özetle “iyi ya da kötü, eksik ya da yanlış” diyerek raporun aksak yönlerinin düzeltilmesi yönünde katkı verecek.
İşte Büyükşehir Belediyesi, ÇED raporu açıklandıktan sonra bakanlığın ilgililerden isteyeceği görüş raporunu sağlıklı hazırlayabilmek adına çeşitli kurum ve kuruluşlardan bilgi istiyor.
Örneğin belediye, İl Tarım Müdürlüğünden de bilgi istedi.
İl Tarım Müdürlüğü ise hiçbir biçimde bilgi kaçırmadan gerekeni yaptı.
Ancak DSİ, devletin kurumu gibi değil de, yine AKP’nin parmağında oynattığı basit bir daire gibi davranarak, Büyükşehir Belediyesinin kamu yararına talep ettiği bilgiyi sakladı.
 
*
Hatırlayın…
DSİ’nin bu davranışı ilk değil.
Şehri Derya Parkı’nı da, devletin profesyonel bir kurumu olduğunu unutup,  AKP’nin yönettiği basit bir daire gibi davranarak Odunpazarı Belediyesinin elinden kabul edilemez bir biçimde almıştı.
 
*
 
Beri yandan…
Büyükşehir Belediyesi, kentin tümünün organizasyonundan birinci dereceden sorumlu kurumların başında geliyor.
Böyle bir bilgiyi her şartta ve koşulda isteme ve rahatlıkla alma hakkı var.
Bunun nedeni daha iyi ve daha hızlı hizmet edebilme amacından başka bir şey değildir.
 
*
 
Bitirirken şu soruları sormak istiyorum:
 
  • Büyükşehir Belediyesince istenilen bilginin, DSİ tarafından kaçırılmasının sebebi ne?
  • DSİ’nin devlet dışında emir aldığı bir ağababası var mı ve eğer varsa, bu bilgiyi vermekten bu nedenle mi kaçıyor?
  • DSİ, AKP’nin yönettiği basit bir daire olmadığının, devletin profesyonel biçimde çalışması gereken bir kurumu olduğunun farkına ne zaman varacak?
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi