Dört his…

Arif Anbar yazdı

1 Şubat 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Başlarken…
Eskişehir’de yaşayan neredeyse tüm yurttaşlarımız gibi; öfke, üzüntü, tedirginlik ve şaşkınlık gibi duyguları bir arada yaşadığımı belirtmek istiyorum.
Neden peki?
Nedeni şu…
Eskişehir’in tüm değerlerini ortadan kaldıracak garabet niteliği taşıyan kömürlü termik santral projesinin, ısrarla ve fütursuzca kurulmak istenmesinden dolayı öfkeliyim, üzülüyorum, tedirginlik yaşıyorum ve şaşkınlık içerisindeyim!
 
*
 
 
Şöyle anlatayım…
Toprak Koruma Kurulları neden vardır?
Adı üzerinde, belki de dünyadaki en değerli yaşam kaynağı olan toprağı korumak için vardır.
Peki, Toprak Koruma Kurullarında, tarım arazilerinin tarım dışı kullanıma açılabilmesi amacıyla karar alınacağında niçin 3’te 2’lik çoğunluk aranıyordu?
Ancak ve ancak 25 bin yılda oluşabilen 40 santimetrelik toprağın, tarım dışı amaçla kullanıma açılıp yok olmasını engellemek amacıyla.
 
*
 
Hatırlayalım…
Eskişehir’in göbeğine ısrarla dikilmek istenen kömürlü termik santral için Toprak Koruma Kurulu ilk kez toplanmış ve toplantı sonunda 3’te 2’lik çoğunluk sağlanamadığı için tarım topraklarının tarım dışı kullanıma açılabilmesi kararı alınamamıştı.
Ancak gelin görün ki söz konusu kararın açıklanmasından kaçınılmıştı.
Toplantının üzerinden bir gün geçtikten sonra açıklama yapılmış ve tasvip edilemez bir biçimde “Tarım toprakları tarım dışı kullanılabilir” kararı alındığı deklare edilmişti.
3’te 2’lik çoğunluğun sağlanamamasına rağmen alınan bu kabul edilemez karar sonrasında Eskişehirliler tarafından termik santrale olan tepki daha da artmıştı.
Bununla birlikte karara peş peşe itirazlar gelmeye başlamıştı.
 
*
 
Derken…
Kömürlü termik santrali ısrarla dikmek isteyenler şunu düşündü:
“İl Toprak Koruma Kurulu’nda gereken çoğunluğu yakalayamamamıza rağmen, tarım topraklarını tarım dışı faaliyetlere açtık. Bu yasa dışılık ilerde bizim başımızı ağrıtır. Aldığımız karar, yapılan itirazlarla birlikte mahkemeden döner. O nedenle biz işimizi sağlama alalım ve tarım topraklarının tarım dışı kullanımı için koyulan 3’te 2’lik çoğunluk kuralını kaldıralım. Bu kuralın yerine tarım alanlarının tarım dışı kullanımı için ‘çoğunluk yeter’ diye bir karar alalım. Kararı aldıktan sonra tekrar İl Toprak Koruma Kurulu’nun toplanmasını sağlayalım. Nasıl olsa bürokratik çoğunluk bizde. Bürokratlara gereken talimatı verir, +1 dahi olsa çoğunluğu rahatça çıkarırız ve istediğimiz kararı alırız. Böylelikle ne mahkemeyle uğraşırız, ne itirazla ne de vatandaşla.”
 
*
 
Kömürlü termik santralin kurulmasını isteyenler, kafalarının arkasında geliştirdikleri bu kurguyu vakit geçirmeden ortaya koydular.
Türkiye genelinde uygulanan yönetmeliği değiştirerek, tarım topraklarının tarım dışı kullanılabilmesi için “çoğunluk yeterli” kararını aldılar.
Sonrasında vakit geçirmeden ikinci kez Eskişehir İl Toprak Koruma Kurulu’nu topladılar.
Sonuçta…
Talimatlı ve Eskişehir’de yaşama hayali olmayan bürokratların oylarıyla çoğunluğu rahatlıkla yakaladılar ve verimli tarım topraklarımızın üzerine termik santralin dikilmesi önündeki en büyük engeli kaldırmış oldular.
 
*
 
Yazımın başında üstüne basarak belirttim.
Eskişehir halkı gibi ben de öfkeliyim.
Çünkü…
Her ne olursa olsun kömürlü termik santralin kurulmasını ısrarla isteyenlerin kafalarının ardındaki kömür karası planları net bir biçimde görmeye başladım.
Eskişehir halkı gibi ben de üzülüyorum.
Çünkü…
Bazılarının; hayati önem taşıyan toprağa, çevreye, insan sağlığına, kentin parlayan turizmine ve öğrenci çekme potansiyeline; kısa süreli bir rant uğruna bu kadar düşman olmasını hazmedemiyorum.
Eskişehir halkı gibi ben de tedirginim.
Çünkü…
Yine bazılarının; kişisel yükselme hırsı ve “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” zihniyeti içerisinde olarak, söz konusu garabete sessiz kalmaları ve hatta onaylamaları, sadece Eskişehir’in değil, ülkemizin geleceği için de beni kaygılandırıyor.
Eskişehir halkı gibi ben de şaşkınım.
Çünkü…
Muktedirler; ne ara bu kadar aymaz, vurdumduymaz ve bencil oldular?!
 
*
 
Bitirirken şunu ne bir biçimde ifade etmek istiyorum…
Bizler, çocuklarımız ve torunlarımızla birlikte bu kentte yaşayacağız.
O nedenle umut doluyuz.
Umudumuzu arkamıza alarak her zorluğa rağmen direneceğiz.
Eskişehir’in kömür karası bir kent haline gelmesine de asla izin vermeyeceğiz!
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi