Prof.Dr. Alper Çabuk

Bilimi dinlemek

Bu köşede Greta Thunberg’ten bahsetmiştim. Aslından pek çoğunuz ismini biliyor ve takip ediyorsunuzdur belki de

23 Eylül 2019 08:15
A
a
Sütiş Eskişehir
Bu köşede Greta Thunberg’ten bahsetmiştim. Aslından pek çoğunuz ismini biliyor ve takip ediyorsunuzdur belki de. Greta küçük yaşına rağmen, büyüklerden beklenmeyecek bir duyarlılıkla iklim değişikliklerine dikkat çekmek için haftanın bir günü okula gitmeyerek, yaptığı bu eylemle dünyada pek çok kişinin dikkatini çeken ve dünya genelinde benzer eylemlere ilham veren iklim değişiklikleri aktivisti. Greta’nın bu eylemlerinin ardından bu eylem birçok ülkede binlerce öğrenci tarafından tekrarlanmıştı. O, henüz 16 yaşında olmasına karşın, konuşmaları ve eylemleri tüm dünyada ses getiriyor. Onun verdiği ilhamla, 2027 Eylül haftası tüm dünyada iklim grevi haftası ilan edildi ve dünya genelinde pek çok çocuk ve genç okullarına gitmeyerek, iklim değişikliklerine dikkat çekmeye çalışıyor. Greta Thunberg, bu hafta nedeniyle, bu kez hem iklim grevine katılan gençlerle buluşmak ve ABD Kongresinde bir konuşma yapmak, hem de 23 Eylül’de New York’ta düzenlenecek olan iklim zirvesine katılmak için yelkenliyle Atlas Okyanusunu geçerek, ABD’ye ulaştı.  Greta’nın hava yolu yerine yelkenli tercih etmesinin sebebi, hava taşımacılığının küresel ısınmaya etkisine dikkat çekmekti. Greta’nın ilk mesajlarından biri Trump’a yönelikti. Donald Trump’a “Bilimi dinlemesi” mesajını iletti ve ekledi “Ama açıkça görülüyor ki bunu yapmıyor.” 
Kongre’de yapacağı konuşmadan önce Senatörlerle buluşan Greta, Senato üyelerine bir bilim insanı ya da siyasetçi değil, bir öğrenci olduğunu anımsatarak, “Bizi sadece ne kadar ilham verici olduğumuzu söylemek için buraya çağırmayın çünkü bu hiçbir işe yaramıyor” diyerek yeterince çaba gösterilmemesine tepkisi gösterdi. İklim kriziyle mücadele etmek için tavsiye almak isteyenlerin bilim insanlarına başvurması gerektiğini anımsatan Greta şunları söyledi: “Lütfen övgüleriniz size kalsın. Biz bunu istemiyoruz. Gerçekte siz kendiniz hiçbir icraatta bulunmadan sadece bize ne kadar ilham verici olduğumuzu söylemek için bizi buraya davet etmeyin, çünkü bu hiçbir şeye yaramıyor. Ne yapmanız gerektiğiyle ilgili tavsiye istiyorsanız, bilim insanlarını davet edin, bilim insanlarından uzmanlıklarını talep edin. Biz kendimizin değil, bilim insanlarının duyulmasını istiyoruz.” Senato’nun iklim görev gücüne başkanlık eden Ed Markey, bu konuşmasının ardından Greta ve Greta’ya iklim greviyle destek veren tüm gençlere yönelik olarak “Sizin liderliğinize ihtiyacımız var. Siz ABD’ye ulaşmış siyasi bir ordusunuz. Bu meseleye daha önce hiç olmadığı şekilde ışık tuttunuz ve bu yeni bir çarpan etkisi yaratıyor” dedi ve ekledi: “ABD’deki siyasi dinamikleri mutlak surette değiştiren siyasi sürece bu ekstra enerji düzeyini siz kattınız. 2020 başkanlık seçimi pek çok açıdan iklim değişikliğiyle ilgili bir referandum olacak.”
Greta Thunberg, Senatörlerle buluşmasının ardından Kongreye hitaben şunları söyledi: “Benim bir hayalim var. Bu hayal Hükümetlerin, siyasi partilerin ve kurumların iklim krizinin önemini anlaması ve farklılıklarına rağmen her acil durumda olduğu gibi hep beraber hareket edilmesi. Dünyada yaşayan herkes için gezegenimizi güvenli bir yer haline getirecek kararların alınması ve uygulanması. Çünkü o zaman iklim grevi yapan milyonlarca okullu genç, okullarına dönecek. Gücü olan insanlarla beraber medyanın da bu krize bir varoluş savaşı gibi yaklaşması hayalim var. Böylece ben de evime, köpeklerime ve kardeşime dönebilirim. Çünkü onları çok özledim. Aslında çok hayalim var, ancak 2019 yılındayız ve 2019 yılı ne zaman olarak, ne de mekan olarak hayaller için uygun değil. 2019 uyanış zamanı. 2019, normalden daha fazla uyanık olmamız gereken tarihi bir an. Tabii ki hayallere ihtiyacımız var. Fakat her şeyin bir zamanı var ve hayaller söylenmesi gerekenlerin ve söyleniş biçimlerinin önünde durmamalı. 
Nereye gidersem gideyim, etrafım peri masallarıyla çevrili gibi. İş dünyası liderleri, hükümet yetkilileri tüm zamanlarını bize hikayeler anlatarak ve kafalarında yeni hikayeler kurarak geçiriyorlar ve bu masallarla bizi çok iyi uyutuyorlar. Bu hikayeler her seyin çok iyi olacağına dair anlatılan iyi hisset hikayeleri. Zaman gerçeklerle, olgularla ve bilimle yüzleşme zamanı ve bilim her zaman yaratmak istediğimiz toplum için mükemmel fırsatlar hakkında konuşmuyor. Bilim harekete geçmeyi ertelediğimiz müddetçe her geçen gün daha da kötüleşecek insanlığın konuşulmamış ıstırabını anlatıyor”. 
***
Bir kişinin bile dünyada kötü giden şeyleri değiştirebileceğine, aslında değişimi başlatacak  anahtar olacağına inanmışımdır hep. İşte Greta, küçük yaşına rağmen başlattığı eylemler ve oluşturduğu kamuoyuyla belki de dünyayı değiştirecek… İyilik ve iyiler -aslında tüm Dünya kazanacak… Ama dediği gibi “kendimizin değil, bilim insanlarının duyulması” gerekiyor. 

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi