Prof.Dr. Alper Çabuk

Banane

Dünyada koronavirüs vakaları azalırken, bizde arttığı bir dönemde, geçtiğimiz hafta itibarıyla normalleşme sürecine bir kez daha başladık

8 Mart 2021 08:49
A
a
Sütiş Eskişehir
Dünyada koronavirüs vakaları azalırken, bizde arttığı bir dönemde, geçtiğimiz hafta itibarıyla normalleşme sürecine bir kez daha başladık. Ancak yeni normalin olmazsa olmazı olan maske, mesafe ve temizlik kurallarına azami ölçüde dikkat etmezsek, yeni mutant virüsler nedeniyle bu sefer kabusa hızla geri döneceğiz ve işimiz çok daha zor olacak. Emin olun, bu senaryoda virüs olumlu bir mutasyona uğramadıkça, aşı dahil olmak üzere hiçbir şey çare olmayacak ve işimiz aşılamalara rağmen önceki artışlardan çok daha zor olacak. Her şeyi devletten beklemekle bu salgınla mücadele etmek mümkün değil. Aşı olmuş kişiler de dahil olmak üzere, toplumun her bireyinin bananeciliği bırakıp, maske, mesafe ve temizlik kurallarına azami ölçüde dikkat etmesi gerekiyor. Toplumdaki tüm bireylerin bunun diğer kişilere karşı bir sorumluluk olduğu kadar, bir vatandaşlık görevi olduğunu da unutmamaları gerekiyor.
 
Osmanlı İmparatorluğu’nun en kudretli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın kafasına “Bir devletin yıkılması neden olur?” sorusu takılmış. Ülkedeki akil insanlara bu soruyu sorar, cevap ararmış ancak tatmin edici bir yanıt almazmış.
O dönemin ünlü alimlerinde olan Yahya Efendiye de bu soruyu sormak için bir mektup göndermiş ve sorunun cevabını istemiş.
Yahya Efendi de bir küçük not olarak “Nemelazım (banane)” yazarak, yanıtını Kanuni’ye göndermiş.
Evliya sayılan Yahya Efendi’nin bu yanıtına Kanuni çok bozulmuş ve Yahya Efendi’nin yanına giderek, alim olarak ona çok değer verdiğini ama onun çok önemli bir sorusunu yanıtsız bırakmasına çok kırıldığını ifade eder.
Bunun üzerine Yahya Efendi, “Padişahım ben cevabı yazdım okumadın mı?” diyerek karşılık verir.
Kanuni ise, “Okudum sadece banane yazıyordu.” der.
Yahya Efendi cevaben, “Padişahım, işte yanıtım budur. Bir devlette bananecilik artarsa, o devlet yıkılmaya mahkumdur” der.
 
Kıssadan hisse; eğer hayalimiz tekrar eski normale dönmekse, bu mücadelede herkesin üzerine sorumluluk düşüyor. Eğer yeni normalin normali, maske, mesafe ve temizlik kurallarına azami ölçüde uymazsak, yeni normal anormal şekilde gelişecek ve etkileri çok daha ağır olacak. Örneğin dün pek çok il ve ilçemizde karantina tedbirleri uygulanmaya başladı. Aksaray’da dün bakkal, market ve diğer istisnalar da olmaksızın tam kapanma uygulandı. Yeni normalin gereklerine uyulmayan her yerde, karşı karşıya kalacağımız tablo bu olacaktır. Banane diyenler de dahil, bunun etkisi er ya da geç herkese ciddi şekilde yansıyacaktır.
 
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi