AK Parti’nin eğilimi nasıl?

Hafta sonu AK Parti Türkiye genelinde temayül yoklaması yaptırdı. AK Partililer ve kentimiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Eskişehir’de yapılan temayülün sonuçlarını bilemiyoruz. Dolayısıyla ben bu tarz bir eğilim yoklamasını eksik ve kusurlu buluyorum.

28 Kasım 2023 09:06
A
a
Sütiş Eskişehir
Hafta sonu AK Parti Türkiye genelinde temayül yoklaması yaptırdı. AK Partililer ve kentimiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Eskişehir’de yapılan temayülün sonuçlarını bilemiyoruz. Dolayısıyla ben bu tarz bir eğilim yoklamasını eksik ve kusurlu buluyorum.
Teşkilatın hangi adaydan yana eğilimi olduğunu mu tespit edeceksiniz? 
Kolayı var; koyarsınız üyenin karşısına sandığı, herkes hür iradesiyle kimi belediye başkanı görmek istiyorsa seçimini yapar. Ancak üyenin eğiliminin sonuçları da açıklanır. Dahası bir nevi seçim sayılan temayülün sonuçları herkesin gözü önünde ve şaibeye yer bırakmayacak şekilde sayılır.
AK Parti Eskişehir’de kâğıt üzerinde ikinci parti. Ancak bana sorarsanız birinci parti olabilir. Çünkü 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 34,06 oy alan CHP’nin oylarının arasında 4 küçük parti de bulunuyordu. Daha önceki seçimlerden biliyoruz ki sadece Saadet Partisi’nin bile Eskişehir’de yüzde 1’in az üzerinde oyu var. Kesin bir şey söylemek mümkün değil ancak Eskişehir’de CHP’nin oyunu yüzde 32 bandında saymak lazım. Bu açıdan bakıldığında AK Parti’nin aldığı yüzde 33,15 oyu farklı değerlendirmek lazım. Sonuç olarak AK Parti ve CHP’yi üç aşağı – beş yukarı aynı oyda saymak lazım.
Bu kadar güçlü bir partinin yıllardır Eskişehir’de yerel seçim zaferi yaşamıyor olmasının nedeni, tepeden inen adaylar. 
AK Parti seçmeni, “Ben oyumu Reis’e veriyorum” diyerek hiç tanımadığı Fatih Dönmez’e de, Ayşen Gürcan’a da bir şekilde oy verebilir. Ancak yerel seçimler farklıdır; sevmediği bir belediye başkan adayına oy vermez. 
AK Partililer parti içi dengelerle o kadar meşguller ki, halkın içindeki dengeleri unutuyorlar. Ancak seçim sonuçlarına da o unuttukları halk karar veriyor.

CHP’de anket bilmecesi 

Son günlerde Eskişehirlilerin telefonları anket şirketleri tarafından çalınıyor. Son olarak CHP tarafından yaptırılan bir anket şirketi tarafından arandım. Uzun süren tele – anketteki soruları yanıtladım.
Tıpkı AK Parti’nin temayülü gibi, CHP’nin anketine de ihtiyatlı yaklaşmak lazım. Siz eğer ki anketleri gerçek sonuçları öğrenmek için yaptırıyorsanız çok güzel. İşte o zaman sizi tebrik ederim. 
Ancak geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de hiç kimsenin tanımadığı bir adam Yılmaz Büyükerşen’in ardından ikinci isim olarak gösterilmişti. Bu tarz “Ismarlama” anketler de yapılıyor.
CHP Genel Başkanı büyükşehirlerde anketler yaptıracaklarını söylediği zaman da meseleye ihtiyatlı yaklaştım.
Eğer gerçekten anket yaptıracaklarsa sıkıntı yok. Ancak ısmarlama anket yaptırarak bazı belediye başkanlarının ipini çekeceklerse işler değişir.

Temayül mükemmel mi? 

Demokrasiden, ön seçimden ve temayülden övgüyle bahsedip durduk. Peki temayül gerçekten de mucizevi bir şey mi?
Eskişehir’de gerçek anlamda temayülü son zamanlarda yapan tek Parti İYİ Parti. 
İYİ Parti’de açık ve şeffaf bir temayül yapıldı. Şimdi bazıları şaibe yaratmaya çalışsa da, işin içinde bulunan birisi olarak söyleyebilirim ki temayül adam gibi yapıldı. Aksini söyleyenler iftira atıyor. Zaten iddialarını bırakın ispatlamayı, destekleyecek bir delil bile ortaya koyamadılar. Ne fason parti üyeleri oy kullandı ne delege ağaları son gece operasyonları yaptı. Zaten sandıklar delegenin değil, doğrudan üyenin önüne konmuştu. 
Sonuç olarak Eskişehirspor’un eski başkanı Nebi Hatipoğlu, popülaritesini de kullanarak temayülden kesin bir zaferle ayrıldı.
Peki çok mu güzel oldu?
Siz onu bir de İYİ Partililere sorun. Nebi Hatipoğlu “Asla gitmem” dediği AK Parti’ye 5 ay içerisinde geçti ve İYİ Partililerin 87 bin civarındaki oyu buharlaşıp uçuverdi…
Demek ki temayülün sonuçları her zaman hayır getirmiyormuş. 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi