Kazım Kurt, Burhan Sakallı ve kredi…

Arif Anbar yazdı

21 Temmuz 2018 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt, Burhan Sakallı ve kredi…

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u, dün ES TV canlı yayınına aldık.
Yayını da oldukça manidar bir yerde gerçekleştirdik.
Hamamyalu’nda!
 
*
 
Kazım Kurt, yayın sırasında birçok soruya yanıt verdi ancak özellikle bazı hususlara ilişkin yaptığı açıklamalar oldukça dikkatimi çekti.
Neydi o hususlar?
24 Haziran seçimleri…
İYİ Parti’nin yerel seçimlere etkisi…
AK Parti’liler arasındaki sürtüşmenin belediyeye etkisi…
AK Parti ve CHP’li belediye arasındaki kredi farkı…
 
*
 
Dilerseniz 24 Haziran seçimlerinden başlayalım…
Kazım Kurt bu konuda ciddi bir özeleştiri yaptı ve dedi ki:
 
            SIKINTI BİZDEDİR
  • “Şimdi ben, tabi… İğneyi kendimize çuvaldızı başkalarına batıralım diye düşünüyorum. Partimiz bu konularda kendini sorgulamalı. Biz bu şartlarda iktidar olamıyorsak sıkıntı bizdedir. Yani bakın… Türkiye ekonomisi iyi değil, Türkiye iyi yönetilmiyor, iç borç dış borç batağına girmek üzere, üretim sıfıra yaklaşmış, ekonomi durmak üzere ve güvensiz bir ortam var. Hiç kimse altı ay sonra ne olacağını bilmiyor. Hiç kimse… Bana, ‘ben biliyorum’ diyen yalan söyler. Onun için de hiçbir iş adamı yatırım yapmıyor. Mal güvenliği yok, can güvenliği yok, hukuk güvenliği yok. Böyle bir ortamda sol bir parti seçim kazanamıyorsa sıkıntıyı kendinde arayacak. Biz kendi içimizde yaptığımız tartışmalarda bunu çözmeliyiz diyorum ben. Yani seçimli kurultay yapmadan önce biz böyle bir iş yapmalıyız.”
 
*
 
Daha önce CHP’ye oy verip de bu seçimde İYİ Parti’ye oy veren azımsanamayacak sayıda seçmen var.
Peki, söz konusu durum yerel seçimlere de yansır mı ve yansırsa ne olur?
Bakalım Kazım Kurt bu konuda nasıl bir açıklama yapmış:
 
            CHP’Yİ BEKLEYEN TEHLİKE
  • “CHP’nin çok oy aldığı yerlerde İYİ Parti çıkınca denge değişti; Vişnelik’te, Akarbaşı’nda, Arifiye’de, Deliklitaş’ta, Kurtuluş’ta, Gökmeydan’da CHP’ye daha önce oy veren merkez sağ düşünceli seçmenler, bu genel seçimde İYİ Parti’ye verdi. Eğer yerel seçimde de aynı tercihi yaparlarsa, kale falan kalmaz.”
 
*
 
Gelelim AK Parti’liler arasındaki sürtüşmenin Odunpazarı Belediyesi’ne olan etkisine…
Başkan Kurt bu hususun faydalarını gördükleri gibi zararlarını da gördüğünü ifade ediyor.
Şöyle ki:
 
            NABİ AVCI’NIN KATKILARI
  • “AK Parti’de bir sürtüşme var. O sürtüşmeden biz yararlandık, Allah razı olsun. Nabi Bey’in bize bazı katkıları oldu. Diğer arkadaşımız buna sinirlendi, kavgalara filan devam etti. Örneğin şu anda Sanayi Çarşısı projesinin yapılamamasının nedeni de o kavgadır. Çünkü Sanayi Çarşısı projesinin afet riskli alan olarak ilan edilmesinin altında Nabi Bey’in imzası vardır. Nabi Bey imza attığı bir projenin yapılmasını ister. Bu bir hükümet projesi. Bakanlar kurulundan çıktı. Yapılsın diye imza atmış ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bu iş geçmedi. Yani Eskişehir’in kangren olmuş sorununu çözecek bir proje hazır bekliyor. Ama oradaki kavga nedeniyle Eskişehir bundan zarar ediyor.”
 
*
 
Son olarak, AK Parti ve CHP’li belediye arasındaki kredi farkı konusuna bakalım…
Yani AK Parti’li Burhan Sakallı yönetiminin İller Bankası’ndan 10 yılda aldığı kredi miktarı ile CHP’li Kazım Kurt yönetiminin İller Bankası’ndan 4 yılda aldığı kredi miktarını kıyaslayalım.
 
*
 
AK Parti’li Burhan Sakallı yönetimi, 28 Mart 2004-29 Mart 2014 yıllarını kapsayan 10 yıllık sürede İller Bankası’ndan 73 milyon TL kredi kullanabilmiş.
CHP’li Kazım Kurt yönetimi ise, 30 Mart 2014’ten bugünü kapsayan 4 yıllık sürede 52 milyon 893 bin TL kredi alabilmiş.
 
*
 
Muhalefet belediyesi olan CHP’li bir belediyenin, hükümetin hakim olduğu İller Bankası’ndan kredi alma başarısını netleştirmek için şu hesabı aktarmak istiyorum.
AK Parti’li Burhan Sakallı 10 yılda 73 milyon TL kredi kullandı. Bu ne demek? Yılda 7,3 milyon TL demek.
CHP’li Kazım Kurt 4 yılda 52 milyon 893 bin TL kredi aldı. Bu ne demek? Yılda 13 milyon TL demek.
Aradaki farkı görebiliyor musunuz?
Sanıyorum Kazım Kurt’un, “AK Parti’li belediyenin 10 yılda yaptığını biz 4 yılda yaptık” iddiasının göstergelerinden bir tanesi de bu.
 
*
 
Kazım Kurt, yukarıda anlattığım AK Parti’li-CHP’li Odunpazarı Belediyesi arasındaki kredi farkı meselesi üzerinden şöyle bir yorum yapıyor:
 
            BELEDİYECİLİĞİ BİZ İYİ YAPARIZ
  • “Şimdi AKP en çok şunu söylüyor, şunun üzerinden politika yapıyor: ‘CHP’li bir belediye başkanı seçerseniz iktidarla uyum olmaz, iktidarla uyum olmadığı zaman hizmet yapılamaz, iktidar gücünü kullanamazsınız, onun için AKP’li bir belediye başkanı seçin size istediğiniz kadar verelim hizmet gelsin’ diyorlar. Bu demokratik geleneklere ters, aykırı filan ama gerçeklere de ters. AKP belediyesi 10 yılda iktidarın kontrolündeki İller Bankası’ndan ne kadar kredi almış; tüm baskılara, her türlü engellemelere rağmen CHP’li Kazım Kurt’un yönettiği belediye ne kadar kredi almış. Bu da bizim farkımız. Belediyeciliği biz iyi yaparız.”
 
*
 
Evet…
Kazım Kurt’un açıklamalarından dikkatimi çeken bazı konuları siz değerli okurlarımıza aktarmaya gayret gösterdim.
Takdiri de size bıraktım…
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Allı turnam 22 Temmuz 2018 00:07

Hani baba engelleniyordunuz ? ŞİMDİ AK partili belediyeden daha çok istikak aldığınızla övünüyorsunuz.Sizin bu kafayla kendinize bile hayrınız olmaz.

3 4 Cevap Yaz
kenar mahalleli 21 Temmuz 2018 20:01

huzur mahallesi alirızaefendi caddesi yirmi yıl önce genişleyecek denildi yirmi yıldır bu caddenin kaldırımlarına el sürülmedi 500 metrelik caddeyi genişletemeyen belediyelerden kensel dönüşüm beklemek hayalcilik olur bugüne kadar kaç mahallede dönüşüm yapılmış kaç bina istimlak edilerek yol genişletilmesi yapılmış belediyelerin aldığı krediler ve gelirleri nerelere harcanıyor

1 2 Cevap Yaz
Eses 21 Temmuz 2018 13:04

Sayın Anbar. 30 yılı İller Bankasında geçmiş bir insan olarak şunu söylemeyi görev bilirim. İller Bankası belediyelere finansal destek ve kredi verirken hangi partili olduğuna değil, yapmayı düşündüğü yatırımın gerekli ve verimli olması ilkesine bakar. Belediyeler arasında iktidar belediyesi, muhalefet belediyesi ayırımı yapmaz. Tüm belediyeler İller Bankasının sadece müşterisi değil, aynı zamanda ortaklarıdır. Bu durumu önceki başkan daha az aldı. Şimdiki başkan daha çok aldı diye değerlendirmemek gerekir.

3 9 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi