Eskişehirliler misafire kapıyı açamıyor! İşte nedeni...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehirliler misafire kapıyı açamıyor! İşte nedeni...
A
a

Misafirperver Türk toplumu yapısı içerisinde akşam yemeklerine eş, dost çağırmak önemli bir yer kaplıyor. Hele ki İslam alemi için önemli bir yeri olan Ramazan Ayı demek, kalabalık iftar sofraları demek. Ancak bu yıl hem hayat pahalılığı, hem de vatandaşların pandemi sonrasında kalabalık ortamlara girmek istememesi nedeniyle bu kültür, yerini yalnız geçirilen iftar sofralarına

Sütiş Eskişehir
Misafirperver Türk toplumu yapısı içerisinde akşam yemeklerine eş, dost çağırmak önemli bir yer kaplıyor. Hele ki İslam alemi için önemli bir yeri olan Ramazan Ayı demek, kalabalık iftar sofraları demek. Ancak bu yıl hem hayat pahalılığı, hem de vatandaşların pandemi sonrasında kalabalık ortamlara girmek istememesi nedeniyle bu kültür, yerini yalnız geçirilen iftar sofralarına bıraktı. İşte Eskişehir'de vatandaşın iftar sofrası…

MASRAFLAR ÇOK YÜKSEK



AHMET YİĞİT: Evet davet ediyoruz maliyeti bin, bin iki yüz TL’ye denk geliyor. Geçmiş yıllarda 15 gün misafir çağırıyorsak, şimdi 2-3 gün zor misafir ağırlıyoruz. Hayat şartları zorlaştı, masraflar çok yüksek.

KENDİNE YİYECEK BULMAK BİLE ZOR



HAVVA KAHYA: Ağırlıyoruz bu akşam da biz davetliyiz ama geçim çok zorlaştı. Kendine yiyecek yemek zor bulurken bir de misafir ağırlamak zor oluyor. Korona döneminin de etkisiyle zaten misafirlik azaldı. Önceden her gün birilerini çağırırken şimdi azaldı.

EN FAZLA 2-3 KİŞİ…



ÖZGÜR- GÜLŞEN ÜSTÜN: Biz Eskişehir’de yaşamıyoruz ama Ramazan Ayı’nda Eskişehir’de oluyoruz o nedenle biz misafir ağırlamıyoruz ama bizi davet ediyorlar. Ekonomik krizden dolayı geçmiş yıllara göre çağırıldığımız yerler baya azaldı. Eskiden 10-15 kişi davet ederken şimdi en fazla 2-3 kişi çağırıyor.

BU DEVİRDE KOLAY MI?



MUHSİN TOKER: Bu sene çağıramıyoruz. Bu devirde bir iftar sofrası hazırlamak kolay mı? Eskiden herkes birbirini çağırırdı, ikramda bulunurduk. O günler eskide kaldı. Eskiden herkesi çağırıyorduk, bu sene ‘Ne yapsak?’ diye düşünüyoruz.

ESKİSİ GİBİ DEĞİL



SADİYE YÜKSEL: Misafir çağırıyoruz ama her şey çok pahalı. Geçen gün 4-5 kişi çağırdım iftara etimi, tatlımı ve diğer ihtiyaçlarımı aldım. 5 bin lira para harcadım. Ona da oğlum destek oldu da öyle alabildim. Eskiden ne güzeldi iftarlarımız şimdi eskisi gibi olmuyor.

MAHCUP OLUYORUZ



İBRAHİM DALKILINÇ: Dostlarımızı çağırıyoruz ama hayat şartlarından dolayı herkesi çağıramıyoruz. Emeklinin durumu ortada, yaşam zor. Bir akşam misafir çağırmak nereden baksan 2 bin lira tutar. İstiyoruz ki kalabalık sofralarımız olsun ama emekli maaşı 10 binken çok zor. Mahcup oluyoruz artık birbirimize. Eskiden ‘Neden bize gelmiyorsunuz?’ diye gönül koyulurdu, şimdi insanlar ekonomiden dolayı kimse gelmesin diye bekliyor.

 

Kaynak : MUHABİR - SÜMEYRA BALCI
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Hüso 22 Mart 2024 18:40

Ne kadar saklamışlar mübarek manda kaymağı kebabmı söylüyorsunuz 1 tavuk çorba pilav tatlısı tutsun 500 tl

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi