Eskişehir Hamam Müzesi kapılarını açtı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir Hamam Müzesi kapılarını açtı
A
a

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hamam Müzesi açılış töreninde konuşan Yılmaz Büyükerşen, “Eskişehir’in hamam kültürü diye çok orijinal bir kültür vardır. O kültürü yaşatmak için, o kültür hakkında gelecek kuşaklara bilgi vermek için bunları sergiliyoruz” dedi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Odunpazarı Tarihi Bölgesi’ne Hamam Müzesi açıldı. Müzenin açılış törenine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen ve belediye bürokratları ve birçok kişi katıldı.
ESKİŞEHİR KAPLICA ŞEHRİ
Müzenin açılış töreninde konuşan ve Eskişehir’in kaplıca şehri olduğuna dikkat çeken Başkan Büyükerşen, “Eskişehir bir müzeler şehri oldu. Bugün ona bir yenisini daha ilave ediyoruz. Yakında birkaç tane daha ilave edeceğiz. Planımız ve projelerimizde var. Bugün ki ise Hamam Müzesi. Neden? Çünkü Eskişehir Bizans’tan beri hamamlarıyla, sıcak sularıyla bilinen tarihte arkeolojik kazılarda da bunun örneklerine rastlanan bir şehir. Eskişehir, Kütahya, Afyon kırık fay hatlarının olduğu tektonik bir yapıya sahiptir ve buradan sıcak sular çıkar yukarıya doğru. Bu bütün bu topraklarda yaşayan kavimlere temizlik malzemesi olduğu gibi sağlık malzemesi olarak da kullanılagelmiştir. Romatizma başta olmak üzere insanlar bu sularla şifa bulmaya çalışmıştır, hala da şifa bulmaya çalışılır. O suların bir kısmında değişik oranlarda eman vardır. Yani küçük aktif maddeler. Eskişehir kaplıca şehridir ama çoğu insan kaplıca şehri olduğunu bilmez” diye konuştu.
Eskişehir Hamam Müzesi kapılarını açtı 22.10.2022

Bizans imparator ailesinin Eskişehir’in kaplıcalarından yararlandığını söyleyen Başkan Büyükerşen, “Kafamda hep Eskişehir’de bu sular neden akar gider diye düşünürdüm. Bizanslılar zamanında şimdi hamam diye kullandığımız şehrin merkezindeki bazı yerler Bizans imparator ailesinin yazlık dinlenme ve tedavi merkezi olarak kullanılmaktaymış. Daha sonra Selçuklular döneminde hamam olarak kullanılmaya başlamış” şeklinde konuştu.
Eskişehir'de beklenen müze kapılarını açtı  20.10.2022
MENFİ DÜŞÜNCELERDEN ARINDIRIR
“Gezeceğimiz müze rektörlük dönemimden beri içimde kalan uhdenin mahsulüdür” diyen Başkan Büyükerşen, “Belki kirlerimizden arındırmaz ama menfi düşüncelerimizden arındırır bizi. Belki hastalıklarımızı kökünden halletmez ama doğru düşünmemize engel olan kâr nerede, iş nerede, güzellik, fayda nerede onu engelleyen unsurlardan kurtarır bizi diye düşünüyorum. Bu vesileyle Eskişehir’e rektörlüğüm sırasında yapmama izin verilmeyen tesisin eğer yapılsaydı nasıl olacaktı diye değil, burada Eskişehir’in hamam kültürü diye çok orijinal bir kültür vardır. O kültürü yaşatmak için, o kültür hakkında gelecek kuşaklara bilgi vermek için bunları sergiliyoruz. Tabi hamamın ve suyun Roma zamanında, dünyada insanlar tarafından nasıl kullanıldığına dair örnekler var ve de Türk halkının nasıl bir hamam kültürü yarattığını gelecek kuşaklar, çocuklarınız, torunlarınız görsün istiyorum” ifadelerini kullandı. 
 
 
 
 
 
Kaynak : Meltem Karakaş
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Nani 23 Ekim 2022 19:53

Müze benim bildiğim olmayan şeyler için açılır. Hamam heryerde varken ve işlerken ne anlamsız bir durum. Başka yapacak işleri mi kalmamış. Kaldırımlar ağlayacaklar neredeyse. Çarşının heryeri lağım kokuyor. Biraz iş. Lütfen.

0 1 Cevap Yaz
Şakir Aycan 23 Ekim 2022 15:59

Ne ka güzel Eskişehir hamamlar şehri olmuş

0 2 Cevap Yaz
Hakan 23 Ekim 2022 15:33

Hocamızın en büyük eseri Eskişehir spor yok olduktan sonra Eskişehir spor müzesini açmak olacak.

2 3 Cevap Yaz
yaaa 23 Ekim 2022 10:07

Kimse bilmiyor kaplıcalar şehri olduğunu yapaydınız ya sıcaksulara ,taşbaşına modern kaplıca ama siz üç koyunu güdemediniz çeyrek yüzyülda

2 4 Cevap Yaz
Esesli Bilal 23 Ekim 2022 00:52

???

2 0 Cevap Yaz
Aslı 22 Ekim 2022 19:50

Hiç hoş değil Müstehcen olmuş

3 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi