Eskişehir’de mutlaka görülmesi gereken yerler

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de mutlaka görülmesi gereken yerler
A
a

Eskişehir gezilecek yerler bakımından çok zengin olan bir şehir. Eskişehir "Türkiye turistik yerler listesi"nde üst sıralarda yer alacak kadar çeşitliliğe sahip. Peki Eskişehir gezilecek yerler listesinde neler var? Detaylar haberimizde.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir gezilecek yerler, Eskişehir'de ne yenir, Eskişehir'de ulaşım, Eskişehir'de görülmesi gereken yerler, Eskişehir'in nesi meşhur, Eskişehir mutfağı, Eskişehir müzeleri, Eskişehir yöresel yemekleri nelerdir, Eskişehir plaka numarası ve Eskişehir alan kodu gibi sorularınızın yanıtlarını sizler için haberimizde derledik.
 
Eskişehir, Türkiye'de İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer almaktadır. Eskişehir, Türkiye'nin en kalabalık yirmi beşinci şehridir. 1993 yılında Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Eskişehir'in nüfusu 2021 yılında tahmini verilere göre 897.716'dır. Plaka numarası 26 Eskişehir'in alan kodu 222'dir. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, içerisinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin bulunması nedeniyle bir öğrenci kentidir.

Eskişehir gezilecek yerler

Eskişehir'in nesi meşhur?

Eskişehir, Met helvası, Nuga helvası, Haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur. Ayrıca Balaban kebabı da Eskişehir mutfağında önemli bir yer almaktadır. İşlenebilir lületaşı, Türkiye'de yalnız Eskişehir'de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak da bilinmektedir.

Eskişehir’de gezilecek yerler

  • Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye'de özel sektör desteği ile hayata geçirilen ilk müzedir. Müzenin temeli 1945 yılında çevreden derlenen eserlerin Eskişehir Alaaddin Camii'nde depolanmasına dayanır. Daha sonra 1966 yılında Odunpazarı'nda bulunan Kurşunlu Külliyesi'ne taşınmıştır. Müzenin şimdiki yerine taşınması ise, 1974 yılında gerçekleşmiştir. Müze bünyesinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan yaklaşık 22.500 eser bulunuyor. Bu eserlerin sadece 2.000'i sergilenmekte. Kalan 20.500 eser ise depoda tutuluyor. Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de özel sektör desteği ile hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşıyor.
Eti Arkeoloji Müzesi adresi: Akarbaşı Mahallesi, Atatürk Bulvarı, 26020 Odunpazarı/Eskişehir

Eskişehir yapay deniz plaj
  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in, Eskişehir’e, kazandırdığı ve dünyanın birçok yerinde bulunan “Madam Tussaud” Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği olan “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi”nde, Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı ünlü 160 kişinin heykeli yer almaktadır.
Müzede, Atatürk’ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri, Atatürk’ün ailesinin yanı sıra yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların canlı hissi veren heykelleri, değişik dekorlar önünde sergilenmektedir. Müzede aynı zamanda Eskişehir’in ve Türkiye’nin tarihinden kesitlere de yer verilmiştir.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi Adres: Şarkiye Mahallesi, Atatürk Blv. No:43, 26010 Odunpazarı/Eskişehir

Eskişehir Kent Park
  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ETİ Sualtı Dünyası

Eskişehir’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ETİ Sualtı Dünyası’dır. Türkiye'de belediye işletmesindeki ilk özel sektör katkılı akvaryum olma özelliğini taşıyan ve hayvanat bahçesi kompleksi içerisinde yer alan ilk akvaryum olarak nitelendirilen Eskişehir ETİ Sualtı Dünyası, 2 bin 350 metrekaresi 84 farklı türden toplam 2 bin 150 adet balığın bulunduğu akvaryum (Akvaryum Dünyası), 850 metrekaresiyse hediyelik eşya ve kafeteryaların olduğu toplam 3 bin 200 metrekarelik bir alandan oluşuyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ETİ Sualtı Dünyası Adres: Sazova Mah. Ulusal Egemenlik Bulvarı Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı TEPEBAŞI/ESKİŞEHİR.

Eskişehir Sazova

  • Eskişehir Sazova Parkı Masal Şatosu

Eskişehir’in en güzel mekanlarından biri de Eskişehir Sazova Parkı. Sazova Parkı'nın içindeki Masal Şatosu da özellikle çocuklar için ayrı bir dünya.

9 Mart 2014 tarihinde açılan Masal Şatosu; Çocukların algı dünyalarına hitap ederek hayal dünyalarını geliştirmek, interaktif oyunlarla kendilerini ifade edebilen bireyler yetişmesine olanak sağlamak, masallar sayesinde hayatı, insanları tanımalarına, problem çözme ve yaratıcı düşünme becerisi geliştirmelerine yardımcı olmak, masallarla oluşan köprü sayesinde yetişkin - çocuk iletişiminin güçlenmesi hedeflenmiştir. Masal Şatosu Nasreddin Hoca, Dede Korkut ve Keloğlan'ı çocuklarla buluşturup Türk Kültürü masallarını, fıkralarını, hikayelerini ziyaretçilere tanıtıyor, eğlenceyle eş zamanlı kültürel, sosyal gelişimi ve bilinçlendirmeyi bir arada sunuyor. Masal Şatosu 8 kule ve 18 kulecik olmak üzere toplamda 26 kuleden oluşmaktadır.

Masal Şatosu Adresi: Ulusal Egemenlik Bulvarı Sazova Mh. Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı Masal Şatosu 26150 Tepebaşı / Eskişehir Telefon (0222) 300 00 15.

Eskişehir Masal Şatosu

  • Eskişehir Kent Park (Yapay deniz)

Eskişehir'in turistler tarafından en ilgi gören yerlerinden biri olan Kent Park yapay plajıyla ünlü bir park. Eskişehir, Kent Park projesi ile Türkiye’nin denizi olmayan bir kentinde plaja sahip olma ayrıcalığını kazanmıştır. Kent Park’ın Porsuk Çayı’na bakan kısmında oluşturulan özel alanda Türkiye’nin ilk yapay plajı inşa edilmiştir. 350 metre uzunluğunda olan yapay plajın yanı başında biri çocuklara olmak üzere iki de açık yüzme havuzu bulunmaktadır.
  • Eskişehir Odunpazarı Evleri

Eskişehir denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri de Odunpazarı evleridir. Odunpazarı evleri ve sokakları Osmanlı döneminin ruhunu taşıyan, renkli bir görüntü ile sizleri karşılar. UNESCO Dünya Mirası geçici Listesi'nde de yer alan Odunpazarı evlerinin bulunduğu alanda birçok hediyelik ve lületaşı eşya satan dükkanlarla doludur. Ayrıca Eskişehir'in önemli müzelerinin birçoğu da bu bölgede yer almaktadır.

Bölgede evlerin yanı sıra döneme özgü Kurşunlu Camii ve Külliyesi de bulunmaktadır. Ayrıca bölgenin geleneksel el sanatlarının örneklerini görebileceğiniz tarihi Atlıhan, Eskişehir Sanatları Çarşıları ve dünyada sadece Odunpazarı’nda bulunan Lületaşı Müzesi de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Eskişehir Odunpazarı Evleri

  • Eskişehir Devrim Arabası

Devrim, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil olma özelliğine sahiptir.  1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikasında, 129 günde üretildi. Sadece 4,5 ayda üretilen Devrim, 1250 kg ağırlığında ve saatte maksimum 140 km hız göstergesine sahiptir. Egzoz borusu yanda olan, uzun ve kısa farları ayak ile çalışan, kontak anahtarı elle çalıştırılabilen Devrim, bu özellikleriyle ilgi çeker. 4 adet üretilen Devrim'in 1 tanesi Eskişehir'de sergileniyor.

Eskişehir Devrim Arabası Müzesi Adres: Ahmet Kanatlı Cad. 26490 - Eskişehir Telefon:  0 (222) 224 00 00

  • Eskişehir çekirdek çitleyen eşek heykeli nerede?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Porsuk Çayı kıyısındaki yeşil alana yerleştirdiği "çekirdek çitleyen eşek" heykeli yoğun ilgiyle karşılaşıyor. Çekirdek yiyen eşek heykeli, Porsuk Çayı kenarında bulunmaktadır.

Eskişehir müzeler bayramda açık mı?

Eskişehir’de Kurban Bayramı’nda (20-21-22-23 Temmuz 2021) Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Eskişehir Kurtuluş Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Kent Belleği Müzesi ve Canlı Tarih Sahnesi ile Hayvanat Bahçesi ve Masal Şatosu’nun giriş katı bayramın 1'inci günü ziyarete kapalı olup, 2-3-4'üncü günlerde ziyarete açılacak.

Kentpark havuz bayramda açık mı?

Kentpark içerisinde bulunan açık olimpik yüzme havuzu Kurban Bayramının 2. günü itibariyle açılacak. Pandemi kurallarına uygun şekilde hizmet verecek yüzme havuzumuzun giriş ücreti 50 TL olup, 0-6 yaş için ücretsiz.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
sanzotii 25 Temmuz 2021 17:52

yapay deniz nedir yaaa????Yapay kumsal dese anlayacağım...

0 0 Cevap Yaz
Doğu-Batı 20 Temmuz 2021 15:56

Yazılı kaya, Seyitgazi türbesi, Ballıhisar haramileri, Yunuslar türbesi, Karacahisar kalesi, Sivrihisar kilisesi yokmu. Buralara geçilemez mi.

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi