Eskişehir'de hepsi ellerinde kaldı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de hepsi ellerinde kaldı!
A
a

Eskişehir'de esnaflar Covid-19 salgınının önlenmesi için getirilen kısıtlamaların işlerini olumsuz etkilediğini ve aldıkları kışlık ürünlerin elinde kaldığını söylüyor.

Sütiş Eskişehir

Eskişehir haberleri

Covid-19 salgını sebebiyle son günlerde vaka sayılarındaki artış devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Bilim Kurulu Üyeleri’nin tavsiyesi ile yeni kısıtlamalar açıklandı ve hafta sonları akşam 20.00 ile sabah 10.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Bununla birlikte kafe, lokanta, restoranlar da kapatılarak sadece paket servis ya da gel al servisi ile hizmet vermeye başladı. Kısıtlamaların işlerini olumsuz etkilediğini anlatan esnaf ise durumdan şikâyetçi. İşlerinde yüzde 80’e varan düşüşler olduğunu ifade eden esnaf, aldıkları kışlık ürünlerin ellerinde beklediğini belirtti.

“BU SENE TALEP YOK”

FERHAT KERENCİLER: “İşlerimizde yüzde 70 etkilenme var. Şu an genç nesil pek dışarı çıkamıyor. Çıkabilenler de genelde gıda alışverişine çıkıyor. Taşbaşı tarafı yoğun ama buralarda giyime bir rağbet yok. Esnafa pek müşteri uğramıyor. Kışlık montları aldık ama satamıyoruz. Satışlar beklediğimiz gibi değil. Bayağı düştü. Yüzde 50’nin üstünde düştü. Biraz daha geç başlasaydı keşke yasaklar. Her yıl bu zamanlar biz iş yapardık ama bu sene hiç talep yok. Dükkânı 10.00’da bile açsak kimse olmuyor. Esnaf bile geç açıyor şu an. Çok büyük bir sıkıntı var. Psikolojik olarak da işten soğuduk. İlk zamanlar mülk sahipleri yarı yarıya kira aldı bizden ama bu yıl yapmayacaklarını söylediler. Ben 15 bin lira kira veriyorum. Kısıtlamalar böyle giderse ben yarı yarıya veremeyeceğim. İşin içinden çıkamayacağız.”

“DÜKKAN BOM BOŞ”

MEHMET ÖZER: “Geçen seneye göre çok düştü işler. Resmen yüzde 50 kesildi yani. Dükkânı görüyorsunuz bom boş, kimse yok. İnsanlar korkuyor, gezmiyor. Hafta sonları bir saat koydular ama hiçbir faydası yok bence. Hafta sonu tamamen kısıtlama yoksa en azından insanlar hafta içi çıkar alışverişini yapar hafta sonu çıkamayacağı için. Dünyanın montunu, kışlığını getirdik. Elimizde kaldı hiç satış yok. Sonumuz ne olur belli değil. Bu kısıtlamalar yılbaşından sonra gelseydi keşke. Bizim satışlar genelde ocak ayına kadar olur hızlı olur sonra normal seyrine döner zaten. Şu an üç ay öncesinden başladık durmaya. Ödemelerimiz var ödeyemiyoruz. Çekler var geri dönmeye başladı. İçler acısı durum. Kısıtlamalar kötü etkiledi. Bu gidişle dükkân kapanır. Yedi kişi çalışıyorduk şu an üç kişi çalışıyoruz.”

“ELEMANLARI AZALTTIK”

EKREM HANCI: “Tabi ki bütün halkımızı etkilediği gibi bizi de etkiledi. Yüzde 80’e varan geçen seneye göre düşüşümüz var işlerde. Ama tabi kısıtlamalar yetersiz bence. Hafta sonları tam gün olsa en azından iki haftada vaka sayılarımız biraz daha düşer. Kimse tahmin etmiyordu tabi bu kadar uzayacağını. Geçen seneye göre hiç ürün satamadık ki. Olduğu gibi ürünler elimizde kaldı. Elemanları azalttık. Biz 15 kişi çalışıyorduk. Şu an üç kişi, dört kişi çalışıyoruz. Elemanların hepsi ya ücretsiz izinde ya da ücretli izinde. İş olmadığı için hiç biri yok şu an. pandeminin başından bu yana zorlandık tabi. Müşteri yok gördüğünüz gibi. Dükkan bomboş. Kışın kemer sıkacağız. Maliyetlerden kısacağız. Önümüz karanlık, hiçbir şey göremiyoruz. Her yerde daralma var.”
Kaynak : Meltem Karakaş Kaya
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Es es 1 Aralık 2020 10:04

Bu zamana kadar 3 liralık malı 5 liraya sattıklarına saysinlar geri kalan 2 liraylada ekmek alsınlar bakalım nasıl oluyormuş.hey gidi yunusemre esnafı

0 0 Cevap Yaz
:))))) 30 Kasım 2020 08:18

GÜLMEZyüzlü, ZAMCI ve KAZIKÇI esnaf batarak ayıklanacak bu süreçte. Krizler iyi ve kötüyü birbirinden ayırır. Dürüst esnaf her dönem zaten kazanır

1 2 Cevap Yaz
Muhtar 30 Kasım 2020 00:03

Dükkanın kırası 15,000 TL. .Paraya bak. Millet 2.200 liraya 30 gün kas gücüyle çalışıyor.

0 3 Cevap Yaz
Yakuza 29 Kasım 2020 17:40

Ekonomik kriz var, öyle pandemi pandemi diye sayıklamaya gerek yok. Millet ekmeğini bulsa, doğru düzgün katığını bulamıyor. Millet tok yaşamanın derdinde, birer birer işten çıkarılıyor insanlar. Ne yazık ki, daha dün işten çıkarılmış ve cebinde sadece 500tl olan adam gidem bir mont alam kendime demez. Çünkü bugünün yarını var, parası olsa insanlar kıyafet almazlar mı ? Esnaftaki yok, vatandaştada yok kardeşim. Millet dibi gördü anasının babasının eline bakıyor çoğu, esnaf dükkan kapatacam diyor hala.

1 18 Cevap Yaz
Ne pandemisi ? 29 Kasım 2020 17:26

Eğer pandemi olmasaydı, saygıdeğer esnaflar döviz kuru bahanesini çok iyi kullanırdı. Geçen sene pandemi yokken elimde 180 lirayla dükkan dükkan mont bakmıştım. Ama en az 270 tl den aşağı fiyat duymadım esnaftan, neden fiyatlar bu kadar çok dediğim esnaflar hep döviz kurunu öne sürdüler. Bende vazgeçtim mont almaktan, şu an eski montla idare ediyoruz bakalım. Kalmadı kardeşim kimsede alım gücü doğru düzgün kalmadı. Esnafa mana bulmuyorum ama pandemi olmasa bile bu ekonomik krizde kim nasıl o fiyatlardan mont alsın ??? Bir bere olmuş 25 lira, iki sene öncesine kadar bere bile 6- 7 lira gibi fiyattan satılırdı. Ne yapsın millet ? Gökten para mı yağıyor ? Yada para sokaktan mı toplanıyor ? Herşeye zam üstüne zam geliyor. Du bakalım asgari ücretide artırsınlarda, bi zam sağanağıda ondan sonra başlar. Çekilmez oldu bu pahalılık çekilmezzz..

2 24 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi