Eskişehir'de gelen zamların ardından onları kaldırıyorlar!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de gelen zamların ardından onları kaldırıyorlar!
A
a

Elektriğe gelen zamlar nedeniyle dükkânlardaki buzdolabı sayısını azaltmaya başlayan tekel ve bakkal esnafı, buzdolabında muhafaza ettikleri ürünlerden kazandıkları paranın faturaları karşılamadığını, ilerleyen günlerde ürün çeşitlerini azaltacaklarını söyledi.

Sütiş Eskişehir
1 Ocak 2022 itibariyle elektriğe kademeli olarak yüzde 50 ila yüzde 125 arasında zam geldi. Aylık 150 kilovatsaatlik tüketim kritik sınır olarak belirlendi ve bunun altındaki ve üstündeki harcamaların farklı fiyatlandırılacağı belirtildi. Tekel ve bakkal esnafı ise son gelen elektrik zammının en çok kendilerini etkilediğini söyleyerek, bu yaz dondurma satmamayı düşündüklerini ifade etti. Dükkanlarındaki buzdolabı sayısını azaltmaya başlayan tekel ve bakkal esnafı, ilerleyen günlerde de ürün çeşidinde azalmaya gideceklerini kaydetti.

BİR DOLABIMIZI KAPATTIK
Dükkandaki bir buzdolabını kapattığını söyleyen Umut Yıldız, “Zaten koronadan çıktık. Büyük bir krizi atlattık. Bu kriz esnasında zaten işlerimiz çok durgundu. Ayrıca bizim borçlanmalarımız oldu bu dönemde. Şimdi işlerimizin artmasını, borçlarımızı kapatma yolunu beklerken bu maliyetlerin artması bizi çok etkiledi. Borçlarımızı ödeyemeyecek durumlara geldik. Elektrik faturasından tutun doğalgaza kadar bütün giderlerimiz arttı. 700-800 liralık faturalar, 1500 liraya kadar çıktı. Yazın çok daha yüksek olacak. Dondurma almamayı düşünüyoruz. Üstesinden gelemiyoruz. Eğer elektrik faturalarına destek verilmezse dondurma satmamayı düşünüyoruz. Tasarruf ediyoruz. Bir dolabımızı kapattık. Çok yüksek elektrik yakıyor. İşler zamlardan sonra düştü zaten” dedi.

SATIŞ YOK, MASRAF ÇOK
Gün içerisinde ara ara buzdolabını kapattığını anlatan Erkan Koyuncu, “Dondurma satmayı düşünmüyoruz bu yaz. Zamlar çok çünkü. Elektrik faturası yüksek gelmeye başladı. Alkole, sigaraya gelen zamlar nedeniyle işler bayağı düştü. Elektrik faturası 1600 lira geldi en son. Benim tek dolabım var. Kola dolabını artık çalıştırmıyorum. Ara sıra dolabı kapatıyorum. Akşam hiç çalıştırmıyorum. Gündüz çalıştırıyorum. Zamlar etkiledi. Satış yok, masraf çok. İşler durgun. Şubatta 2 binden aşağı elektrik faturası gelmez” diye konuştu.

“ÜRÜN ÇEŞİDİNİ AZALTACAĞIM”
Buzdolabında muhafaza etmek zorunda olduğu ürünlerde çeşit azaltmaya gideceğine dikkat çeken Mehmet Öner ise, “Zamlar yüzde 100 etkileyecek. 1500 lira ödüyordum faturaya 3 bin lira ödeyeceğim. Tasarrufa gitmek zorundayız mecburen. İçecek çeşitlerini azaltacağız. Dolabın birini kaldıracağız. İşler sıkıntılı. Faturaları maaşla ödeyeceğiz. Hanım da ben de emekliyim. Maaş dükkana gidiyor. Bisküvilere çok zam geldi. Bu zamlar keyfi bazılarında. Bir tane buzdolabını kapatmayı düşünüyorum. Ürünü biraz azaltacağım. Yazın 2 bin 300 lira elektrik faturası ödedim şimdi gelir 5 bin lira. Bu sütlerin olduğu buzdolabının maliyeti daha fazla. Bir tane yoğurt, bir tane süt, iki tane ayran satılmış. Nasıl karşılayacak bu elektrik faturasını? Kara vursan karşılamaz. Kendi maaşlarımızla takviyeyle ayakta duruyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak : Meltem Karakaş Kaya
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Tüketici 28 Ocak 2022 22:57

Zaten kaldırım işgali yapıyorlar belediyede göz yumuyor. Hiç dilse kaldırımlar yayalara kalır.

1 0 Cevap Yaz
Salih 28 Ocak 2022 21:46

Hovardalığı bırakıp, herkez tasarrufu öğrenecek

2 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi