Eskişehir'de eczaneler "şimdilik" açık

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de eczaneler "şimdilik" açık
A
a

9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, eczacıların zor günlerden geçtiğini söyleyerek, “Ankara’da 16 Ekim Pazar günü bütün eczacıların ve teknisyen arkadaşların katılacağı büyük eczacı mitingini düzenleyeceğiz” dedi.  Eczaneler kapılarına “şimdilik açık” afişleri asarak duruma tepki gösterdi

Sütiş Eskişehir
9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, Türkiye çapında eczacıların bir eylem planı içerisinde olduklarını söyledi. 2009 yılından beri ilaç fiyat kararnamesinde güncelleme olmadığını belirten Kamış, “İlaç fiyat kararnamesi 2009 yılında güncellendikten sonra 2009 yılında enflasyon oranı 6,5’ken 79,9’lara dayanmış vaziyette. Bu verilere göre gerçek hayatta çok daha fazla olduğunun farkındayız hepimiz. 2009 yılındaki asgari ücret 660 TL iken şu anki asgari ücret 5 bin 500 TL civarında. Bu dolayısıyla bizim eczanelerimizde çalışan personellerimizin maaşlarını da etkiliyor. Kira giderlerimizi de etkiliyor” dedi.

İLAÇ FİYATLARI ARTTIKÇA KAR AZALIYOR
Eczacıların yüzde 77’sinin kirada hizmet sunduğunu ifade eden Kamış, “Giderlerimiz arttığı halde 2009 fiyat kararnamesi sebebiyle ilaç fiyatlarına zam da gelse karlılıklarımız azalıyor. Örnek veriyorum; 100 liralık ilaca 20 lira zam geldiğinde 100 liralık ilaçtan 10 liralık kar elde ediyorsak 120 liralık ilaçtan 5 lira kar eder vaziyete düşüyoruz. Yani ilaç fiyatları arttıkça karlılığımız azalıyor ama diğer taraftan baktığımızda gerek doğalgaz gerek elektrik gerek personel giderlerimiz gerek kira giderlerimiz bunların hepsi her geçen gün hatta bu sene 3-4 defa olmak üzere artmış vaziyette” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK MİTİNG 16 EKİM’DE
En son 8 Temmuz’da fiyatlara güncelleme geldiğini ancak bu güncellemenin kanayan yaraya derman olmadığını söyleyen Kamış, “Basın açıklamaları yapıyoruz geçtiğimiz haftalarda başladık buna eczanelerimizde afişler, halkı bilgilendirmek için afişler hazırladık bunları astık. Broşürler hazırladık halkı bilgilendirme broşürleri neden böyle yaptığımıza dair onları vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Sonrasında 16 Ekim Pazar günü bütün eczacıların ve teknisyen arkadaşların katılacağı büyük eczacı mitingini düzenleyeceğiz Ankara’da, sesimizi duyurmak için yetkililere. Tabi bu süreç sadece eczane ekonomilerinden kaynaklanmıyor. Yaklaşık 1.5 senedir vatandaşlarımızda özellikle kronik ilaçların bulunamamasından dolayı çok büyük sıkıntı çekiyorlar” diye konuştu.

ECZANELERİ KAPATMA EYLEMİNE GİDECEĞİZ
Vatandaşların cebinden çıkan fiyat farklarının büyük oranda arttığını ifade eden Kamış, “Bu da aslında sosyal devlette kabul edilemeyecek bir şey. Zaten sigorta primini yatırıyor vatandaşlarımız ilaç fiyat farkını neden versinler? Zaten yüzde 20’si 10’u katılım devlete veriyorlar. Ayrı olarak ilaç fiyat farkının verilmesi bize çok çok abes geliyor. Bu donelerden hareketle tüm Türkiye çapında eylemlik kararı aldık. 16 Ekim’de Ankara’da eczacı mitingini düzenliyoruz. Orada da sesimizi duyuramazsak henüz tarihi belli olmamakla birlikte tüm yurtta eczaneleri kapatma eylemine gideceğiz” dedi.

HEP KENDİMİZDEN FERAGAT EDİYORUZ
Eczacı Eren Eryılmaz ise, “Bizim en büyük sıkıntımız ilaçları bulamamak. Birbirimizden borç ilaçlar almaya çalışıyoruz. Hiç bulamadığımız ilaçlarda hasta tamamen mağdur oluyor. İlaca gelen zamlar tamamen hastanın cebine yansıdı” dedi. İlerleyen günlerde hastaların tamamen ilaç alamaz hale gelebileceğini kaydeden Eryılmaz, “Bu hem hastaneleri hem eczacıları yoracak bir süreç. İlaç firmaları şu an sadece ‘piyasada yok’ dememek için ilaç gönderiyorlar. Bu kurun düzeltilmesi gerekmekte. Eczacı ilaç pahalı olsun istemiyor, ilaç ulaşılabilir olsun istiyor. Şu anda ulaşımı en zor ilaçlar genelde kalp, tansiyon, şeker hastalıkları. Hayati öneme sahip ilaçları bulamıyoruz. Personel maliyetlerimiz asgari ücretin artması ile ciddi arttı. Personelimize sahip çıkıyoruz, onların yanındayız. Ama her zaman kendimizden feragat ediyoruz. Kiralar da arttı. Bir eczanenin Türkiye’deki eczanenin ortalama gideri 53 bin TL olarak çıkarılmış. Bunlar çok ciddi maliyetler. O yüzden biz de ayakta durmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 
Kaynak : Hilal Köver - Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Taha Aksoy 2626 6 Eylül 2022 11:01

Daha dün gördüm, bir muhtarlığın önüne porselen firmasının teki iş ilanı pankartı açmış ilan aynen şöyle; 5000tl maaş, sgk, yol, yemek. Yani diyor ki, asgari ücret 5500tl ama bizde 5000tl işinize gelirse çalışın. Göz göre göre devletin ve sendikaların belirlediği ücrete rest çekmişler ve birde pankartla ilan etmişler. Al sana iş piyasasının durumu, hani millet iş beģenmiyor ya sözde, tuzu kurular öyle diyor ya! Asgari ücretin 500 lirasını iç eden bir yerde ben niye çalışayım ? Yıla vurduğunda 6000tl kayıp, 500 lira eksiltince bir asgari ücret rakamı ortaya çıkıyor. Yani senenin bir ayını bedava çalışmış olacaksın. Sıkıntı sadece eczacılarda yok her yerde var. Sırf enflasyon var dedirtmemek için asgari ücreti 5500tl yapıp, iş piyasasının anasını ağlatıp içinden geçtiler. Çalışacak düzgün iş bulamıyoruz. Ya biz napalım ?

0 0 Cevap Yaz
Serhat Doğaner 6 Eylül 2022 10:48

Bizlerde polikliniklere randevu alamıyoruz..  Hastayız ama hastanelerden randevu almak çok güç. Kazı kazandan para kazanmak kadar zor, hastane randevusu almak. Bu işlerin sonu çok kötü bir yere gidiyor maalesef. Doktor yok, ilaç yok ne olacak bizim halimiz?

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi