Eskişehir'de deprem tehlikesi azaldı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de deprem tehlikesi azaldı!
A
a

Eskişehir'de deprem tehlikesi azaldı. 22 yıl sonra güncellenen Deprem Tehlike Haritası'nda Eskişehir ile birlikte 46 ilde deprem eski haritaya nazaran büyük ölçüde azaldığı görüldü.

Sütiş Eskişehir

Deprem Tehlike Haritası güncellendi, yeni yapılan değerlendirmelere göre Eskişehir’de deprem tehlikesi azaldı

En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye'nin deprem tehlike haritası güncellenerek önceki gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. AFAD'ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. 

ESKİŞEHİR’DE DEPREM TEHLİKESİ AZALDI!

"Türkiye Deprem Tehlike Haritası", AFAD'ın uygulamaya koyduğu online deprem sorgulama sistemini duyurulmasıyla gündeme geldi. Sunulan yeni deprem haritasına göre Eskişehir’de deprem tehlikesinin azaldığı görüldü.
Geçmiş yıllara ait haritada Eskişehir ikinci ve üçüncü dereceden deprem riski taşıyordu. Yeni haritada Eskişehir ile birlikte 46 ilde deprem tehlikesi azalırken, 6 ilde yükseldi. Eski haritada Türkiye topraklarının yüzde 42’si “en tehlikeli” kategoride tanımlanıyordu. Yeni haritada bu oran yüzde 17’ye düştü. 1996 yılında hazırlanan haritada binaların yüzde 44’ü “tehlikeli alanlarda yer alırken, bu oran yüzde 26 olarak güncellendi. 

22 YIL SONRA DEĞİŞENLER…

22 yıl önceki haritada koyu kırmızı ile gösterilen Kırşehir, Kırıkkale çevresi yeni haritada daha düşük deprem riskine işaret eden turuncuya çalan sarı renk ile işaretlendi. Karadeniz bölgesinde ise Bartın eski haritada koyu kırmızı renkte yer alırken, yeni haritada turuncu renkte gösterildi. Ankara'da da yeni haritada riskin düşürüldüğü görüldü.

Hangi illerde risk oranı arttı?

Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize,  Erzurum ve Trabzon illerinde deprem riski arttığı görülüyor yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda.

Deprem riski azalan diğer iller hangileri?

Adana, Ağrı, Antalya, Adıyaman, Artvin, Bartın, Balıkesir, Bitlis, Batma, Bitlis, Bursa, Çorum, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Eskişehir, Hakkari, Iğdır, İçel, Isparta, Karabük, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırkkale, Kışehir, Mardin, Malatya, Muş, Muğla, Ordu, Nevşehir, Osmaniye, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak illerinde deprem riski azaldı.

İSTANBUL'DA KIRMIZI ALAN ARTTI

Haritada İstanbul'da tehlikeli yerleri gösteren kırmızı alanlardaki artış dikkat çekti. Habertürk’ün haberine göre;  AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, “Yeni haritada artık yerel zemin koşulları da dikkate alınıyor. Kadıköy, Çamlıca, Beykoz civarında zemin sağlam, çünkü ana kayalar var zemininde ama biraz daha kuzeye çıkılınca Şile civarında daha dayanıksız zeminler söz konusu. Fay hattıyla beraber zemin koşulları da dikkate alındığı zaman renklerde bazı değişiklikler yaşandı” dedi. İstanbul'da 1999 yılında yaşanan depremden sonra, adaların içinden kırılmamış bir hat kaldığına dikkat çeken Tatar, bu hatta en yakın kıyı şeridinin koyu kırmızı renkte gösterildiğini ifade etti.

MAHALLE MAHALLE DEĞERLENDIRME

Yeni deprem haritası dijital ortama taşındı. Mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapılmasına imkân tanıyan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması” oluşturuldu. Test aşamasındaki uygulamayı kullanmak için ana sayfanın sol üst bölümünde yer alan “raporlama” butonuna tıklamak yeterli. Gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebilecek. Yaşadığı semtin deprem tehlikesini öğrenmek isteyenler “https://tdth.afad. gov.tr/” adresine akın etti.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi