Eskişehir'de alarm zilleri: Yılbaşına kadar kapanabilirler...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de alarm zilleri: Yılbaşına kadar kapanabilirler...
A
a

ES TV ekranlarında yayınlanan Söz Hakkı programında konuşan Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen, artan maliyetler, kiralar ve enerji zamlarından kaynaklı esnaf için alarm zillerinin çalmaya başladığını söyledi. Bilen, “Birçok işletme yılbaşına kadar kapatır” dedi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen, ES TV ekranlarında yayınlanan Söz Hakkı programında Meltem Karakaş’ın sorularını yanıtladı. Artan maliyetlere, kiralara ve enerji zamlarına dikkat çeken Bilen, esnafın artık ayakta durmakta zorlandığını belirtti. Yıl başına kadar birçok işletmenin kapanacağını ifade eden Bilen, “Şu anda alarm zilleri çalıyor. Ben dolaşıyorum, görüyorum. Eğlence sektöründe ürünlere gelen zamlar, kira bedelleri vs birçok işletme yılbaşına kadar kapatır. Parmak hesabı yapmaya başladı arkadaşlarımız. Ürün çeşitliliğini de azaltmaya başladık” diye konuştu.

PARMAK HESABI YAPMAYA BAŞLADIK
Esnafın ekonomik krizden ötürü sıkıntılı günler yaşadığına dikkat çeken Bilen, “Biz 2019’un ekonomik krizinden sonra 2020 yılında biraz toparlarız umuduyla pandemiyle tanıştık. Pandemiden bu tarafa tabi açtık kapattık, çok sıkıntılı süreçler yaşadık. Tabi devletimizin çeşitli kurumlarına onların kurallarına uyarak bu günlere geldik. O süreçte verilen destekler çok yetersizdi. Hayat standardımız, aile yapımız değişti. Üzülen arkadaşlar, boşanan arkadaşlar, intihar edenler oldu. Dolayısıyla bununla boğuşurken bu zamlar ekonomik kriz çok zor ve sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz. Artık kestiremez olduk. Önümüzü göremez olduk. Günlük belirliyoruz kendi gelirimizi giderimizi üreteceğimiz ürünleri. Ürün çeşitliliğini de azaltmaya başladı arkadaşlarımız. Kendileri dengeleyerek yani kendi günlük masraflarını çıkarabilmek için hazırlanıyorlar. Önceden mesela ürün çeşitliliği çoktu. Satabildiğimizi satıyorduk, satamadığımızı yiyorduk veya eşe dosta ikram ediyorduk. Ama günümüz de parmak hesabı yapmaya başladı arkadaşlarımız” şeklinde konuştu.

YIL BAŞINI BİRÇOK İŞLETME GÖREMEZ
“Çoğu kişi kapatır. Yıl başını birçok işletme göremez” diyen Bilen, “Son bir yıldır yüzde 300’ün üzerinde zam geldi elektriğe. Gıda ürünlerine de yüzde 500’ün üzerinde zam geldi. Dolayısıyla bu bizi üzmektedir. Kışın nasıl geçireceğimizi bilmiyoruz daha hissetmiyoruz bir ay sonra falan doğalgaz tüketimi daha hızlı bir şekilde ısınma vs. Nasıl işin içinden çıkacağız bilmiyorum. Yüzde 50 çok ciddi bir zam. Benim işletmemde geçen ay 4 bin elektrik vardı demek ki bu önümüzdeki ay 6 bin liraya falan çıkacak. Satışlarımız düştü alım gücü düşünce haliyle maliyetlerimiz artıyor, satışlarımız düşüyor. Yani çoğu kişi kapatır. Yıl başını birçok işletme göremez” ifadelerini kullandı.

ELEMAN SAYISINI AZALTTIK
Pandemi sürecinde çok ciddi eleman kaybına uğradıklarını söyleyen Bilen, “Dükkanlarımız kapanınca birçok meslektaşımız meslek değiştirdi. Birçok çalışanımız da sektör değiştirdi. Asgari ücrete gelen zamdan sonra birçok işletme daha tedbirli daha dikkatli davranmaya başladı. Mesela benim işletmemde 12 kişi çalışıyordu o dönemlerde şimdi işlerinde yavaşlamasıyla 4’e düştük. Gruplar falan gelirse, iş yoğunluğu olursa part time birilerini çağırıyoruz. Şu an da günü kurtardık mı devlete olan borçlarımızı düşünmüyoruz. Bugün işletmeci birçok arkadaşımız elektriğini, suyunu, kirasını ödeyebildi mi kendisini başarılı kılıyor. Bunun sosyal sigortası, vergisi vs kimse düşünmüyor şu anda onları ertelemekteyiz” dedi.

ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR
Kiralar konusunda mülk sahiplerinin biraz vicdanlı olması gerektiğini belirten Bilen, “İşletmeci bir arkadaşımız 19 bin TL kirası varmış. Mülk sahibi 35 bin TL yaptım demiş. Ne yapabilirim başkanım yardımcı ol dedi. Bilmiyorum hukukçu ağabeylerimizle, danışmanlarımızla görüşeceğiz konuşacağız. Son zamanlarda evet kiralar çok arttı. Bununla ilgili devlet konutlarda yaptığı gibi işyerlerinde de düzenleme yapmalı. Bir nebze çözüm olur. Bir de arz talep oluyor. Talep olunca kira da yok son zamanlarda öğrenciler geliyor. Onlara da yardımcı olmaya çalışıyoruz teşkilattan tanıdık eş dost falan. Bakıyorum kiralık ev de yok 1+1 evler 3 bin TL’nin altında yok bu şaşırtıcı. Çok çılgın rakamlar ama belki onlarda kendilerine göre haklı bilmiyorum. Önlerini göremiyorlar nasıl olur ne kadar devam eder. İnsanlar da biraz vicdanlı olmalılar. Kapanmalar, devretmeler kesinlikle olur çünkü şu anda alarm zilleri çalıyor ben dolaşıyorum görüyorum. Eğlence sektöründe ürünlere gelen zamlar kira bedelleri vs birçok işletme yılbaşına kadar kapatır” şeklinde konuştu.

ALKOL ZAMLARI KORSANI TETİKLİYOR
Alkol zamlarının korsanı tetiklediğini söyleyen Bilen, “Alkol zamları belimizi bükmektedir. Alkolü kimseye tasvip etmiyoruz ama buna bağlı işletmeler var. Devletin yasal olarak bize verdiği anayasal bir hak ruhsatlı işletmeler. Ama son zamanlarda bu zamlar aldı başını gitti yetişemez olduk. Devlet burada kar ediyorum sanıyor ama devletimiz burada zarar ediyor. Bu zamlar korsanı tetiklemekte, merdiven altı üretimi tetiklemekte. Birtakım arabalar türedi bağ bahçe sağa sola belli belirsiz ürünler pazarlıyorlar. Birçok müşterimiz evde ürettiğim veya yanımda içkileri getirebilir miyim diye pazarlık yapmakta. Esnaf arkadaşları zor duruma sokmaktadır. Buradan esnaf arkadaşlarımıza sesleniyorum buna müsaade etmeyin. Bunun bir vebali var. Belli belirsiz koşullar da üretilmiş, biliyorsunuz insanlar kaçak alkolden ölüyorlar. Eğer işletmenize böyle bir ürünle gelirse ve ölürse çocuğuna çoluğuna hesabını veremezsiniz. Ama çaresizlik çok farklı şeylere itiyor. Bunun önüne geçmek lazım. Birçok işletmede buna müsaade etmek zorunda kalıyorlar” dedi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Harika olur 8 Eylül 2022 12:28

Köylerde ipini koparan soluğu eskişehirde alıyor devletimiz büyükşehirde oturanlarda vergi almaliki köye dönüşler olsun

5 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi