"Eskişehir merkez olacak!"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç "Eskişehir merkez olacak!"
A
a

Odunpazarı Belediyesi ile Eldem Kültür ve Sanat Vakfı ortaklığıyla restore edilen Dalyancı Konağı açıldı. Açılışta konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı’nın sanatın ve tarihin kalbinin attığı bir yer haline geleceğini söylerken Kurt da şehrin müzeler kenti olacağını vurguladı

Sütiş Eskişehir
Odunpazarı Belediyesi ve Eldem Kültür ve Sanat Vakfı ortaklığıyla restore edilen Dalyancı Konağı Açılış sergisi gerçekleştirildi. Açılışa CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve İş Adamı Ali Eldem başta olmak üzere çok sayıda isim katıldı. 100 yılı aşkın bir tarihe şahitlik etmiş, Osmanlı Sivil Mimari özelliklerini koruyan Dalyancı Konağı, Eldem Şirketler Grubu’nun kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdiği Eldem Kültür ve Sanat Vakfı’nın ilk mekanı oldu. Konağın açılış sergisi sanatçılar Devrim Erbil, Ekrem Özen, Gültekin Çizgen, Habib Aydoğdu, Hanefi Yeter, İbrahim Örs ve Serpil Yeter’in katılım ve eserleriyle açıldı. 

YAŞATABİLMEK İÇİN VAKFETTİK
Açılış töreninde konuşan İş Adamı Ali Eldem, “Sayın Kazım Kurt sohbet devam ederken bu bölgede yapılacak olan restorasyonlarda iş adamlarının bu taşın altına elini koyması gerektiğini ifade etti. Gözlerimin içine demek ki çok iyi baktı ki gel bu işe seninle beraber başlayalım dedi. Biz vermiş olduğumuz bu sözle bu işe başladık. 
Dalyancı Konağı’nı Sayın Kazım Kurt bize teslim etti. Bu işi gerçekleştirirken bir başka gerçekle yüz yüze geldik. Bina yapmak çok kolaydı ama bunu uzun süre yaşatmanın çok daha zor olmuş olduğunu öğrendik. Bu nedenle bunu yaşatabilmek için 10 milyon vakfederek Eldem Kültür ve Sanat Vakfı’nı gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı. Sanatçı Devrim Erbil, 6 ay önce Ali Eldem ile tanıştığını söyledi. Erbil,  “O zaman kendisinin sanatla nasıl ilgili olduğunu bu süre içinde daha iyi anladım. Çünkü Batı’da sanatın gelişmesi için aileler destek olurlar. İşte Eskişehir bir kültür ve sanat kenti oldu.” diye konuştu. 

ÖRNEK OLMALI
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Eskişehir Türkiye’nin kültür ve sanat merkezi olacak. Bunu çok net bir biçimde bütün Dünya’ya haykırmak istiyorum. Odunpazarı da tarihi bölgesi itibariyle Eskişehir’in kültür ve sanat merkezi olmaya aday. Bu doğrultuda Sayın Ali Eldem’le yapmış olduğumuz görüşmelerde beni gerçekten fazlasıyla memnun eden Ali Eldem’in de böyle düşünüyor olması. Bu konak restore edilsin, ama içinde ne olsun diye bana sorsaydılar ben böyle bir kültür ve sanat merkezi derdim. Eskişehirli başarılı bir iş madamının kültür ve sanata yatırım yapması, katkı sunması bütün Türkiye’ye örnek olmalı. Biz de daha ne konaklar var. Hazırız yenilerini gerçekleştirmeye. Şu anda arkadaşlarımızın çalıştığı projeler Eskişehirli iş adamlarımızı bekliyor. Bu bölgeyi ayağa kaldıracaksak bu işi biraz sivilleştirmeliyiz. Odunpazarı’nda İstanbul’un yorgun sanatçılarının tümünü ağırlamaya hazırız. Bu bölgeyi müzeler kenti haline getireceğiz. Eldem ailesini özel teşekkürü borç biliyoruz. Bizi çok büyük bir külfetten kurtardı. Ali Eldem kültür ve sanat vakfına vakfederek burayı 
ölümsüzleştirdi” ifadelerini kullandı. 

YÜZLER GÜLÜYOR
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Buradan baktığında herkesin yüzü gülüyor, ne kadar güzel. Demek ki sanat insanın yüzünü güldürüyor. Diğer bir şey de sanat insanın ruhunu özgürleştiriyor. Eskişehir gerçekten sanata dönük bir şehir. Bir zamanlar öğrenci kenti, havacılık kenti diye tabir ediliyordu, doğru. Şimdi de sanat kenti olarak gündeme girdi. Bir kültürü yaratabilmek biz belediye başkanlarımızın elinde. Eğer projelerimizi, düşüncelerimizi, hayallerimizi o şekilde yönlendirirsek gerçekten kentte yaşayan insanların da kültürü yavaş yavaş değişmeye başlıyor” dedi. Başkan  Büyükerşen, hayatının mutluluk dolu günlerinden bir tanesini yaşadığını kaydederek, “Özellikle yetki aldığım akademi başkanlığı ve rektörlük sırasında hep devletten imkanları ve kaynakları toplayarak Eskişehir’e güzellikler yaratmaya çalıştım. Ama bir tek Eskişehirli o tarihlerde gelip de yahu burada bir eğitim kurumu kuruyorsunuz, güzel şeyler yapıyorsunuz, fakülteler açıyorsunuz… Hep devletten aldıklarınız yine Eskişehirlilerin cebine, kültürüne giriyor… Ama niçin Eskişehirliler bir tek karabaşlı çivi bağışlayıp da şu üniversitenin bir tarafına katkısı olsun demiyor sorusunu ben kendi kendime sorardım. Ve derdim ki; bir gün bir Eskişehirli şu üniversitenin gelişmesine katkı için bir karabaşlı çivi bağışlasa onu altın suyuna bandırıp özel bir çerçevede üniversitenin en görünür yerine asacağım derdim. Bunun için yılları beklemem gerekiyormuş”  dedi. 

BUNDA BİR KERAMET VAR
Belediye başkanı olduktan sonra Odunpazarı’na ağırlık verdiğini belirten Büyükerşen, “Talihin şu cilvesine bakın ki; ben aşağı mahallede doğup büyüdüğüm halde Odunpazarı’na ağırlık vermeyi tercih ettim. Şu garip talihe bakın ki aşağı mahalleli olan Kazım Kurt bu şehrin başkanı oldu. 
Ahmet Ataç da Odunpazarılıdır. O da aşağı mahallenin belediye başkanı oldu. Bunda bir keramet var herhalde diye düşünüyorum” diye konuştu. Ahmet Ataç’ın Tepebaşı bölgesinde yaptığı çalışmalardan da övgüyle bahseden Büyükerşen, “Odunpazarı İç Batı Anadolu’da sanatın ve tarihin kalbinin attığı bir yer haline gelecek” dedi. Şehre yeni bir müze kazandırılacağının müjdesini veren Büyükerşen, “Balmumu Müzesi’nin arka sokağında bir hamam müzesi yapılıyor. Eskişehir bir hamam şehridir, bir kaplıcalar şehridir. Öyle bir müze ki gezenler bir tarafta kadınlar hamamının bir kısmını görecek, gelin hamamları nasıl yapılıyor onları görecek. Bir tarafında da erkek hamamı ve hastaların tedavi olduğu kısımlar orada bulunacak” ifadelerini kullandı. “Eskişehir hakikaten bir patlama yapan kültür ve sanat şehri haline geliyor” diyen Başkan Büyükerşen, “Ali Eldem’in bu hem vakıf hem bu tesisin Eskişehir’e kazandırılması yönündeki örneğinin Eskişehir’den para kazanan diğer iş adamlarımıza, diğer hemşerilerimize örnek olmasını diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum” şeklinde konuştu. Tören açılış kurdelesinin kesilmesi sonrası konağın gezilmesiyle son buldu.

 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi