"Eskişehir'de vatandaşı icraya vermedik!"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç "Eskişehir'de vatandaşı icraya vermedik!"
A
a

Odunpazarı Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu oy çokluyla kabul edildi. Başkan Kazım Kurt belediyenin gelir artıcı işlemleri olan icralar konusunda, “Ekonomik anlamda 2019-2020 yılı zor yıllar. Bunu gerçekleştirmedik. Bu anlamda derdimiz yok” dedi.

Sütiş Eskişehir
Odunpazarı Belediye Meclisi Kazım Kurt başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste, Hicri Sezen Park ve Meydan Düzenleme Yapım İşi için talep edilen 1 milyon 40 0 bin liralık krediden kalan 360 bin 112 lirayı Vadişehir Mahallesinde Yapılacak Olan Park İçerisinde Şelale Görüntülü Doğal Taş Havuz yapım işinde kullanılması için Başkan Kazım Kurt’a yetki verilmesi AK Partililerin karşı oyu nedeniyle oy çokluğuyla kabul edildi. Öte yandan 2020 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı, kısa ve uzun vadeli borç finansmanında ve yatırımlarında kullanılmak üzere İl Bank, Kamu Bankaları ve Özel Bankalardan 48 ay vadeli ve gerekmesi durumunda teminat vermek koşuluyla kredi temini için Belediye Başkanı Kazım Kurt’a yetki verilmesine AK Partili Meclis Üyeleri ret oyu verdi. Raporlar Oy çokluyla meclisten geçti.  Odunpazarı Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu hakkında eleştirilerde bulunan AK Partililer harcamalar kalemlerinden örnekler verdi. AK Parti grubu bazı harcama kalemlerini uygun bulmadıklarını, borçlanmanın fazla olduğunu ifade ederek karşı oy verdiklerini belirtti.

SAYIŞTAY DENETİMİNDEN GEÇTİK
Daha sonra söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Borçlanmamış artı bütçe vermiş ve gerek personel gerek diğer yatırımlarla da ek tasarruflar bir ek bütçesi olarak sonuçta karşınıza çıktık. Şuanda rakamlar belli. Sayıştay 2020 denetim raporunu bize sundu. Denetim raporunda olumsuz sayılabilecek bir eksiğimiz yok. Eleştirileri var belediyelere ekstradan kaynaklar uygulanmamış diyor. Örneğin büro olarak kullanıldığı yerde emlak vergisinde iş yerine çevir diyor. Esnafın ciddi sıkıntılar çektiği dönemde bunları ihmal ettik. Doğal karşılamak gerek. Elektrik faturalarında tüketim vergisini eklenmesini istiyor. Eleştirilerin dışında Sayıştay denetimini geçirdik” dedi.

BORÇLAR SIKINTIYA SOKMAZ
Belediyenin hesap rakamlarını mecliste açıklayan Başkan Kurt, “12.05.2021 tarihi itibariyle belediyenin hesap kitap durumunu net olarak borç 197 milyon TL, uzun vadeli kısmı 75 milyon 567 bin TL. Vadeleri 12-24-34-72-76 ay gibi 40 milyonu çok uzun. Müteahhit firmalara 66 milyon borç acil derhal ödenmesi gerekebilir. 58 milyonu Odunpazarı AŞ’ye. Oysa Yüksel Bey Odunpazarı’ A.Ş’nin borçlarını da ekledi. 58 milyonu Odunpazarı A.Ş’ye ödediğimizde borcumuz bitecek. Küçük firmalara kamulaştırmalara, imar planlarına, bu 18 milyon TL’lik borçtur. Ama bir hafta 10 gün önce Anayasa mahkemesi karar verdi kamulaştırma bedelleri mahkeme kararı beklenmeden ödenmesi gerekiyor. Bu ciddi derecede sıkıntı yaratır. Eskişehir’in imar planları 85’te yapılmış sosyal donatı alanları projeye uygulayıp çözülememiş. Ya vatandaşın parasını hemen öde diyor. Bizi 2021’de sıkıntıya sokacak nokta orasıdır. Yoksa diğer borçlar planlamış, ödemesi taahhütleri gerçekleştirilmiş olur bunun bizi hiçbir biçimde sıkıntıya sokacağını düşünmüyorum” dedi.
 
YENİ KAYNAKLAR YARATMALIYIZ
Belediyenin gelir artırıcı çalışmalar yapması gerektiğine dikkat çeken Başkan Kurt, “Odunpazarı Belediyesi’nin borç stoku çok sıkıntı yaratmayabilir. Yeni kaynaklar yaratmalıyız, yeni tasarruflarla bütçeyi düzene sokmalıyız. Gelir artıcı konularda en büyük eksiğimiz vatandaşı icraya verip bu paraları tahsil etmek. Bu noktada yine 2019-2020 yılları sıkıntının olduğu yıllar. Pandemi sürecinde ekonomik anlamda sıkıntı olduğunda bu işlemleri gerçekleştirmedik. Bugün karar aldık mesela yol harcamalarına katılım bedeli. Bunu da çıkarıp hemen icraya vermek durumunda değiliz böyle bir derdimiz yok.  Tüm belediye şirketleri personel çalıştıranlar zarar etti. Bunu kimsenin inkar etmesi mümkün değildir.  Merkezi idare gelirleri elbette yasa ile konulmuş, Odunpazarı Belediyesi’nden yüzde 48 civarında yüzeydedir. Belki bunu yüzde 78’e çıkaralım. Kira gelirlerindeki artışın sebebi yeni kaynaklar yaratmamızdan kaynaklıdır.  Bankamatik kurulabilmesi için yer kiralama projesi geliştirildi. 4-5 milyonluk bedeli peşin aldık” dedi.

ŞEFFAF UYGULAMALAR
“Bizim anıt ağaçta çay ocağındaki polemikleri dikkate almıyorum. Şeffaf uygulamadır” diyen Kurt sözlerine şöyle devam etti: éPersonel sayımız 2014’tte teslim adlığımızda 50 kişi farklıdır. 2014’ten önceden bu işleri kaç kişiyle yapıyorsanız aynı sayı ile yapıyoruz. Bu da bir tasarruftur. Kaynak yaratma konusunda yeni açılımlarımız söz konusu. Güneş Enerji Santrali Haziran ayında açılacak. Ciddi tasarruf olacak. Belediyenin kiralık mülklerden kurtulmasını sağlamak en büyük hedefimiz. Halk Marketten kurtulduk. Gökmeydan Mahallesi Ulus Caddesi üzerindeki yurt binasının verilmesiyle kiradan kurtulacağız. Mazot giderleri artıyor mazota bugün de zam geldi” dedi.

YATIRIMA GİTTİYSE HELAL OLSUN
Belediyenin tasarruflarını anlatan Başkan Kurt şunları söyledi: “Ben ne tasarruf ettik araçların alınmasıyla. 2016’da 7 milyon 923 bin 970 lira, 29017 8 milyon 557 bin, 2018’de 10 milyon, 2019’da 12 milyon, 5 yılda 64 milyon 560 milyon tasarruf edildi. Bu inkâr edilemez bir miktardır. Bu bizden önce bu iş yürüdü bunu engellemek suretiyle bunu çözdük.  2013’te Odunpazarı Belediyesi’nin borçlanma yetkisi 10 milyon TL. Ama 35 milyon borçlanmışsınız. Yatırma gittiyse helal olsun. 15 milyon TL’sini tam kesim harcamalar sırasında almışsınız. Biz kadınlar gününde de harcamalar yaparız. Vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için harcama yaparız. Odunpazarı Belediyesi ekonomik 2021 yılında da ayakları yere basan doğru borçlanmalarla iş üretecek belediyedir. Sonuç, vatandaşın vicdanıdır. Önemli olan denetim mekanizmaları içerisinde yüzümüzün akıyla geçmektir diye düşünüyorum.”
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi