Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir’in yerel değerlerinden Kızılinler bal kabağını tanıtmak, üreticileri desteklemek ve tarımsal üretimin geleceğine katkı sunmak amacıyla iki günlük etkinlik programı hazırladı.
Program, 25 Ekim Pazar günü Kızılinler’de düzenlenecek 4. Kızılinler Bal Kabağı Panayırı ile başlayacak. Etkinlikler, 26 Ekim Pazartesi günü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi iş birliğiyle gerçekleştirilecek Bal Kabağı Çalıştayı ile devam edecek.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, yerel ürünlerin korunması ve üreticilerin desteklenmesinin kırsal kalkınma açısından önem taşıdığını belirterek, çalıştayda bal kabağının üretim potansiyeli, ıslah çalışmaları ve geleceğinin uzmanlar tarafından ele alınacağını ifade etti.
4. Kızılinler Bal Kabağı Panayırı, 25 Ekim Pazar günü saat 12.00-16.00 arasında Kızılinler Davet Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Programda halk oyunları gösterisi ve Eko-Şov konserinin yanı sıra “Çizgilerle Bal Kabağı” sergisi ve EFSAD fotoğraf sergisi de yer alacak. Ziyaretçiler, yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretli Kızılinler bal kabağının satışa sunulacağı stantları gezebilecek, söyleşilere katılabilecek ve sürpriz ikramlarla buluşabilecek.
Panayır alanına gitmek isteyenler için Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası önünden saat 11.45’te ücretsiz araç kaldırılacak. Ulaşım hizmetinden yararlanmak isteyenlerin kayıt formunu doldurması gerekiyor.
Eskişehir Bal Kabağı Çalıştayı, 26 Ekim Pazartesi günü saat 13.00-17.00 arasında ESOGÜ Ziraat Fakültesi Ali Numan Kıraç Yerleşkesi Prof. Dr. Ali Koç Konferans Salonu’nda düzenlenecek.
Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek çalıştayda bal kabağının mevcut durumu, üretimin geliştirilmesi, genetik kaynakların korunması ve kırsal kalkınmaya katkısı akademik sunumlarla değerlendirilecek.
Çalıştayın moderatörlüğünü, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebze Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sıtkı Ermiş üstlenecek.
Program kapsamında uzman akademisyenler tarafından şu başlıklarda sunumlar yapılacak:
Geçmişten Günümüze Dünyada ve Türkiye’de Kabak Islahının Gelişimi: Prof. Dr. Kazım Abak, emekli akademisyen, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü.
Türkiye’de Kestane Kabağı ve Bal Kabağı Genetik Kaynaklarının Mevcut Durumu ve Islah Programlarında Değerlendirilmesi: Prof. Dr. Ahmet Balkaya, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü.
Türkiye’de Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği ve Islah Çalışmalarının Gelişimi: Prof. Dr. Şebnem Ellialtıoğlu, emekli akademisyen, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü.
Türkiye’de Su Kabağı Genetik Kaynakları, Yetiştiriciliği ve Islah Çalışmaları: Prof. Dr. Halit Yetişir, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü.
Yerel Değerlerin Kırsal Kalkınmaya Dönüşümü: Coğrafi İşaretli Bal Kabakları: Prof. Dr. Handan Giray, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü.
Çalıştaya Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Dairesi Başkanlığı ile Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü de katılım sağlayacak.
İki günlük programla Kızılinler bal kabağının tanıtımının güçlendirilmesi, tarımsal üretim potansiyelinin değerlendirilmesi ve yerel ürünlerin kırsal kalkınmaya katkısının artırılması hedefleniyor.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Bu yasa çıkmadan Türkiye’de kriz bitmez!
Tarkan Demir
YENİ Parti’de katılım umut verici
Kerem Akyıl
Bu şehir Eskişehirspor’la nefes alıyor
Ümit Polatbaş
Annelere tam destek
Seval Erci
Halk somut adım istiyor!
Kaan Özcan
Daha iyi performansları göreceğiz
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
Türkiye'de futbol
Osman Cemoğlu