Vali Çakacak: Temaslıların temaslıları dahi bulunuyor!

Eskişehir’de yaşayanlar olarak, şehrimizin ilgili kurumlarının Covid-19 salgınıyla mücadele konusunda yaptığı çalışmaları bilmek istediğimizi ısrarla söyledik.

22 Nisan 2020 09:40
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’de yaşayanlar olarak, şehrimizin ilgili kurumlarının Covid-19 salgınıyla mücadele konusunda yaptığı çalışmaları bilmek istediğimizi ısrarla söyledik.
Bu noktada Valiliğin ya da Valiliğin görevlendireceği bir kurumun sık sık bilgilendirme yapması gerektiğini savunduk.
Niye mi?
Dedikodulara, asılsız iddialara, bilgi kirliliğine, tedirginliğe ve karmaşaya fırsat vermemek için.
 
*
 
Bu noktada, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak önceki gün aradı ve yapılan çalışmalara ilişkin detaylı bilgi verdi.
Dün çıkan haberlerde de, Valiliğin yaptığı açıklama içerisinde salgınla mücadeleye ilişkin faydalı bilgiler vardı.
 
*
 
Şimdi, Vali Çakacak’ın telefon aracılığıyla yaptığı ve yeni bilgiler içeren açıklamayı aktaracağım ki, husus iyice pekişmiş olsun ve salgınla mücadele konusunda bilgi sahibi olmayan Eskişehirli kalmasın.   
 
*
 
Vali Özdemir Çakacak, sözlerine, “Hastanelerin doluluk oranı düşük. Covid-19’lu hasta olsun olmasın hastanelerimizin şu anki doluluk oranı yüzde 38” şeklinde başladı. 
 
*
 
Ardından Şehir Hastanesi’yle ilgili şu bilgiyi verdi:
 
YATAK ARTIRIM PLANLAMASINA GEÇİLMEDİ
“Şehir Hastanesi’nde toplam 6 blok var. Bunların içinden sadece 1 blok pandemi için ayrılmış durumda ve o da dolu değil. Bahsettiğim blokta 200 tane tek kişilik oda ve 43 yoğun bakım odası var. Yoğunluk artarsa, pandemi planına göre bir bloğun belirlenen bir alanı da ayrılmış durumda. Ama henüz o bloğa geçme ihtiyacı hissedilmedi. Genel olarak ise hastanede, bin 115 fiilen kullanılabilecek yatak var. Son derece modern bir hastane. Bakın, 533 tane tek kişilik oda var; aynı zamanda bu odaların çift kişilik odaya çevrilebilecek teknolojik altyapısı da var. Yani öyle başarılı bir mücadele süreci yürütülüyor ki, daha, yatak artırım planlamasına dahi geçilmedi. Ve bakın, bu 533 oda, yine yoğun bakım odası olarak kullanılabilecek teknik altyapıya sahip. 37 tane de birbirinden bağımsız ameliyathane var burada. Bir de şunu söyleyeyim. Şehir Hastanesi’nin tüm odaları, aynı zamanda negatif basınç odası sistemine sahip. Dolayısıyla gerçekten büyük bir imkan Eskişehir için.”
 
*
 
Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne ilişkin de açıklama yapan Vali Çakacak, şunları söyledi:
 
KISA SÜREDE TEDAVİ VE İYİLEŞME
“3 blok ve Hava Hastanesi, Yunus Emre Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteriyor. Bu anlamda 2 blok ve Hava Hastanesi, pandemi için ayrılmış durumda. Ama Covid-19’lu olsun olmasın bütün hastalarıyla birlikte yüzde 30 civarında doluluk var. Onun için merkezi yerdeki kapasite dolmadığından, Hava Hastanesi’ne hasta almadık. Bir de bizim avantajımız, üç hastanemizde de Covid-19 testi yapılabiliyor olması. Bir avantajımız da, herhangi bir kişide Covid-19 pozitif çıktığı anda filyasyon yapılıyor ve temaslılar, hatta temaslıların temaslıları dahi araştırılıp bulunuyor; hemen de test yapılıyor. Dolayısıyla bu araştırma sonucu, test çok yapıldığı için faydalı oluyor. Ve bu hastalarımız çok kısa sürede tedaviyle iyileşiyor, dolayısıyla her hangi bir tehlike arz etmiyor. O nedenle de hastanelerimizin doluluk oranı artmıyor.”
 
*
 
Özdemir Çakacak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ilişkin de değerlendirme yapmayı ihmal etmeyerek, “ESOGÜ hastanesinde de aynı disiplinle tedavi ve çalışmalar devam ediyor. Ve zaten buranın çalışmalarıyla ilgili bilgi vermeme gerek yok. Rektör Prof. Dr. Kemal Şenocak zaman zaman kamuoyuna Covid-19 salgınıyla mücadeleye ilişkin açıklamalar yapıyor” diye konuştu.
 
*
 
Vali Çakacak, canımızı emanet ettiğimiz fedakar sağlık çalışanlarına ilişkin konuşmayı da ihmal etmedi ve dedi ki: “Sağlıkçılarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum. Büyük bir özveriyle çalışıyorlar ve hayati bir iş yapıyorlar. Millet olarak onlara minnettarız. Hepimizin morale ihtiyacı var, ama sağlıkçılarımızın daha da morale ihtiyacı var. Biz de onların morallerinin yüksek olması için devlet olarak elimizden geleni yapıyor ve yapmaya da devam edeceğiz.”
 
NOT: Valimiz Özdemir Çakacak’la başka konulara ilişkin de konuştuk. Onları da ilerleyen günlerde kaleme alacağım. Ayrıca Çakacak’a, kamuoyunu salgınla mücadele konusunda bilgilendirdiği için teşekkür ediyorum.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Raif benli 22 Nisan 2020 23:37

Herşeyi anlamaya kalkan, öfkeden ölmeyi göze alır derler. Bilesin ki, akılla anlaşılamaz, pergele, cetvele gelmez bu Ülkenin kendisine has bir kimliği vardır, hastaneleri ne yapacaksın devletin kurumları çalışıyor , ayrıca meselenin arka planını bilmeden sadece devletin bilmesi gereken bilgiler olmadan neyi anlayıp , neyin kanaatına varacaksın abiciğim !

1 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi