TOKİ bilmecesi çözülemiyor!

TOKİ’nin Eskişehir’deki konutlarının yapımı ve hak sahiplerine teslimi adeta yılan hikayesine döndü.

15 Mart 2024 09:21
A
a
Sütiş Eskişehir
TOKİ’nin Eskişehir’deki konutlarının yapımı ve hak sahiplerine teslimi adeta yılan hikayesine döndü.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 yıl önce ilan edilen sosyal konut projesinde hak sahibi olan binlerce kişi halen ev hayali kurarken…
Bu sürede zirve yapan enflasyon ile artan inşaat maliyetlerinden aylık taksitler nasibini aldı.
Başta, sabit taksitle ev alacaklarına sevinen TOKİ hak sahipleri, 6 ayda bir memur maaşlarına yapılan artış oranında geleceğini öğrendikleri zamlarla ilk darbeyi yerken, 70 km ilerideki Kütahya’da yüzde 1 olarak uygulanan KDV’nin Eskişehir’de yüzde 10 olarak alınacağı ortaya çıkınca ikinci darbeyi yedi.
Zaten kıt kanaat geçinen…
Ekonomik zorluklarla mücadele eden dar gelirli hak sahipleri 4-5 yıldır kiradan kurtulacakları, evlerine kavuşacakları günü iple çekiyor.
Ancak bir türlü evleri teslim edilmiyor.
Bu yüzden “TOKİ mağdurları” olarak anılan Eskişehir’deki binlerce kişi, önce sosyal medyada ardından da TOKİ Mağdurları Derneği çatısı altında bir araya gelme çabası içinde.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa ve birçok şehirde TOKİ’nin sosyal konut projelerinde vatandaşlara yaşatılan sorunların çözüme kavuşturulması için Meclis araştırması istedi ancak nafile. 
Mağdur yurttaşın sözcüsü olmaya çalışan muhalefetin her girişimi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla TBMM’de reddediliyor maalesef.
Eskişehir’e hafta başında gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve TOKİ Genel Müdürü Ömer Bulut, AK Parti Eskişehir İl Başkanlığında TOKİ mağdurlarının sözcüleriyle görüştü.

HATİPOĞLU’NUN MÜJDESİ

Bu görüşmenin ardından AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, sosyal medya hesabından açıklama yaparak, TOKİ mağdurlarının tüm sorunlarının çözüldüğünü duyurdu.
Hatipoğlu, şunları ifade etti:
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki ile TOKİ'den istekleri olan vatandaşlarımızı bir araya getirdik. Başta KDV beklentileri olmak üzere tüm istekleri karşılandı. 1 Nisan sonrası inşallah Eskişehir'de bahane üreten değil, tüm problemleri çözen bir yönetim hakim olacak.”

TOKİ MAĞDURLARI: SORUNUMUZ ÇÖZÜLMEDİ

Aldığımız bilgilere göre, söz konusu görüşmede TOKİ mağdurlarının ne sabit ödeme ne de KDV sorunları çözüldü.
Bakan Özhaseki ve TOKİ Genel Müdürü Bulut ile görüşen TOKİ mağdurlarının sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklama, Nebi Hatipoğlu’nun müjdesini doğrulamıyor.
TOKİ mağdurları sözcülerinin yaptığı açıklama şöyle:
“Asla lanse edildiği gibi tüm isteklerimiz karşılanmadı. Sabit ödeme ile alakalı çözüm yoluna bile gidilmedi. Her zamanki gibi ‘bankalar vermiyor’ dedi Ömer Bulut (TOKİ Genel Müdürü) ve kestirip attı. KDV konusunda ise tekrar söylüyorum. Kanun ile KDV indirmeyi planladıklarını söyledi Sayın Bakan (Özhaseki). Ama arkasından da ‘Olmazsa KDV'yi taksitlere böleceğiz’ dedi.”
Bakan Özhaseki ve TOKİ Genel Müdürü Ömer Bulut ile Eskişehir’de görüşen bir başka TOKİ mağduru ise Nebi Hatipoğlu’nun açıklamasına yaptığı yorumda şunları dile getiriyor:
“Nebi Bey henüz çözülmüş bir sorunumuz yok maalesef. Toplantıda yer alan 100 bin konut sözcüsü olarak ben kesin çözülmüş bir sorunla ayrılmadım o toplantıdan. Sayın Bakanımız haftaya kabinenin toplanacağını, KDV'nin yüzde 1’e düşürülmesi konusunda çalışmalar yapıldığını, kanun düzenlemesiyle bunu yapmaya çalıştıklarını, Sayın Cumhurbaşkanının da konudan haberdar olduğunu aktardı sadece. Olmazsa KDV'lerin taksitlere bölüneceğini söyledi. Ki bu bize asla bir avantaj değil, tam tersine taksitlerimizin daha da ödenmeyecek boyuta gelmesi demektir. Hakkımız olan sabit ödeme konusunda ise olumlu hiçbir konuşma geçmedi bile maalesef.”

MÜJDE BUNUN NERESİNDE?

Şimdi soruyorum size…
Müjde bunun neresinde?
Hatipoğlu, “Başta KDV beklentileri olmak üzere tüm istekleri karşılandı” diye müjde verirken, Bakan Özhaseki ve TOKİ Genel Müdürü Bulut ile yüz yüze görüşen TOKİ mağdurlarının sözcüleri ise sabit taksit ödemesi ve KDV’nin yüzde 10’dan yüzde 1’e düşürülmesi konusunun kesin bir çözüme kavuşturulmadığını ifade ediyor.
Tüm bu olup bitenin karşısında kime inanacağımızı şaşırdık.
Ez cümle…
Doğru bir tanedir.
O da mutlaka bir gün ortaya çıkar.
Kalın sağlıcakla.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi