Seçim bitti altın madeni yine gündeme geldi!

Eskişehir’in Tepebaşı, Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçeleri coğrafyasında Atalan ve Alpagut mahallelerinde kurulması planlanan siyanürlü altın-gümüş madeni projesi seçimden sonra yeniden gündeme geldi.

9 Temmuz 2024 09:14
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’in Tepebaşı, Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçeleri coğrafyasında Atalan ve Alpagut mahallelerinde kurulması planlanan siyanürlü altın-gümüş madeni projesi seçimden sonra yeniden gündeme geldi.
Cengiz Holding’in şirketi Eti Bakır A.Ş’nin yerel seçimler öncesi geri çektiği çevre etki değerlendirme (ÇED) sürecini projenin kapsamı üzerinde değişiklikler yaparak yeniden başlattı.
Bunu Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman’ın açıklamasından öğreniyoruz.
AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding, 509 hektarlık alanda altın ve gümüş çıkarmayı planlıyor.
Bunun için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na ÇED raporunu sundu. 
Madenden çıkarılan cevherin, siyanürle işlenmesi planlanıyor.
Eskişehir çevre ve doğası konusunda Eskişehirli olması dolayısıyla da referans aldığım TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç’ın, bu konu özelinde yaptığımız televizyon programda söyledikleri son derce önemli.
Deniz Ataç, dünyada toplu bulunan altın bittiği için artık toprağın içinde sim halinde olduğuna işaret ederken,  şu sözleri çok kıymetli:
“Altını ancak kimyasalla çöktürebiliyorsunuz açık havada. Çok miktarda çıkarmak için çok miktarda toprağı patlatıyorsunuz, sonra cevher dediğimiz ana kayadan sim gibi çıkarıp öğütüyorsunuz. Bunda inanılmaz su kullanılıyor. Öğütülen parçacıklardan çok büyük yığınlar yapılıyor apartman büyüklüğünde. Altın, gümüş herkesi cezbediyor ama altından zengin olmuş pek kimse yok. Bunu çıkaran zengin oluyor ama toplumlara faydası yok. Afrika ortada… Eskişehir’in toplam yüzölçümünün yüzde 71’i şu anda madenlere ruhsatlı. Ne kadar çıkacak zaman içinde göreceğiz ama böyle bir şey olmamalı.” 
Yerel seçim sonuçlarından gerekli dersi çıkardığını söyleyen AK Parti’nin Eskişehir’deki kurmaylarının yerinde olsam.
Bu projenin rafa kaldırılmasını sağlardım.
“Eskişehir Kıymetlidir Platformu niye oluşturuldu, dertleri nedir?” diye merak ederdim. 
Çünkü “çevre katliamı” olarak tanımlanan siyanürlü altın madeni konusu, gelecek seçimin kaderini de belirleyecek kadar Eskişehir gündemine damga vurur.
Tıpkı bundan bir önceki genel ve yerel seçimin ardından iptal edilen kömür enerjili Alpu Termik Santral projesi gibi…
Benden söylemesi…

Sivrihisarlılar unutamayacakları bir hafta yaşadı!

Sivrihisar Belediyesi’nce düzenlenen Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali sayesinde ilçe halkı unutamayacakları bir hafta geçirdi.
Festival hazırlıklarının tam gaz sürdüğü Sivrihisar’a Başkan Habil Dökmeci ile ESTV’de yayınlanan Ekstra Gündem programının çekimi için geçen hafta meslektaşım Kerem Akyıl ile gittiğimde, titiz çalışmalara tanık olmuştuk.
Dökmeci, en ufak bir aksaklığın olmaması için kuyumcu titizliğiyle her yere yetişmeye çalışıyordu.
Başkanlık koltuğuna oturduktan kısa süre sonra uluslararası çapta düzenlediği festivalin üstesinden başarıyla gelen Başkan Dökmeci, sadece Sivrihisarlılara unutamayacakları bir üç gün değil…
Sivrihisar’daki esnaf ve tüccara da ekonomik anlamda güzel bir hafta yaşattı.
Festival dolayısıyla binlerce kişinin ziyaret ettiği ilçede esnaf ve tüccar da adeta bayram etti. 
Etkinlik alanında kurulan stantlarda el emeği ürünler de sergilendi ve satıldı.
İlçe halkı sanatçılar Tuğçe Kandemir, Oğuzhan Koç ve Haluk Levent’in konserleriyle güzel vakit geçirirken, çocuklar da oyun grupları ve düzenlenen çeşitli yarışmalarda gönüllerince eğlenme fırsatı buldu.
Hasılı…
Başkan Habil Dökmeci, ilk sınavından başarıyla geçti.

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi