Eskişehir’de yapılacağı müjdelenen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bile seçim öncesi toplu açılış programlarında dile getirdiği kuzey ve güney çevre yollarının yapımı bir türlü gerçekleşmiyor.
Eskişehir’de yapılacağı müjdelenen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bile seçim öncesi toplu açılış programlarında dile getirdiği kuzey ve güney çevre yollarının yapımı bir türlü gerçekleşmiyor.
Artık şehir içi bulvar haline gelen mevcut çevre yolunun şu anki trafik yükünü kaldırmadığı herkesin malumu…
Her ağızdan başka bir söz çıkıyor.
Bir iktidar milletvekili yeni bir çevreyoluna ihtiyaç olmadığını dile getirirken bir diğeri ise mutlaka yapılacağına ilişkin beyanatlarda bulunuyor.
Anlayacağınız kafalar karışık.
ESTV’de yayınlanan Günaydın Eskişehir programına konuk olan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, bu yolların akıbetiyle ilgili TBMM’ye verdiği yazılı soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan gelen yanıtları sıcağı sıcağına açıklayınca, bir nevi son noktayı da koymuş oldu.
Süllü, adeta kangren haline gelen Eskişehir’in ilçe bağlantı ve çevre yolu sorunlarının çözüleceğine olan inancını kaybettiğini ifade ettiği programda, çevre yollarının yatırım programında dahi olmadığını aktardı.
Süllü, bakanlıktan verilen yanıtları şöyle özetledi:
“Eskişehir’in kuzeyinden geçen Ankara-İzmir ayrımı Eskişehir-Bursa otoyol projesi bulunmaktadır. Bu yolun etüt proje çalışmaları tamamlanmıştır. Eskişehir’i kuzeyinden geçen 53 kilometrelik güney çevre yolu onaylı olup, yatırım programında yer almamaktadır.
Israrla Karayolları Genel Müdürlüğü şunu söylüyor:
Mevcut çevre yolunda Eskişehir plakalı araçlar yoğunluk oluşturuyor. Ben özellikle bu yolda araçların plakalarının fotoğrafını çektim. Gördük ki yoğunluğu başka illere ait araçlar oluşturuyor. Yani Karayollarının açıklaması gerçeği yansıtmıyor.
Yapılan batçıklar ise sorunlara çözüm getirmiyor. Dünyada kabul görmüş bir yaklaşımdır bu.
Transit araçların geçmesi için çevre yoluna ihtiyacımız var. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ayşe Ünlüce’nin kuşak yol projesi var ama belediyelerin bütçeleri de o kadar kısıtlandı ki ne zaman yapılır bilmiyorum.
İlçe bağlantı yollarımıza gelince…
Eskişehir-Alpu 39,3 kilometrelik yol yıllardır yapılamıyor. Bu yolun 7,2 kilometrelik kısmı bölünmüş yol olarak tamamlanmış. 4 kilometrelik bölümünde toprak ve sanat yapıları devam ediyormuş.
Sakarıılıca-Mihalgazi’de 24,5 kilometrelik yolun ‘14 kilometresi tamamlandı’ deniyor. O zaten şehir içi bölümü. 4 kilometrelik kesimde toprak işleri ve sanat yapılarında çalışmalar tamamlanmış. Sarıcakaya yolu, ihale kapsamında 14 kilometre bölünmüş, 28 kilometre tek yol bulunmakta. 9,5 kilometre bölünmüş yol, 8,8 kilometrelik tek yol tamamlanmış. 3,5 kilometre devam ediyor.
Mihalıççık’ta ise hiç yol. Alpu’dan sonra Mihalıççık hiç programda yok. Öyle bir proje de yok.
Seyitgazi-Kırka yolu ise...
Tek yol olan bu güzergahın 28,5 kilometrelik bölünmüş yol ihalesi yapılmış. Ama bir türlü bitirilemiyor. Başka illerde yapıyorlar ama bir türlü Eskişehir bundan payını alamıyor. Yazıktır, günahtır. Eskişehir’i cezalandırmaktan vazgeçin artık.”
Anlayacağınız…
Ufukta ne Eskişehir ilçe bağlantı yolları ne de kuzey ve güney çevre yolları görünüyor.
Jale Nur Süllü’nün de dediği gibi Eskişehirliler hayallerle avutuluyor.
Talih kuşu öldü mü?
Kitabi bilgilere bakılırsa Millî Piyango İdaresi, Türkiye'deki şans oyunlarını yürütmesi için 5 Temmuz 1939 tarihinde kuruldu.
2020 yılında şans oyunlarını yürütme yetkisi Sisal Şans'a verildi. İdare sadece oyunlara ilişkin izleme ve denetleme yetkisine sahip.
Ne olduysa bu tarihten sonra oldu.
İnandırıcılığını kaybetti.
İnsanların büyük ikramiye hayalleri ve umutları ellerinden alındı.
Hatırlayın…
Özellikle yılbaşı günü özellikle büyük ikramiyenin çekildiği anlar televizyonlardan canlı yayınlanırdı.
Herkes televizyonlara adeta kilitlenir, heyecan içinde sonucu beklerdi.
Şimdi ise ne heyecan kaldı ne de umut.
Gençlerin gelecek beklentisi gibi…
Yoksa talih kuşu da mı öldü?