Eskişehir’in ticari ahlakı bozuluyor mu?

Eskişehir Ticaret Odası birkaç gün önce bir rapor yayınladı: Mayıs 2024 Ekonomik Göstergeler Raporu! Eskişehir ekonomisindeki göstergelere dikkat çekiliyor. Ne ararsanız var! Karşılıksız çekler ile protestolu senetlerdeki artış, dikkat çekici bir boyuta ulaşmış durumda…

11 Haziran 2024 09:37
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir Ticaret Odası birkaç gün önce bir rapor yayınladı:
-Mayıs 2024 Ekonomik Göstergeler Raporu!
Eskişehir ekonomisindeki göstergelere dikkat çekiliyor. Ne ararsanız var! Karşılıksız çekler ile protestolu senetlerdeki artış, dikkat çekici bir boyuta ulaşmış durumda…
Bir yılda yaşanan değişimin ticarete yön veren sivil toplum örgütleri kadar, şehir yöneticilerinin milletvekillerinin de dikkate alması gerektiğini düşünüyorum…
Nisan 2023'te 10 milyon 804 bin lira olan karşılıksız çeklerin toplam tutarı, bir yıl sonra yüzde 903 yükselerek 108 milyon 437 bin liraya yükselmiş…
Esnafımız tüccarımız “sözünde durmuyor” demek iddialı bir söz olur! Ancak göstergeler artık kimsenin borçlarını ödeyemediğini anlatıyor.
Geçen yıl karşılıksız çek sayısı 50 olurken, bu yıl neredeyse 4 katı artarak 203 adede ulaşmış…
Protestolu senetlerde de durum farklı değil!
Nisan 2023'te 3 milyon 663 bin 677 lira olan protestolu senet tutarı, Nisan 2024'te 7 milyon 615 bin 863 liraya ulaştı…
Raporun anlattığı durum ortada…
Ekonomimiz duraklama dönemine girdi ve artık Eskişehir, tüccar ve esnafı arasında ciddi bir para sıkıntısı baş gösteriyor.
Alacaklı alacağını alamıyor.
Bazı esnaf malını sadece “nakit olursa” satabileceğini söylüyor. Çek ve senede artık kimse güvenmiyor…
Geçerliliği yok!
Esnaf ve tüccar kredi alamıyor, borcunu ödeyemiyor. Göstergeler Eskişehir piyasasında güvensizliğin hakim olduğunu gösteriyor.
Ve başlığımızdaki soru:
Eskişehir’in ticari ahlakı bozuluyor mu?

BU ÖĞRENCİYİ ÖDELLENDİRMEYİ DENEMELİYİZ!

Isparta'da bir öğrencinin; YKS esnasında ses ve görüntü aktarımı yapan bir kopya düzeneği kurup, soruları yapay zekaya çözdürürken yakalandığı ortaya çıktı.
Öğrencinin kurduğu düzenek öyle kolay değil!
Düzenek incelendiğinde öğrencinin, arayüz ve yazılım yardımı ile soruları ChatGPT isimli yapay zeka programına çözdürdüğü tespit edilmiş…
Gerçek şu ki öğrenci kolay kolay yakalanmayacaktı…
Sınava girişte polis hareketlerinden şüpheleniyor ve takibe alıyor. Yakalanmasının nedeni şüpheli hareketler yapmasından kaynaklanıyor…
Lise öğrencisinin sınav için böyle bir düzenek kurması  bile başlı başına bir başarı! Öğrenci kopya çekmiş ama haifiletici nedeni var!


İDARECİ KADROLARI NEDEN BOŞ BIRAKILIYOR

Eğitim-Bir-Sen Başkanı İbrahim Akar’ın açıklamasından öğreniyoruz…
Sınav puanına dayalı eğitim yöneticisi atama tercih dönemi devam ediyor. Ancak  bazı okulların idareci kadrolarının boş olmasına rağmen tercih listesinde yer almadığını iddia ediliyor.
Haliyle Akar şu tepkiyi gösteriyor:
-Sınava hazırlanıp emek veren sınav puanıyla atanmayı bekleyen yönetici adayları mağdur edilmektedir. Kaldı ki bu duruma emsal olan başka iller tüm boş kadroları duyuruya çıktılar. Bu konuda mağduriyet yaşayan üyelerimizin hukuki olarak yanındayız.
Akar bir de öneride bulunuyor:
-Boş durumda olan tüm kadrolar sınav puanına dayalı atama duyurusunda tercih ilanına çıkartılmalıdır. İş işten geçmiş değildir.
Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Akar’ın açıklamalarına mutlaka bir yanıt vermeli!


BU ÖDÜL ÇOK KIYMETLİ!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından organize edilen Uluslararası 3. Sıfır Atık Zirvesi'nde Eskişehir Şehir Hastanesi, kurum ve kuruluşlar kategorisinde, Sıfır Atık En İyi Uygulama Ödülü'nü aldı.
Hastane yönetimini ve emeği geçenleri kutluyoruz…
Zira, “sıfır atık” uygulamalarını başarıyla gerçekleştirmek özellikle sağlık kuruluşlarında epeyce zor. Şehir Hastanesi’nin aldığı ödül bu nedenle iki kez kıymetli!

GÜNÜN SÖZÜ!

Kendi ışığını taşıyan kişi karanlıktan korkmaz.
 Irvin D. Yalom

GÜNÜN KARİKATÜRÜ


 
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi