Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin Eskişehir mitinglerinin verdiği ipucu

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Nisan Salı günü, bir hafta sonra Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 25 Nisan’da, MHP lideri Devlet Bahçeli de 29 Nisan Cumartesi günü Eskişehir’de vatandaşın huzuruna çıktı.

1 Mayıs 2023 09:01
A
a
Sütiş Eskişehir
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Nisan Salı günü, bir hafta sonra Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 25 Nisan’da, MHP lideri Devlet Bahçeli de 29 Nisan Cumartesi günü Eskişehir’de vatandaşın huzuruna çıktı.
Gerçi Erdoğan “toplu açılış törenleri” adı altında, Cumhurbaşkanı sıfatıyla bunu yapıyor ama sonuçta o da konuşmasında muhalefeti yerden yere vurduğu için bu bir AK Parti mitingi olarak seçim sürecindeki yerini alıyor.
Erdoğan, Vilayet Meydanı’nda yaklaşık 5 bin kişilik bir topluluğa hitap etti. Bir hafta sonra kente gelen Kılıçdaroğlu, şehrin en büyük meydanı Sıhhiye’de 20 bine yakın kişiye, önceki gün Odunpazarı’nda partililere seslenen Bahçeli ise 2 bin kişiye…
Buradan şu çıkarımda bulunabiliriz, CHP örgütü Eskişehir’de iyi iş çıkardı.
Peki, Erdoğan ne dedi Eskişehir’de?
Beylikova’da keşfedilen 694 milyon ton Nadir Toprak Elementi rezervini işleyecek pilot üretim tesisinin açılışını yaptı, bu yıl içinde Eskişehir’e 501 milyon liralık yatırımla 3 yeni bor işleme tesisi daha kazandıracaklarını söyledi.
Bunun yanında, Seyitgazi-Kırka yolunun ihalesini yakında tamamlayacaklarını, Alpu bağlantı yolunu da gelecek yıl bitireceklerini, Eskişehir sanayisinde üretilen ürünlerin Gemlik Limanı’na ulaştırılmasını sağlayacak raylı sistemin inşasına da yakında başlayacaklarını, ayrıca gelecek dönemde Seyitgazi’ye doğalgaz arzı sağlamayı planladıklarını ifade etti.
Peki bunlar yeni vaatler mi?
Tabii ki değil. Her seçim döneminde neredeyse tamamı gündeme gelen ama bir türlü bitirilemeyen sözler.
“Kuzey ve güney çevre yolu niye planlamaya dahi alınmadı?” diye sorsak, elli dereden su getirileceğine her türlü bahse varım.
“Erdoğan’ın Eskişehir ziyareti ve buradaki sözleri seçmende bir heyecan yarattı mı?” derseniz…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 10 metre ilerisinde gözlem yapan bir gazeteci olarak bunu söylemek pek mümkün değil.
Çünkü vatandaşın gündemi ve öncelikleri bunlar değil artık.
“Artık” diyorum çünkü azımsanmayacak kadar çok kişinin yoksulluk, işsizlik ve sosyal yardıma muhtaç durumdan kurtulamamak, yeterli gıdaya ulaşamamak gibi daha hayati sorunları var.
Kronikleşen ekonomik sorunların üstesinden gelebilecek çözüm önerilerinin vatandaşta karşılık bulup bulmayacağını 13 gün sonra birlikte göreceğiz.
 

Kılıçdaroğlu’nun mitingi…

 
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Sıhhiye Meydanı’nda çıktı halkın karşısına.
Alanda ESTV ekranlarından canlı yayınlar yaparak seçim atmosferini Eskişehirlilere yansıtmaya çalışırken, bir yandan da gençlerle konuştum, ittifak partilerinin bileşeni siyasetçilerle sohbet etme fırsatı buldum.
Şunu not etmekte fayda var.
Millet İttifakı bileşenleri iktidara geleceklerine inanmış olarak seçim çalışmalarını sürdürüyor. Bu havayı dağıtacak her türlü olumsuz gelişmeye karşı direnç oluşturan bir psikolojiyi tabana yayma konusunda mahirleşmişler.
Yaklaşık 20 bin kişinin doldurduğu alanda vaatlerini sıralayan Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin CHP’yi terörle ilişkilendirip ortalığa saldığı korkuya karşı Millet İttifakı’nın iktidarında yaşanacak güzel günlerin umudunu aşılamaya çalıştı.
Eğitimden sağlığa, ekonomiden tarım ve teknolojiye kadar güven veren bir iktidarın yapabilecekleri konusunda vatandaşı ikna etmeye çalışan Kılıçdaroğlu’nun ötekileştirmeyen, her kesimi kucaklayıcı dilinin Eskişehir’deki seçmen üzerinde olumlu etki yaptığı kanaatindeyim.
 

Bahçeli’nin mitingi…

 
AK Parti’yi milliyetçi çizgiye getirmeyi başaran, devlet bürokrasisi ve yönetimi konusunda vazgeçilmez bir konum alan MHP’nin lideri Devlet Bahçeli, Eskişehir’de Odunpazarı Meydanı’nda partililere seslendi.
Bahçeli, hitap ettiği yaklaşık 2 bin kişiye bana göre önemli mesajlar verdi, terörle bağı olduğu yönünde iddialarda bulunduğu CHP’nin lideri Kılıçdaroğlu’nun Alevi çıkışına gönderme yaptı…
Bahçeli, “Alevi İslam inancına sahip kardeşlerimiz bizim canımız, can beraberimizdir. Ne ayrımız vardır ne de gayrımız vardır. Cami ne kadar bizimse cemevi de o kadar bizimdir. Saz bizim, söz bizimdir. Cem bizim, semah bizimdir.
Şayet Alevi kardeşlerimiz cemevini ibadethane görüyorlarsa ki öyledir, bize düşen sadece buna saygı duymak ve peşin hükümlerin ambargosundan kurtularak yapıcı ve destekleyici bir tavır almaktır"dedi.
Bu sözler Bahçeli’nin Aleviler hakkındaki ilk cesur çıkışı değil tabii ki. Devlet Bahçeli, 2014 yılında da 6 maddede önerilerini kamuoyu ile paylaşmış ve devleti “cesur olmaya” davet etmişti.
Hasılı…
 
Üç liderin Eskişehir mitinginin bendenize verdiği ipucu…
Muhalefet partisi sözcüsü gibi vaatlerde bulunan Erdoğan için “21 yıllık iktidar yorgunluğu”, Kılıçdaroğlu için “umut”, Bahçeli için de “milliyetçiler her zaman devlette” anlayışı ön plana çıktı.
Çok değil, 13 gün sonra bu ipuçlarının bizi nereye götüreceğini hep birlikte göreceğiz…
Kalın sağlıcakla.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Sadık 1 Mayıs 2023 09:55

Kılıçdaroğlu mitingi söylemi bence haksızlık, kalabalık olmadinda Mansur başkanın etkisi kat kat fazla

1 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi