Bu yoksulluk büyülü sözleri gölgeliyor!

Eskişehir’de herkes bir fırın önünden geçiyordur. Askıda ekmek kampanyası uygulayanlara denk geldiniz mi bilmem… Üniversite Caddesi’nde bir fırın var.  Bir gün oradan geçin ve bakın bakalım kaç kişi askıda ekmek bekliyor.

2 Şubat 2024 09:16
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’de herkes bir fırın önünden geçiyordur.
Askıda ekmek kampanyası uygulayanlara denk geldiniz mi bilmem…
Üniversite Caddesi’nde bir fırın var. 
Bir gün oradan geçin ve bakın bakalım kaç kişi askıda ekmek bekliyor.
Şarküteri ve mandıralarda kırık peynir, ezilmiş dip zeytini, kırık yumurta, kasaplarda ise et kıymasının neredeyse üçte bir fiyatında kilosu 130 lira olan tavuk kıyması oldukça fazla rağbet görüyor.
Mesai arkadaşımız Berivan Halis’in yaptığı ve Eskişehir’deki yoksulluğu gözler önüne seren “Vatandaş dipte” başlıklı haberinde bir şarküteri çalışanı Arif Çay, şu sözleriyle adeta fakirliğin bam teline basıyor:
“Müşterilerin en sık talebi kırık peynir. Süt ve peynir ürünlerine çok fazla zam geldi. Müşteriler artık daha yağsız, daha ucuz peynirlere yöneldi. Kırık peynirin aşırı müşterisi var. Örneğin kırık Ezine peyniri 160 TL ve çok fazla talep var. Kırık Ezine ‘halkın vazgeçilmezi’ diyebiliriz. Tuzsuz zeytin daha fazla tercih ediliyor. Vatandaşlar sürekli dip zeytin soruyor. Çünkü normal zeytin ile dip zeytin arasında 90-100 TL oynuyor.”
Başka söze gerek var mı?
Yoksulluk, hayat pahalılığı, giderek artan adaletsiz gelir dağılımı…
Yaşanan sorunların çözüm adresi olarak kendini gösterilen AK Parti’nin yerel seçimlerde en büyük rakibi diğer partilerin belediye başkan adayları değil, önemli oranda oy aldığı kesimin yoksulluğu olacak. 
Benden söylemesi…

Tepebaşı’nda yarışan üç Sivrihisarlı

Tepebaşı ilçesine 20 yılda imzasını atan Ahmet Ataç, yine CHP’nin Belediye Başkan adayı.
Ahmet Ataç, Sivrihisarlı bir aile bireyi.
Tepebaşı Belediye Başkanı seçildiği 2004’te 5 yıl görev yapan Tacettin Sarıoğlu, 2009 seçimlerinde yeniden AK Parti’nin kendisini aday göstermesini beklerken son dakika hamlesiyle Murat Canözer’i aday göstermesini tabii ki unutmadı.
Partisinden daha sonra istifa etti. 
Yeniden Refah Partisi’nin Tepebaşı Belediye Başkan adayı gösterilen Tacettin Sarıoğlu da bir Sivrihisarlı.
Mevcut Sivrihisar Belediye Başkanı ve AK Parti’nin Tepebaşı İlçe Belediyle Başkan Adayı olarak açıklanan Hamid Yüzügüllü de has ve has Sivrihisarlı.
Tepebaşı’nda 3 Sivrihisarlı yarışacak.
Ancak görevinin başındaki Ahmet Ataç’ın kazanma şansı diğerlerine göre çok daha fazla görünüyor.

TOKİ mağdurları pazar günü buluşuyor!

TOKİ mağdurları Eskişehir’de Ulus Anıtı önünde 4 Şubat Pazar günü saat 15.00’te bir araya gelip seslerini duyurmaya çalışacak.
Basın kuruluşlarına gönderdikleri duyuruda “Hibe değil haklarımızı istiyoruz, 18 ayda bitecek dediler 60 ayda bitmedi” sloganları yer alıyor.
Bununla ilgili CHP’nin önemli girişimleri oldu. 
Eskişehir’de CHP Milletvekili Utku Çakırözer, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa ve birçok şehirde TOKİ sosyal konut projelerinde vatandaşlara yaşatılan sorunların çözüme kavuşturulması için Meclis araştırması istedi. 
Ancak yine her zamanki gibi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.
“Eskişehir Mamuca ve daha birçok yerde binlerce vatandaş dört yıldır bekliyor, ortada ev yok!” diyen Çakırözer, TOKİ mağdurlarının isyanını şöyle dile getirdi:
“Hak sahipleri kiralarını bile ödemekte zorlanarak 4 yıldır bekliyorlar. Evlerine kavuşamadıkları gibi şimdi üstüne bir de soygunla karşı karşıyalar! TOKİ'nin yani bu iktidarın soygunuyla. Verilen söz neydi? Yüzde 0,49 sabit faizle iki yüz kırk ay taksitle ödenecekti, KDV olarak da yüzde 1 ödeyeceklerdi. Şimdi, bu insafsız, soyguncu iktidar çıkmış ne istiyor, o mağdurların nasıl dolandırmaya kalkıyor biliyor musunuz? Şehit yakınının, gazinin, dar gelirlinin, dul ve yetimin, engellinin, emeklinin önüne sözleşme koymuşlar, peşinatlar 9 katına çıkmış, sabit ödeme iptal edilmiş, ödemeler memur maaş artış oranına bağlanmış, vade sayısı 240'tan 180'e düşürülmüş, bir vurgunda KDV'den, o da yüzde 1'den yüzde 10'a çıkarılmış. ‘894 lira taksitle ev sahibi yapıyoruz’ diyordunuz şimdi taksit olmuş 8 bin lira, 9 bin lira, İstanbul'da 15 bin lira.”
İşin kötü tarafı muhataplardan bu mağduriyetin nasıl giderileceğine ilişkin tek bir ses yok. 
İşin en acı tarafı da bu.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi