Eskişehirlileri de vurdu: 47 aydır aralıksız devam ediyor...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehirlileri de vurdu: 47 aydır aralıksız devam ediyor...
A
a

Birleşmiş Milletler'in raporuyla da teyit edilen gıda fiyatlarındaki artış, Türkiye'de 47 aydır aralıksız devam ediyor. Yıllık gıda enflasyonu %68,4'e ulaşırken, bu durum vatandaşları adeta çaresizliğe sürüklüyor. Peki Eskişehirliler bu artışlar hakkında ne düşünüyor? Özellikle dar gelirli vatandaşların üzerinde yarattığı etkiler ve yaşanan ekonomik zorluklar neler?

Sütiş Eskişehir
Birleşmiş Milletler raporuna göre dünyada gerileme eğilimindeki gıda fiyatları Türkiye’de 47 aydır artmaya devam ediyor. Enflasyon ve hayat pahalılığı içinde yaşamını sürdürmeye çalışan dar gelirli vatandaş, “Yarın bayram gelecek. 6 torunum var. Bunlara bir şey veremedikten sonra niye yaşayayım ki?” diye soruyor…

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre, gıda fiyatları endeksi nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 gerilerken, Türkiye'de yıllık olarak yüzde 68,4 artış gösterdi. Türkiye’de gıda fiyatlarındaki artış tam 47 aydır aralıksız devam ederken, dünya ile aramızdaki makas da giderek açılıyor. 

47 AYDIR DEVAM EDİYOR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun, "Halkın Enflasyonu" başlıklı araştırmasına göre, dünya çapında gerileyen gıda fiyatları Türkiye'de 47 aydır aralıksız artıyor. Bu yılın nisan ayında gıda fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde 2,1 oranında artış yaşandı. Yılın ilk dört ayında yüzde 25,1 oranında artan gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 95,7 olarak gerçekleşti. Türkiye’de enflasyonun etkisini hissettirmeye başladığı Eylül 2021'den bu yana gıda fiyatları yüzde 738 oranında arttı. Diğer bir deyişle; Eylül 2021'de 100 lira satın alınan bir gıda ürünü için bu yıl nisan ayında 838 lira harcamak zorundayız.

2024’TE TABLO DEĞİŞMEDİ 

Halkın Enflasyonu araştırmasına göre 2024’te de tablo değişmedi. Gıda fiyatlarında bu yılın ilk dört aylık döneminde ise toplam yüzde 25,1 oranında artış yaşandı. Ocak-Nisan döneminde ekmek-pirinç-un-bulgur-makarna fiyatları yüzde 13, et-balık fiyatları yüzde 34, süt, süt ürünleri yüzde 13,9, yağ fiyatları yüzde 18,5, meyve fiyatları yüzde 51,5, sebze fiyatları yüzde 35,5, bakliyat fiyatları yüzde 18,8 arttı.

DAR GELİRLİ NE YAPACAK?

Konuyla ilgili dikkat çekici bir diğer rapor ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından yayınlandı. DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre; resmi gıda enflasyonu ortalama yüzde 68,5 olarak gerçekleşirken, emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 84,1 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 78,1 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 89,5 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 107,6 olarak gerçekleşti.

Vatandaşlar da hayat pahalılığını derinden hissettiklerini söyledi. Fiyatlardaki sürekli değişimin hayatı olumsuz etkilediğini belirten vatandaşlar, ekonomi politikasının değişmeden gıda enflasyonun düşmeyeceği konusunda hemfikir…

GİDİŞAT HİÇ İYİ DEĞİL


Mürüvvet Özkan: Allah sonumuzu iyi yapsın. Ben devlet memuruyum marketten istediğimi alabiliyorum ama alamayanlar da var. Bu gidişat hiç iyi değil. Bir an önce yetkililer bir şey yapmalılar. Fiyat artışlarını hissediyoruz. Bugün bir şey alıyorsun yarın aynı fiyatta değil. Günlük de değişiyor, haftayı bulmuyor zaten. 

SİSTEM DEĞİŞMELİ



İdris Kalaycı: Fiyat artışının sebebi siyasi, yanlış yönetim. Başka bir şey değil. Giderlerin fazla olması, bütçenin açık olması. Bunların hepsi neden. Marketten istediğimi alamıyorum, kim almış ki ben alayım? Haksız mıyım? Alan var mı? Bu ekonomik politikayla, şu anki sistem değişmeden düzelme imkanı yok. Üretim olmadan düzelmez.

HER ADIMIN PARA



Melahat Baysal: Sevgi Hoşsoy: Diyecek bir şey bulamıyorum. Ortalığın halini görüyorsunuz. Marketten bir aldığımı bir daha alamıyoruz pahalılıktan dolayı. Market fiyatları da farklı. Hiçbiri birbirine uymuyor. Ekonomiyi iyice zorlaştırdılar. Adım attığın para. Evde dursan daha iyi. Dışarı çıkamıyorsun, çıksan oturamıyorsun. Allah herkesin yardımcısı olsun. 

SONU NEREYE GİDİYOR?



Necmi Sezgin: 62 yaşındayım, aldığım 10 bin lira maaş. Bugün 1 çay içiyorum 7 lira, poğaça 10 lira. Sonu nereye gidiyor bu Tayyip Erdoğan’ın ben anlamıyorum. Devletin bir düzeni yok mu? Çalışamıyorum. En kötü evde oturuyorum, 3 bin 500 lira kira veriyorum. Çorba içeyim diyorsun en kötü mercimek çorbası 50 lira. Yarın bayram gelecek 6 torunum var. Bunlara bir şey veremedikten sonra niye yaşayayım ki? Suriyelilere veriyor, bize niye vermiyor?

ÇÖPE DÖKÜYORLAR



Cemal Kızılçay: Şu anda gördüklerim, biber, patlıcan, domatesi TIR’larla çöpe dökenler var. Sosyal medyadan görüyoruz. Bu vatan hainliğinden başka bir şey değildir. Pazarda domates 10 lira markette 30 lira. Bu dengesizlik nereye varır bilmiyorum. Gıdaların pahalılaşması için TIR’lar dolusu biberi, patlıcanı çöpe döküyorlar.
Kaynak : HABER MERKEZİ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi