Patronlar ses yükseltmeye başladı!

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği ile son yerel seçimlerin ardından patronların önceleri cılız çıkan sesleri artık gür çıkmaya başladı.

2 Mayıs 2024 08:57
A
a
Sütiş Eskişehir
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği ile son yerel seçimlerin ardından patronların önceleri cılız çıkan sesleri artık gür çıkmaya başladı.
Eskişehir’in 18 bini aşkın üyesiyle en büyük sivil toplum kuruluşu Ticaret Odası’nın başkanı Metin Güler, “Şehrin sorunları çözüm bekliyor” başlığıyla özetlenebilecek dikkati çeken bir konuşma yaptı ETO Meclis toplantısında.
Eskişehir’in trafik ve Kuzey çevre yolu sorunun çözülmesi, yeni imar alanlarının açılması, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı tren projesinden Eskişehir’in çıkarılmaması gerektiğine vurgu yapan Güler, ayrıca esnaf ve tüccarın da UKOME’de temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Metin Güler’in sıraladığı sorunların bir kısmı belediyelerin bir kısmı da iktidarın sorumluluğunda.
İki tarafa da mesaj vermiş anlayacağınız.
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş da ses yükselten isimlerden biri.
“Artan üretim maliyetlerinden nitelikli işgücüne, rekabetçi fiyat oluşturmaktan mevzuatlara, öngörülebilirlikten enflasyona kadar Türk sanayicisi olarak birçok konuyla mücadele ediyoruz” diyen Kesikbaş, son bir yıldır bu sorunlara maalesef artarak süren vize alma zorluğunun da eklendiğine işaret etti.
Başka ses yükselten kim var?
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen…
Türkiye’de serbest piyasa ekonomisinin çöktüğünü ve gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Birsen, denetimsizlikler sonucunda herkesin işi fırsata çevirmeye ve daha çok kazanma hırsıyla ekonominin bozulmasına sebebiyet verdiğini söylüyor.
Sadede gelirsek eğer…
Türkiye'de nisan ayında açlık sınırı 17 bin 725 TL, yoksulluk sınırı ise 57 bin 736 TL'ye yükseldi.
Bir yanda iş dünyası temsilcilerinin kente, ekonomiye ilişkin beklentileri ve kaygıları…
Diğer yanda 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda alanları dolduran emekçilerin yoksulluk feryatları…
Hasılı…
“Yerel seçim sonuçları AK Parti iktidarını sallayınca, iş dünyasının sesi daha gür çıkmaya başladı” dersek sanırım yanılmış olmayız.
Buradan görünen o.

Kalabak suya 6 ay sonra yüzde 43 zam! 

Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü Kalabak damacana suyun fiyatını, yüzde 43 zam yaparak 17,5 liradan 25 liraya çıkarttı. Kapıya teslim Alo Kalabak hizmeti ise 30 lira oldu.
Kalabak damacana suya yakın zamanda yapılan zamlara bakarsak eğer…
4 Şubat 2023’te 8,5 liradan 12 liraya, 8 Temmuz 2023’te 12 liradan 15 liraya, 9 Ekim 2023’te 15 liradan 17,5 liraya çıkartılmıştı. 6 ay sonra yani dün 12 litrelik Kalabak damacana su yüzde 43’lük artışla 7,5 lira zamlandı.
TÜİK’e göre yüzde 68,5, ENAG’a göre yüzde 124,6 olan yıllık enflasyon rakamlarına…
Bir de tadı Kalabak suyun yanından geçmeyecek diğer marka suların kapıya teslim fiyatlarına bakınca…
Diğer marka sular Kalabak’tan iki kat daha pahalı.
Hiçbir zammın savunulacak bir yanı olamaz…
Ancak, fakat, lakin…
Artan maliyetler ve yüzde 124 gibi gerçek enflasyonun karşısında Eskişehir’in öz markası Kalabak su, bir belediye hizmeti olarak halen ucuza tüketebildiğimiz bir ürün olmaya devam ediyor.
6 ay sonra gelen yüzde 43’lük zamma bu şekilde bakmak daha rasyonel olur.

Yeniden Refah Partisi muhalefette yükseliyor!

Meslektaşım Murat Taşkın ile ESTV’de birlikte hazırlayıp sunduğumuz “Soruyoruz” adlı programın bu haftaki konuğu Yeniden Refah Partisi (YRP) İl Başkanı Osman Mandacı oldu.
Mandacı, Milli Görüş’ün 1969’da Konya’dan bağımsız milletvekili olarak TBMM’ye giren Necmettin Erbakan’ın 1970’te 17 arkadaşıyla kurduğu Milli Nizam Partisi’nden bugüne…
Genel Başkanları Fatih Erbakan ile Yeniden Refah Partisi adıyla devam eden Milli Görüş anlayışını yerel seçimlerde Türkiye’nin 3. büyük partisi haline nasıl getirdiklerini “ahlaklı ve dürüst yaklaşım”la özetledi.
Söylediğinin arkasında duran, halka güven veren, denk bütçelerle anılan bir Milli Görüş anlayışının vücut bulduğu YRP’nin sadece mütedeyyin yurttaştan değil solculardan dahi oy aldığını savundu Mandacı.
Ülke genelinde belediye başkanlıklarında yüzde 6,19, il genel meclisi üyeliklerinde yüzde 6,98 oy alarak büyük sıçrama yapan YRP, Eskişehir’in Sarıcakaya ve Günyüzü ilçelerinde meclis üyesi çıkarmayı başardı.
AK Parti’den kaçan oyların ilk adresi YRP, görünen o ki Cumhur İttifakı dışında kalıp muhalefet ettiği sürece oyunu artırma potansiyeline sahip.
Gelecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde Fatih Erbakan’ın aday olacağını şimdiden duyuran Osman Mandacı, Eskişehir’de yüzde 2 düzeyinde kalan oy oranlarının bir sonraki seçimde aratacağı görüşünde…
Bekleyip göreceğiz…
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Ö.Osman Şahin 2 Mayıs 2024 11:32

kalabak damacana su otuz lira olmalı

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi