4 soruda TikTok gerçeği: Kolay para kazanmak için...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç 4 soruda TikTok gerçeği: Kolay para kazanmak için...
A
a

Ülke gündeminden düşmeyen TikTok platformu ile ilgili Gazeteci Mustafa Anıl Aksoy’a değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Haluk Birsen, platformun kullanıcılar için kolay para kazanma aracı olarak görüldüğünü belirterek, 4 soruda TikTok'un arka planında yatan motivasyonları anlattı

Sütiş Eskişehir
Ülke gündeminden düşmeyen TikTok platformu ile ilgili Gazeteci Mustafa Anıl Aksoy’a değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Haluk Birsen, platformun kullanıcılar için kolay para kazanma aracı olarak görüldüğünü belirterek, “Burada sorgulanması gereken şey; neden kolay para kazanma peşindeyiz? Para kazanamıyor muyuz? Çıkış yollarımız kapalı mı? Gençler için iş bulmak zor mu?” diye sordu. 

Müstehcen görüntülerle gündeme gelen TikTok uygulaması Meclis'e taşınıyor. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, bugün “TikTok” gündemli toplanacak. Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, önceki gün yaptığı açıklamada, TikTok platformuna yönelik son 6 ayda yapılan operasyonlarda müstehcen ve çocuk istismarı barındıran içerikler üreten ve paylaşan 33 kişinin tutuklandığını, 14 kişinin sınır dışı işlemlerinin başlatıldığını ve 612 hesapla ilgili gerekli işlemlerin devam ettiğini belirtti.

İŞSİZLİK VE UMUTSUZLUK

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Birsen, Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde TikTok mecrasının gündemde olduğunu söyledi. Burada kolay para kazanma meselesinin öne çıktığını belirten Prof. Dr. Birsen, “Temelde kolay para kazanma meselesi öncelikle öne çıkıyor. Burada sorgulanması gereken şey; neden kolay para kazanma peşindeyiz? Para kazanamıyor muyuz? Çıkış yollarımız kapalı mı? Gençler açısından söylüyorum bunu, iş bulmak zor mu? Bunlar aslında cevaplarını hepimizin bildiği sorular. İş bulmak zor, umutsuzluk yüksek… Üniversiteden mezun olduktan sonra ne iş yapacağını bilemiyor olmak, iş bulsak bile yeterince gelir elde edemiyor olmak kolay yoldan pazara kazanmanın önünü açıyor” dedi.

SORUN SADECE TİKTOK DEĞİL

Platformda çok çeşitli içerikler olduğunu söyleyen Birsen, “İnsanlar da çeşitli videolar çekmeye ve kendilerini sergilemeye başladılar. Bu sergileyenler içinde müstehcen içerik var ama diğerleri de var… Gençler, moda ikonu olmaya çalışanlar, müzik yapanlar var. Çok geniş bir yelpazede bir ilgi alanına dönüştü. Bu sadece Türkiye’ye özgür bir şey değil. TikTok’un durumu bütün dünyada tartışılıyor. Hatta Amerika’da TikTok evleri var. Türkiye’de de kuruldu. Gençler bu evlerde toplanıp video çekiyor. Gençler bu evlerde toplanıp birlikte üretim yapılan bir prodüksiyon ortamı yaratıldığı söyleniyor ama işin öyle olmadığı son dönemdeki fenomenler, güzellik merkezleri vs. üst üste koyduğumuzda hepsi aynı kapıya çıkıyor: Kolay para kazanmak…” diye konuştu. 

KURBAN EDİLİYORLAR

Sosyal mecralarda gençlerin iki türlü kurban edildiğinin altını çizen Birsen, “Birincisi, bu içerik üretim sisteminin içine çekilerek şöhretli olmak adına içine düştükleri durum var. İkincisi, içeriklerle muhatap olan izleyici kitlesinin karşılaştığı durum var. Şöyle bir gerçek de var: Bir şekilde talep ediliyor. İzleyici talep ettiği için de çekiliyor. Dolayısıyla ortada ciddi bir sorun var ve bu sorun sadece TikTok’la ilgili değil” açıklamasını yaptı. Türkiye’de iletişim alanında gerekli yasaların olduğunu ve bunun da bir cezai karşılığı bulunduğunu belirten Birsen, TikTok’un yasaklanmasıyla sorunun çözülemeyeceğini, yeni çıkacak uygulamalarla aynı sorunların yeniden yaşanabileceğini kaydetti. 

NEFES ALACAK ALANIMIZ YOK!

Prof. Dr. Haluk Birsen ayrıca Türkiye’deki sosyal medya kullanıcı sayısının dünyadaki birçok ülkeye oranla çok yüksek olduğunun altını çizerek, “Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı neden dünyanın birçok ülkesinden daha fazla? Başka eğlencemiz mi yok acaba? Nefes alabileceğimiz, vakit geçirebileceğimiz başka mecralar mı yok? Biz bunları yaratamıyor muyuz? Gençlerin, insanları önüne alternatif zaman geçirebilecekleri bi alan sunamıyor muyuz? Buradaki sorun bence bu… Sosyal medya mecralarının kullanıcı sayısı dünyanın pek çok ülkesine göre yüksek. Oradan çıkmamız lazım. Oradan çıkmak demek, sokakta, hayatta, sinemada, tiyatroda, konserde olmak demek… Nefes almak demek aslında… Oraya sıkışıp kalmadan sosyalleşebilmek demek. Sosyalleşebilecekleri bir alan yaratırsak bu işlerin de daha rahat çözülebileceğini düşünüyorum. Umarım ekonomik kriz biter ve aşarız. İnsanlar hayal ettikleri şeyleri yaratacak fırsatlar elde ederlerse bunları aşarız. Meseleyi TikTok’a odaklarsak çözüm üretemeyiz. Çünkü sorun bu kez başka mecralarda tekrar eder” ifadelerini kullandı. 

 
Kaynak : M. Anıl Aksoy
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi