25 yıllık ustalık: Çinide maneviyatın izini sürüyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç 25 yıllık ustalık: Çinide maneviyatın izini sürüyor
A
a

Kütahya’da çini sanatçısı Özlem Aşar, 25 yıllık sanat hayatında geleneksel motifleri özgün yorumlarla birleştirerek dikkat çekiyor. Aşar, eserlerinde “vav” ve “elif” harflerinin anlamını lale motifleriyle buluşturuyor.

Kütahya’da çini sanatına uzun yıllardır gönül veren Özlem Aşar, bu sanatın yalnızca estetik değil aynı zamanda derin bir anlam dünyası taşıdığını vurguluyor. Aşar, “Çini sanatı adeta Türk musikisi gibidir. Notalarında güller, laleler ve sümbüller vardır” diyerek sanatın ruhunu tanımlıyor.

Hat sanatından ilham

Osmanlı döneminde cami ve medreselerde kullanılan hat sanatından etkilendiğini belirten Aşar, özellikle “vav” ve “elif” harflerini eserlerinde öne çıkarıyor. Bu harfleri lale motifleriyle birleştirerek özgün kompozisyonlar oluşturduğunu ifade ediyor.

“Sevmeden yapılan sanat yaşamaz”

Sanatta sevginin belirleyici olduğuna dikkat çeken Aşar, “İnsan sevdiği işi yaptığında daha başarılı oluyor. Öğrencilerimize de önce bu sanatı sevmelerini öneriyoruz” sözleriyle yaklaşımını ortaya koyuyor. Çini sanatının en heyecanlı anlarından birinin fırın süreci olduğunu belirten Aşar, eserlerin beklenenden daha güzel çıkmasının kendisine büyük mutluluk verdiğini ve mesleğe bağlılığını artırdığını dile getiriyor. Gelecek planları arasında uluslararası alanda yer almak olduğunu söyleyen Aşar, vav, elif ve lale figürlerini çiniyle buluşturarak bu sanatı dünyaya tanıtmayı hedefliyor.

Kaynak : İHA
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi