Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili orucu kaç gün tutulur?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili orucu kaç gün tutulur?
A
a

Miraç Kandili orucu ile ilgili ayrıntılar merak ediliyor. 6 Şubat 2024 Salı günü Miraç Kandili idrak edilecek. Bu yüzden "Miraç Kandili orucu kandil günü mü" yoksa "sonra ki gün mü tutulur" soruları mübarek günün gelmesiyle birlikte ibadetlerini yerine getirecek insanlar tarafından merak ediliyor. Kandil orucu İslam dininin önem gösterdiği kandil günlerinde de Müslümanlar tarafından tutuluyor. Miraç Kandili Hicri takvime göre üç ayların ilki olan Recep ayının 27. gecesi gerçekleşiyor. Bu kıymetli gün oruç, namaz ve dualar gibi ibadetlerle idrak edilecek. Ramazan ayına az bir süre kala kandil gecelerinde oruç tutulup tutulmayacağı ise merak konusu. Peki Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili orucu ne zaman tutulur, kaç gün tutulur? İşte merak ettiğiniz her şey...

Sütiş Eskişehir

Miraç Kandili, İslam takvimine göre Recep ayının 27. gecesine denk gelir, bu yıl ise Miladi takvime göre 6 Şubat Salı günüdür. Miraç Kandili, İslam inancına göre Hz. Muhammed'in Mirac olayının anıldığı özel bir gecedir.

Müslümanlar, Miraç Kandili'ni oruç tutarak, özel dualar ederek, ibadetlerini artırarak ve gece boyunca namaz kılarak ihya ederler. Bu kutsal gecede, Müslümanlar günahlarından tövbe eder, manevi bir arınma ve yakınlaşma fırsatı bulurlar. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Müslümanlar, Miraç Kandili'ni coşku ve huzur içinde geçirme gayretinde olacaklardır.

Peki Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili orucu kaç gün tutulur? İşte cevabı...
 

Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Kandilde oruç tutmak farz mıdır?

Miraç Kandili'nde oruç tutma konusu üzerinde farklı görüşler bulunmaktadır. İslam alimleri, Miraç Kandili'nde oruç tutmanın dini bir zorunluluk olmadığını ancak müstehap (güzel ve sevap kazandıran) bir davranış olduğunu belirtmişlerdir.

Hadislerde, Hz. Peygamber'in diğer müstehap günlerde olduğu gibi Miraç Kandili'nde de nafile oruç tuttuğuna dair bilgiler bulunmaktadır. Ancak bu, zorunlu bir ibadet değil, sünnet bir davranış olarak kabul edilir. Müslümanlar, Miraç Kandili'nde oruç tutarak, diğer nafile ibadetlerle bu özel gecede daha fazla sevap kazanmayı amaçlarlar.

Herkesin sağlık durumu, günlük işleri ve diğer koşulları farklı olduğu için, Miraç Kandili'nde oruç tutmak kişisel bir tercih olarak kabul edilir. Kimi Müslümanlar bu günde oruç tutmayı tercih ederken, kimileri de farklı ibadetlerle bu özel gecede manevi kazanç elde etmeyi amaçlar. Önemli olan, bu günü ibadetle geçirerek Allah'a yaklaşma niyetiyle hareket etmektir.

Miraç Kandili'nde oruç ne zaman tutulur? Kaç gün sürer?

Miraç Kandili'nde tutulan nâfile oruçlar, geceyi takip eden gün olmak üzere, kandil gecesi ile birlikte tutulabilir. Dinî açıdan gün, güneşin batmasıyla sona erer ve bir sonraki gün başlar. Bu nedenle Miraç Kandili'nde tutulan oruçlar, kandil gecesini takip eden gün boyunca tutulabilir. Bu durum, kandil gecesi başlamadan önceki günün akşamı iftarla başlayan bir oruç anlamına gelir.

"Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için o gecede teravih namazı kılınmamaktadır.
Cuma günü de perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Receb’in ilk cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. gününü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir."

Miraç Kandili'nde oruç tutma konusu, sünnet bir ibadet olup, zorunlu bir ibadet değildir. Müslümanlar, Miraç Kandili'nde oruç tutarak bu özel gecede daha fazla sevap kazanma niyetiyle ibadetlerini artırabilirler. Ancak herkesin sağlık durumu, günlük işleri ve diğer koşulları farklı olduğu için, oruç tutma konusunda kişisel tercihlere bırakılmıştır.

Önemli olan, bu özel gecede ibadetle geçirmek, dua etmek, Kur'an okumak ve Allah'a yakınlaşma çabası içinde olmaktır. Herkes, kendi kapasitesine ve imkânlarına göre bu geceden en iyi şekilde istifade etmeye çalışmalıdır.


 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi