Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber: Türkiye'de çalışma saatleri düşüyor mu?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber: Türkiye'de çalışma saatleri düşüyor mu?
A
a

Türkiye, milyonlarca çalışanı etkileyecek ve becerilerini geliştirmeyi amaçlayan yeni hükümler içeren yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Ancak herkesin aklındaki en önemli soru, çalışma saatlerinin azaltılıp azaltılmayacağı ve 21 yıllık mevzuatın değiştirilip değiştirilmeyeceği ve 45 saatlik haftalık çalışma saati azaltılacak mı?

Sütiş Eskişehir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, hükümetin adaleti ve aktüeryal dengeyi ön planda tutan esnek çalışma düzenlemelerini teşvik etmeyi ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi altında daha fazla insanın istihdamda kalmasını sağlamayı planladığını söyledi. Ülkenin çalışma yasaları, çalışanları tartışmanın merkezine yerleştirecek değişikliklere uğrayacak.

Önerilen düzenleme, haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten 40 saate indirilmesini ve belirli mesleklerde 48 saatlik çalışma haftasının azaltılmasını amaçlamaktadır. Yeni hükümler, çalışanların güçlendirilmesine ve dağınık düzenlemelerin birleştirilmesine odaklanacak. 25'ten %50'ye kadar değişen farklı oranlara sahip fazla mesai ücretlerine ilişkin mevcut karışıklık da çözüme kavuşturulacak.

Bu, Türkiye'de çalışma saatlerinin azaltılmasını sabırsızlıkla bekleyen milyonlarca çalışan için heyecan verici bir haber. İşçi merkezli bir yaklaşımla, yeni düzenleme Türkiye'nin iş kanunlarına çok ihtiyaç duyulan netliği ve tutarlılığı getirecektir.

Denizcilik ve Basın Kanunu da etkilenecek!

Türk Denizcilik Kanunu'nda değişiklikler geliyor. Anayasa'nın yanı sıra, çalışma hayatını düzenleyen 20 farklı kanun düzene sokulacak. Bu kapsamda 2003 tarihli İş Kanunu, 1952 tarihli Basın İş Kanunu ve 1967 tarihli Deniz İş Kanunu'nda değişiklikler yapılacak.

Mevcut durumda Türk İş Kanunu'nda haftalık çalışma saati sınırı 45 saat iken, Basın ve Deniz İş Kanunlarında 48 saattir. Bir diğer farklılık ise Basın İş Kanunu kapsamındaki işçiler haksız fesih davası açabilirken, Deniz İş Kanunu kapsamındaki işçiler açamamaktadır. Tutarsızlıkları ortadan kaldırmak ve kapsamlı bir yapı oluşturmak için, farklı kanunlardaki düzenlemeler tek bir Türk İş Kanunu altında birleştirilecektir. Mevcut haklar korunurken yeni hak kategorileri geliştirilecektir.

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi