Merkez Bankası frene bastı: Faiz yüzde 45’te kaldı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Merkez Bankası frene bastı: Faiz yüzde 45’te kaldı
A
a

Yeni başkan Fatih Karahan başkanlığında toplanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu bir haftalık repo faizini sabit tuttu. Faiz yüzde 45 seviyesinde kaldı. İşte ayrıntılar...

Sütiş Eskişehir
TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan Kurul'un, politika faizinin yüzde 45'te sabit kalmasına karar verdiği bildirildi.
Ocak ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin yılın ilk ayına özgü zamana-bağlı fiyat ve ücret güncellemeleri sonucunda, enflasyon tahmin patikasında öngörülen şekilde yükseldiği ve manşet enflasyonun sınırlı bir artış kaydettiği aktarılan duyuruda, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talepteki dengelenmenin sürdüğüne işaret ettiği vurgulandı.

Duyuruda, "Söz konusu dengelenme süreci, tüketim malı ve altın ithalatında güçlü, diğer tüketim harcamalarına ilişkin göstergelerde ise öngörülene kıyasla yavaş seyretmektedir. Buna ek olarak, hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip edecektir." değerlendirmelerine yer verildi.

GAYE ERKAN’DAN SONRA NELER DEĞİŞTİ?

Hafize Gaye Erkan’dan boşalan başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ilk Enflasyon Raporu sunumunda TCMB Başkanı Fatih Karahan politika faizinin mevcut seviyesinin gerektiği müddetçe korunacağını belirterek enflasyon görünümünün bozulması halinde para politikası duruşunun sıkılaşacağını vurgulamıştı.

TCMB bu yıl enflasyonun Mayıs ayında yüzde 70 üzerinde zirve yapmasının ardından kademeli olarak yıl sonunda yüzde 36’ya gerileyeceğini öngörmüştü.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay yıl sonu öngörüsü için “iddialı ama erişilebilir” ifadelerini kullanmıştı.

TCMB FAİZ KARARINI SABİT TUTARSA DOLAR VE ALTIN NE OLUR?

Uzmanlara göre Merkez Bankası'nın faizi sabit tutması halinde altın ve dolarda çok keskin hareket olmayabilir. Merkez Bankası (MB) faiz kararını sabit tuttuğunda, dolar ve altın fiyatları üzerindeki etkisi çeşitli faktörlere bağlıdır ve kesin bir şekilde öngörülemez.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI SONRASI DOLAR/TL'DE SON DURUM NE?

Merkez Bankası, 2023 yılında sıkı bir para politikası izlemiş, Haziran ayından başlayarak, temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım, aralık ve bu yılın ilk ayında peş peşe faiz artışlarına gitmişti. Bu adımlarla son 9 ayda 36,5 puanlık faiz artırımı yapılarak ekonomik denge sağlanmaya çalışıldı.

TCMB’nin faiz kararı sonrası dolar/TL, yatay seyretti.Dolar 31 TL seviyesinde işlem görerek yatay seyretti. Gün için Dolar/TL kuru en yüksek 31,08 TL seviyesini görmüştü.
 
Kaynak : MUHABİR - KAAN ÖZCAN
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi