Yılmaz Büyükerşen’den çağrı: El birliğiyle Muttalip’e yeni stadyum yapalım!

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: El birliğiyle, Eskişehir’e ve Eskişehirspor’a yakışır yeni bir stadyum yapalım

30 Ocak 2020 09:10
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz günlerde “Politika, inat ve rant uğruna bütün bu yaşananlar” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Söz konusu yazıda, TOKİ tarafından Sazova’ya yapılan ve şimdilerde kullanılmaz halde olan yeni stadyumun, yapılmadan önce, nereye yapılması gerektiğine ilişkin tartışmaları MIH sütunlarına taşımıştım.
(‘Politika, inat ve rant uğruna bütün bu yaşananlar’ başlıklı yazıya, BURADAN ulaşabilirsiniz.)
 
*
 
Konuya ilişkin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’le görüştüm ve sordum:
Çatıyı tutan çelik aksamda büyük bir problem yaşandı ve bununla beraber stadyum kullanılamaz hale geldi, bu noktada öneriniz nedir?
 
*
 
Büyükerşen, “önce şu stadyum meselesinin geçmişini kısaca anlatayım” diyerek sözlerine başladı ve şu ifadeleri kullandı:
 
ÇİN’DEKİ OLİMPİYAT KÖYÜ GİBİ OLACAKMIŞ
“Bakın o zamanlar ‘1 bölü 25 binlik’ plan içerisinde, Muttalip yolu üzerinde spor alanı vardı. Oraya ‘spor köyü’ yapılmasını istiyorduk. Orada kamp yeri olacaktı ve sadece Eskişehirspor değil, dışarıdan gelen diğer kulüplerde orada kamp yapabilecekti. Stadyum da olacaktı. Diğer spor branşları için alanlar olacaktı. Bir de orada küçük küçük gölcükler oluşmuştu, biz o gölcükleri de değerlendirecek, çevresini ağaçlandıracak ve doğal bir dinlenme alanı oluşturacaktık. Sırf bunun için Çin’deki Olimpiyat Köyü’nü  inceledim ve Eskişehir’e de böyle bir ‘spor köyü’ oluşturalım dedim. Ve biliyor musunuz, bahsettiğim yere ulaşım o kadar kolay ki. Proje halinde olan kuzey-güney çevre yolu da oradan geçiyor. Ama ne oldu? AKP istemedi, iş mahkemeye intikal etti. Sonuçta ‘planın bütünlüğü bozulduğu gerekçesiyle’ ‘spor köyü’nün de içinde olduğu ‘1 bölü 25 binlik’ imar planı CHP grubu tarafından tamamen iptal edilmek zorunda kalındı. Sonra yeni bir ‘1 bölü 25 binlik’ plan yaptık, kabul edildi, ancak Muttalip yolu üzerindeki spor köyü o planın içerisine maalesef alınamadı.”
 
*
 
Büyükerşen, bu ifadelerinin ardından kullanılamaz halde olan yeni stadyuma ilişkin görüşünü açıkladı ve AK Parti’ye açık çağrı yaptı.
Şöyle ki…
 
ÇATIYI KALDIRSINLAR, AÇIK TRİBÜN OLSUN
“Bakın, ilk yaptığımız ‘1 bölü 25 binlik’ imar planı içerisinde yer alan ‘spor köyü’ projesi, AKP’lilerin engellemesi yüzünden yapılamadı, bununla da kalmadı ilk yaptığımız ‘1 bölü 25 binlik’ plan iptal edildi. Yeni ‘1 bölü 25 binlik’ plan içerisine ise konulamadı. Sonuçta AKP’lilerin şehrimize verdiği zararı görüyorsunuz. İnat ettiler ve Sazova’ya stadyum yaptılar. Bu stadyumun asıl sorunu alüvyon zemin üzerine inşa edilmesi. Yani zemin sağlam değil, ileride yeni sorunlar da yaşanabilir orada. Çatı meselesine gelince, çatıyı tamamen kaldırsınlar, açık tribün olsun; çünkü o çatı, sürekli sorun çıkaracak gibi görünüyor. Bu durumdan herkesin ders çıkarması gerekir. Artık bu işte bari AKP’liler hata yapmasın. Oturalım, konuşalım, uzlaşalım ve yeni ‘1 bölü 25 binlik’ plan içerisine Muttalip yolu üzerindeki ‘spor köyü’nü ekleyelim. Ve o ‘spor köyü’ içerisine, el birliğiyle, Eskişehir’e ve Eskişehirspor’a yakışır bir stadyum yapalım.”
 
*
 
Yılmaz Büyükerşen’in yeni stadyuma ilişkin ifadeleri bu yönde.
Bakalım AK Partililer, Büyükerşen’in “el birliği” teklifini nasıl karşılayacak?
 
 

CHP’li bazı eski vekiller aradılar ve dediler ki: Jale Nur Süllü yeni bir ayrıştırma biçimi geliştirdi!

 
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü telefonla aramış ve hakkında çıkan iddialara ilişkin bilgilendirme yapmıştı.
Ben de Süllü’nün yaptığı bilgilendirmeyi, dün, MIH sütunları aracılığıyla siz değerli okurlarımıza aktarmıştım.
(‘Jale Nur Süllü’den korkuyorlar’ başlıklı ilgili yazıya, BURADAN ulaşabilirsiniz.)
 
*
 
Süllü’nün ifadelerinden biri şuydu: “Benim hakkımda neden yıpratıcı şeyleri ortaya atıyorlar biliyor musunuz? Çünkü Jale Nur Süllü’yü halkımız seviyor, partililerimiz seviyor. Çünkü Jale Nur Süllü örgüte yakın. Yani geçmişte milletvekilliği yapan isimlere bir bakın, benim kadar örgüte yakın, partilileriyle içli dışlı olan birini göremezsiniz. Onun için korkuyorlar Jale Nur Süllü’den.”
 
*
 
Süllü’nün bu ifadeleri üzerine geçmiş dönemlerde milletvekilliği yapmış bazı isimler aradılar ve Süllü’nün yukarıda okuduğunuz ifadelerinin kabul edilemez olduğunu, kendisini bir tarafa, önceki dönem milletvekillerini başka bir tarafa konumlandırarak yeni bir ayrıştırma biçimi geliştirdiğini söylediler.
Jale Nur Süllü’nün örgütten dahi gelmediğini, kim tarafından milletvekili yapıldığını hatırlamasını ve hiç olmazsa önseçimle milletvekili olanlara saygı göstermesi gerektiğini de söyleyen bazı eski milletvekilleri, bu ve bunun gibi ayrıştırıcı tavırların partiye zarar verdiğine vurgu yaptılar.
 
*
 
Bu noktada, 15’inci dönemden bugüne kadar CHP-Halkçı Parti ve SHP’de milletvekilliği yapmış isimleri anımsatmak istiyorum.
Şimdi okuyacağınız isimlerin tümü, Süllü’ye göre, Süllü’den daha az örgütle içli dışlı ve Süllü’den daha az örgüte yakın olan milletvekilleri.
 
*
 
İşte, o isimler:
 
Ayşe Aliye Köksal-CHP
Murat Kahyaoğlu-CHP
Niyazi Onal-CHP
Gündüz Ökçün-CHP
İsmail Özen-CHP
Mehmet Nuri Üzel-Halkçı Parti
Münir Sevinç-Halkçı Parti
Cevdet Selvi-SHP
Zeki Ünal-SHP
Mehmet Ali Arıkan-CHP
Mehmet Vedat Yücesan-CHP
Fehmi Murat Sönmez-CHP
Hüseyin Tayfun İçli-CHP
Süheyl Batum-CHP
Kazım Kurt-CHP
Gaye Usluer-CHP
Utku Çakırözer-CHP
Cemal Okan Yüksel-CHP
 
*
 
Dün kaleme aldığım yazı içerisinde, Süllü’nün, tartışma yaratan bir ifadesi daha vardı.
Neydi o ifade?
Şu: “Eğer ben Jale Nur Süllü olarak birini destekliyor olsam, seçimi asla kaybettirmem, kazandırırım; bu anlamda kendime güveniyorum.”
 
*
 
E, şimdi sormazlar mı?
Sorarlar…
Hatta ben sorayım:
Sayın Jale Nur Süllü, parti tüzüğünün alfabetik sıra emrinin dahi uygulanmadığı ve liste başı olduğunuz Hoşnudiye Mahallesi delege seçimini niye kaybettiniz?
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Yücel 31 Ocak 2020 14:06

Muhakkak başka şehirlerde de var siyaset ama Eskişehirde çok fazla.Birisi yapsın öteki yıkar ,hatta yaptırmaz bile.Zaten lobisi sahibi yok.Hemşehrilik duygusu hemen hiç yok.Coğrafi yapısı zengin ovası ile cazibe merkezi olmuş.Herkes pay kapma derdinde.Misal EsEs..şehrin sembolu. ne oldu..para varken herkes var.para bitti.kulup batırıldı.Sahibi varmı sadece sadık taraftarı.Ötekiler başka yağlı kapıya gittiler.Başka şehirler ne yaptı mesela Antep mesela Trabzon mesala Erzurum.Bunların lobileri kuvvetli.Bunları batmaz batsa bile hemen çıkarılır.

0 2 Cevap Yaz
saffet 31 Ocak 2020 09:27

ilk başta yeni vergi dairesinin önündeki yolu cevre yoluna baglayalım belediye otobüsü yeni otogardan alpu kavşagına 3 km gidip tekrar yeni otogara yoluna 2km giderek gündoğdu mahallesine giriyor. bir sene boşa giden mazot parası bu yolun baglanmasına yapılmasına yeter

0 0 Cevap Yaz
dobra 31 Ocak 2020 01:24

İnsanların aklıyla alay etmeyin Yok stadın çatısı kaldırılsın açık olsun Yok muttalipe yeni stadyum Akla ziyan öneriler İnsan bunları söylerken biraz sıkılır yahu Bilen bilmeyen de zanneder ki stad göçtü Ayıp yahu ayıp bi zil takıp oynamadığınız kaldı ODTÜ ve İTÜ den gelen hocaların raporundan da bahsedin ki halk aydınlansın Teknik bir konuda işi bilmeyenlerin eni konu ahkam kesmesi Bizim şehrimize hiç yakışmıyor vesselam Hoca stadın alüvyon zemine oturduğundan bahsediyor peki Eskişehir şehir olarak hangi zemine oturuyor alüvyon ve killi zemin O zaman Eskişehirin de yerini tümden değiştirelim Hocanın bu görüşü mühendisliğe özellikle inşaat ve zemin mühendisliğine hakarettir Yani bu stadın projesini yapan mühendisler bu zemine bu projenin yapılamayacağını bilemeyecek kadar aptallar Hocam al sana bi soru Muttalibin zemin cinsi nedir kesinlikle biliyorsunuzdur Ama şu da gerçek ki KAYA DEĞİL

3 2 Cevap Yaz
262626 31 Ocak 2020 00:42

Defalarca söylendi. Eski stadyum yıkılıp yerine 20-25 bin kişilik stadyum yapılsın diye.Şehrin ortası,ulaşım,yer gibi nedenlerle yapılmadı.Halbuki EsEs 16-17 maç yapıyor kendi sahasında. Eski stadyumda maç sonu taraftarın dağılması 30 dakika sürüyordu.Şimdki stadyumda ise araçsız zaten gidilmiyor.Maç sonrası 2-3 saat beklemek zorunda kalıyor insanlar çünkü yeterli yol otopark yok.Araçları park yeri bulmak için 15-20 dolaşıyoruz.Sadece ulaşım yönüyle 3-5 bin taraftar maça gidemiyor.Stadyumu konusunda karar alanların belki de EsEsle hatta sporla alakası yoktu.

1 4 Cevap Yaz
ahmet 30 Ocak 2020 20:21

daha tramvay hatlarını bitiremeyen belediye koskoca stad mı yapacak güldürmeyin beni

0 4 Cevap Yaz
Kazım 30 Ocak 2020 18:28

Eski stadin ustunu kapatmaya soz verip senelerce tutmayan buyukersen bunu dese ne olur demese ne olur.

11 11 Cevap Yaz
Metehan 30 Ocak 2020 17:20

Ben daha önce yazdım bu konuda düşüncelerimi. Bir kaç gün önce sanırım. Hoca geçmişte ki hayalini yapamadı yani Mutalıp Spor Köyü projesi ni. Yani o dönemde EBB meclisinde Ak parti üyeleri çoğunlukta idi. Eyvallah. şimdi istediği geçer EBB meclisinde çünkü şimdi CHP çoğunlukta. Uzun lafın kısası şimdi istediği gibi Mutalıp Spor Köyü nü yapabilir Büyükerşen. Kimsenin engel olacak durumu yok. Haydi hocam seni tutan yok. Başla hemen vakit kaybetmeden.

4 12 Cevap Yaz
Bitti o işler iptal

Dolar 6tl, euro 6.65tl iken mi yapacak bu projeyi? Hatırlıyormusun, sırf bu döviz kuru yüzünden zamanında ılıca barajı projesi için alınacak boru malzemesini birileri istedi diye ilk ihalesi keyfi iptal edilip, daha sonra 2. Ihalede 3 katı fiyata satın almak zorunda kaldı belediye? Demir tavında dövülür demişler sana kimse öğretmedi mi?

3 7
ESES li 50 yıllık 30 Ocak 2020 14:50

Büyükerşen eski stad da yıllarca söz verdiği açığın üstünü kapattı ya. stadı da yapar üstüne de tüy diker. Atmak kolay yapmak olay. koskoca stad varken oraya hizmet et o stad yerine engellediğin araziyi ESES e ver hocam daha ne diyelim. Hiç yapma varsa paran gücün ESES in bugünleri atlatması için kullan kurumsalcı hocam.

8 15 Cevap Yaz
Eses 30 Ocak 2020 13:53

Yapacaksan yap hocam...tutanmi var seni,.. adıda büyük şehir belediye olsun,.....

8 13 Cevap Yaz
Hektor 30 Ocak 2020 13:36

"Malıçlı" delikanlı (!) sen BÜYÜKERŞEN' e güleceğine aynaya bakta kendine gül.. AKP trolü olduğun çok belli..keşke siyaset trafiğini solcular belirleseydi ...o zaman Cumhuriyetin bütün kazanımları yok pahasına ona buna peşkeş çekilmez,tarikat ve cemaatlerde kolkola yürüyüp ülkenin ve gelecek neslin istikbaline dinamit konulmaz, din sömürüsü yapılarak halk uyutulmazdı.kaldı ki ülkenin içinde bulunduğu durumu görmezden gelip Yılmaz Büyükerşen' i eleştirmeye kalkmak ne senin ne de senin gibilerin haddi değildir.

17 9 Cevap Yaz
malıçlı

Allah a çok şükür trol değilim ADAM gibi ADAMIM Allah şahittir ki bir kere bile mevcut iktidara ne genel seçimlerde ne de yerel seçimler de oyum nasip olmadı.Ama siz ve sizin gibi kibir deryasına düşmüş kendi düşüncesinden başka hiç bir düşünceyi kabul etmeyen TATLI SU SOLCULARI olduğu sürece ne sol iktidara gelebilir ne de bu ülkeye hizmette bulunabilir. bu arada eğer gerçek bir devrimci arıyorsan HZ.Muhammed Mustafa ya ve islam dinine bak. Efendi HZ.Ebu bekir ile köle Hz.Bilal-i Habeşi aynı seviyeye getirdiğini görebilirsin. vaktin olursa da Anti Kapitalist Müslümanları da araştırmanı tavsiye ederim.Böylelikle devrimin ve gerçek solun SİZ TATLI SU SOLCULARI ile değil gerçek devrimcilerle ve solcularla bu ülkeye geleceğini öğrenebilirsin.

6 8
Önder Gökce 30 Ocak 2020 12:30

Eski yilkilan Atatürk stadyumun Acik turubunun uzerini kapayamayan bir belediye baskakani neyin kafasini yasiyor anlamis degilim, cokmu parasi varda harcamaya yer ariyor, biran once kentsel donusume odaklansin

8 15 Cevap Yaz
bilek26 30 Ocak 2020 12:00

Ha bu arada haca şu anki stada alternatif 2. stad yapalım demiyorki nasıl bu sonuca varıp mesaj yazıyorsunuz hayret spor kompleksi yapalım stadı da olsun diyor sazovayı yıkın mı diyor Allah aşkına nasıl okuyorsunuz. Şu anki, stadtaki kırılan metal aksamın resmini gördünüz çelik kırılmış demekkki ebadı kalitesi yeterli değil bağlandığı beton kopmuş demekki bağlantısı sağlam ve yeterli değil bütün bunlar çatının her yerinde aynı malzeme ile yapılmış ise ki heralde öyledir hepsinin bir an evvel sökülmesi gerekir maçlar açık oynanır yeni projeyle düzgün bir çatı yapılır sonra.

5 9 Cevap Yaz
bilek26 30 Ocak 2020 11:54

bir an evvel üstü açılmalı yoksa o çatıyla maç oynanmamalı.

2 8 Cevap Yaz
DKC 30 Ocak 2020 09:48

Hoca biraz fazla abartmış, stadyuma kadar çooooook daha fazla sorunumuz var. Gerek yok ikinci stadyuma, zaten yapan yapmış stadyumu. Artık olanıyla kırık dökük idare edecez. Mesela yeni stadyum yapalım diyeceğine, şu tramvay projelerini artık tamamlasa iyi olur. Vatandaş bitmeyen projeye tepkiliyken, yeni stadyum yapalım demek hocanın hanesine eksi puan olarak yazılıyor. Haberi olsun. Sonra dedim ya daha çoooook sorunlarımız var. Stadyum çokta önemli değil, nasılsa takım küme düştü ayağa kalkacak gibi gözükmüyor. İste böyle talihsiz açıklamalar ile hoca kendi itibarını zedeliyor. Yada şöyle diyeyim; Karşılaştıralım stadyumu kaç kişi kullanacak, tramvay çalışmaları tamamlanırsa kaç kişi yararlanacak?

13 16 Cevap Yaz
Nazmi

Gayet haklısınız . tramvay uzatma hatlarındaki çalışmalar yerel seçimlerden 1-2 ay sonra durmuştu. çalışmalara Ekim ayı başında tekrar başladı . yaklaşık 2,5-3 aylık bir çalışma yapıldı ( yıldız ve opera kavşakta makas çalışması ) ve şu an 35-40 gündür bir çalışma yapılmıyor. opera kavşakta asfaltlama çalışması dahi yapılmadı . Atalar caddesi hala trafiğe kapalı.

5 12
malıçlı 30 Ocak 2020 09:42

yeni stadın üstünü komple açalım açık tribün olsun demene mi güleyim yoksa muttalıp a stad yapalım demene mi kızayım bilemedim hocam. Muttalıpa yapılcak stad (ki spor köyü ile birlikte yapılacağı için en fazla 10.000-15.000 kişi arasında olur) şu anki stadı mumla aratır bize.Ulaşım konusunda sıkıntı olmaz diyorsun; 1-)AÖF sınavları,diğer sınavlar ve konser gibi etkinlikler olduğu zaman oradaki trafiği herkes görüyor ve yaşıyor birde oraya stad yapıldığında vay oranın haline(hava alanı da o bölgede ki uçak hizmetinden yararlanmak isteyen insanların o trafikten dolayı mağduriyetini düşünemiyorum. 2-)kuzey çevre yolundan bahsetmişsin ki eskişehirde siyasi trafik SOL dan işlediği sürece o yatırım yapılmaz ve sende bunu bizden iyi biliyorsun. yani kısacası hocam sen taraftarı hiç bir zaman anlamadın gerek futbola gerek taraftara hep farklı bir pencereden baktın ve maalesef hep farklı bakmaya devam edeceksin.

14 14 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi