Türk vatandaşı olmak

Tufan Çakır yazdı

19 Ağustos 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Türk olmak ve Türkiye’de yaşamanın bazı zorluklarını hep beraber yaşayarak öğreniyoruz. Biliyorsunuz ki bizim kösemizin bir özelliği bakış açılarımızı biraz değiştirmek. Bu türlü konuları biraz farklı yönlerden ele almak. Hakikaten ben kendi açımdan belirteyim. Türk olmak, Türkiye’de yaşamak benim için bir gurur kaynağı. Bunun tersini düşünmek imkansız. Ülkemiz ve ülkemizin insanlarını hayatımız pahasına seviyoruz. Bunu tartışmak bile yersiz. Yalnız bizim bu güzel ülkemizde, bize gereken önem veriliyor mu? Türk vatandaşı olarak gereken ayrıcalıklar ve haklar, Türkiye’de yaşayanlara tanınıyor mu. Bir bakmamız gerekiyor.
Bu konuda herkesin çok olumlu düşündüğünü sanmıyorum. İsterseniz. Birkaç örnek vereyim. Son yıllarda ülkemiz çok göç aldı biliyorsunuz. Bu göç sonucu gelen kişilere tanınan hakların birçoğuna Türk vatandaşları sahip değil biliyorsunuz. (sağlık alanında, eğitim alanında) Türk vatandaşı olarak en pahalı benzini, eti satın alıyoruz. Yüksek faizli kredi kullanıyoruz. En düşük asgari ücretle yaşıyoruz. Örnekleri daha da çoğaltmak mümkün. Evet bu olaylarla ekonomide de karşılaşıyoruz. Bunlara son günlerde bir örnek daha eklendi.
Bu seferde inşaat ve konut politikalarında yabancıya KDV istisnası getirildi. Devlet mevcut stokların eritilmesi amacıyla yurt dışı yerleşik olanlara katma değer vergisi istisnası getirdi. Yani kısaca anlayabildiğimiz kadarıyla yasa kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan tüzel kişilere, ikametgahı yurt dışında olan kişilere, Devletimiz Türkiye’de alacakları konut ve işyerlerinin ilk tesliminde aldığı KDV’den vaz geçecektir. Böylece yurt dışında yerleşik olan tüm kişilerin alacakları konut ve işyerleri KDV oranı kadar ucuzlayacaktır. Yalnız bu hak Türkiye’de yaşayanları, ikametgahları Türkiye’de olanlara uygulanmamaktadır. Bu bağlamda yabancı kavramını da açmak gerekir ise. Yasa yabancı değil yerleşim yerini esas aldığı için bir Türk vatandaşı çalışma veya oturma iznini alarak altı aydan fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da bu istisnadan yararlanacak mı? Bunu zaman gösterecek. Yasaya göre yararlanacak gibi gözüküyor.
Neyse gene bu hafta sonu da kafanızı fazla meşgul etmeden. Türkiye’de Türk vatandaşı olmak zor diyorum. Olsun benzini, eti yüksek fiyatla yiyelim. Varsın yüksek vergi ödeyelim. Varsın herşeye ceza ödeyelim. Varsın düşük gelirlerle yaşayalım. Genede Türkiye’de yaşamayı seviyorum. Türk olmakla gurur duyuyorum. Gün birlik ve beraberlik günü diye düşünüyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi