Süper bilgisayar

Serkan Açıkgöz yazdı

10 Haziran 2018 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
Evlerinizde ve ofislerinizde kullandığınız bilgisayarlarınızı kısa süreliğine unutmanız gerekecek. Çünkü dünyanın en hızlı süper bilgisayarı ile tanışacaksınız. Uzun süredir dünyanın en hızlı süper bilgisayarının sahibi olan Çin bu unvanını geçtiğimiz günlerde ABD'ye kaptırdı. Ortaya çıkan yeni bir süper bilgisayar işlem gücüyle Çin'i geride bırakarak dünyanın en güçlü süper bilgisayarı oldu. 200 petaflop hızında çalışabilen yeni süper bilgisayar Summit’i tanıtan ABD, Çin’in 93 petaflop’luk süper bilgisayarı Sunway TaihuLight’ı geçmiş oldu. Summit'in özellikleri ise; 4608 sunucudan oluşuyor ve kapladığı alan iki tenis kortu büyüklüğünde. 9000 adet 22 çekirdekli IBM Power9 işlemciye sahip olan bilgisayarda ayrıca 27 bin adet Nvidia Tesla V100 GPU kullanılıyor. Yapay zeka çalışmalarına odaklanması için özel olarak tasarlanan Summit’in hararetini almak için sisteme dakikada 4000 galon soğuk su enjekte ediliyor. Bilgisayarın harcadığı aylık enerji tüketimi ise 8100 evin aylık enerji tüketimi toplamına eşit.

Facebook'ta yeni skandal
Dünyanın sosyal medya devi Facebook, yaklaşık 14 milyon kullanıcısının gizlilik ayarlarının sistemden kaynaklanan bir hata nedeniyle değiştiğini açıkladı. Buna göre sadece arkadaşlarına yönelik ya da küçük gruplar için paylaşım yapan kişilerin gönderilerinin “herkese açık” olarak daha geniş kitlelere ulaşmış olabileceği duyurusu yapıldı. Skandalların ardı arkası kesilmeyen platform Facebook, tipik bir kullanıcın önceden ayarlanmış gizlililik ayarına sahip olduğunu, bununla birlikte 18 Mayıs ile 27 Mayıs arasında sistemde etkin olan bir hata nedeniyle, 14 milyona yakın kişinin paylaşımlarının otomatik olarak “herkese açık” olacak şekilde değiştiğini açıkladı. Şayet Facebook hesabınız varsa sizin de gizlilik ayarlarınızı yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
 
Instagram'dan video müjdesi
Fotoğraf ve video paylaşım hizmeti sunan Instagram, hazırlığına başladığı yeni özelliği ile video yüklemedeki kısıtlamaları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Mevcut durumda Instagram Hikayeler için azami 15 saniye, Instagram gönderileri için videolar en uzun 60 saniyeydi. Yeni gelecek özellikle birlikte Instagram'a 1 saat uzunluğa kadar videolar yüklenebilecek. Şunu da belirtmek isterim ki Instagram'ı YouTube ve Facebook ile rekabete sokacağı düşünülen bu gelişme henüz planlama aşamasında ve gerçekleşeceği kesin değil, ancak ABD'den yayın yapan The Wall Street Journal'in haberine göre gelişme dikey videolar için geçerli.
 
WhatsApp'ı yasakladılar
Dünyanın en büyük lastik firmaları arasında yer alan Continental şirketi, personelin aktif olarak kullandığı yaklaşık 36 bin şirket telefonundaki WhatsApp ve Snapchat uygulamalarını gizlilik endişeleri gerekçesiyle yasakladığını duyurdu. Yasağın temelinde ise telefon ve tabletlerde saklanan kişi bilgilerinin üçüncü kişilerin eline geçebilme riski olarak belirtildi.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi