Seriyi tamamlıyoruz

Bu hafta sizler için ünlü Brezilyalı yazar José Mauro de Vasconcelos’un, Şeker Portakalı ve Güneşi Uyandıralım kitaplarının ardından seriyi tamamlamak için “Delifişek” kitabını seçtim

13 Mayıs 2020 09:13
A
a
Sütiş Eskişehir
Herkese merhaba. Bu hafta sizler için ünlü Brezilyalı yazar José Mauro de Vasconcelos’un, Şeker Portakalı ve Güneşi Uyandıralım kitaplarının ardından seriyi tamamlamak için “Delifişek” kitabını seçtim. Şeker Portakalı kitabıyla tanıştığımız Zeze karakteri yediden yetmişe okuyan herkesin gönlünde taht kurmayı başarmış bir karakter olarak Güneşi Uyandıralım kitabında da biraz daha büyümüş bir şekilde karşımıza çıkmıştı ve yeni dostlar edinmişti kendine. Serinin üçüncü kitabı Delifişek’te ise Zezé’yi daha da büyümüş bulacaksınız. O artık yeniyetmelikten çıkmış, koca bir delikanlı olmuştur. Yaşamın katı gerçekleriyle yüz yüzedir; haklarını arayan, özgürlüğünü yaratmaya çalışan bir genç adamdır artık Zeze. Büyümüş bir şekilde karşımıza çıkan Zeze’nin sorunları da artık eskisi gibi değildir. Üstelik küçükken dertlerine ortaklık eden şeker portakalı ağacı, kalbinde yaşayan kurbağası veya hayali film yıldızı arkadaşları da artık yoktur. Bütün sorunlarıyla tek başına başa çıkmayı öğrenmiştir. Artık on sekiz yaşındadır. Fakat biraz sorumsuzdur da. Geleceğini düşünmeye başlaması gerekirken yaşta tek düşündüğü yüzmek ve kızlardır. Babası ise hala aynıdır Zeze’ye karşı. Onu hala görmezden gelmektedir, fakat her fırsatta ona ne yapması gerektiğini söylemeye de devam eder. Geleceği ile ilgili olarak hiçbir şey yapmayan Zeze kötü giden hayatının üstüne bir de üstüne okulu bırakma kararı alır ve bir gemide çalışmaya karar verir. Okulu bıraktığında her şey o kadar kötüdür ki, tek tutkusu olan yüzme ile kendini öldürmeye karar verir. Kıyıdan yüzmeye başlar ve gidebildiği kadar ileri yüzer. Fakat bir balıkçı teknesi onu fark ettiğinde ölmeyi bile beceremediğini düşünerek geldiği gibi kıyıya geri döner. Zaman böylece geçip gider ve Zeze tam yirmi yaşına girer. Artık koca bir delikanlı olsa da hala genç kızlara kur yapmaktan başka işi gücü yoktur. Zeze bir gemide iş bulup, uzun süre çalışıp para biriktirdikten sonra geri dönüp Sylvia’yı da alarak uzak yerlere kaçmaya karar verir. Kaderi, Zeze’yi uzak yerlere fırlatmıştır.

Özetle...

Brezilyalı yazar Vasconcelos’un Şeker Portakalı serisinin üçüncü kitabı. Şeker Portakalı ve Güneşi Uyandıralım adlı kitapların ardından Delifişek’i diğer iki kitabı kadar beğenmemiş olsam da, seriyi tamamlamak adına okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Fakat diğer iki kitabı okumamışsanız da uzun öykü niyetine birkaç saatte okunabilecek seksen beş sayfalık kısa bir kitap. Tamamen seriyi sonlandırmak için yazıldığı çok belli olan kitap içinde olay örgüsü de bulundurmuyor. Oldukça akıcı bir dille yazılmış. Seride en sevdiğim kitap ise tartışmasız Şeker Portakalı.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi