Şerbet kültürü Odunpazarı'nda yaşatılıyor!

Bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı var… Peki ya yanında bir de Osmanlı Şerbeti varsa! Odunpazarı’nın tarih kokan sokaklarında şirin mi şirin bir işletme…

8 Ağustos 2022 09:38
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı var… Peki ya yanında bir de Osmanlı Şerbeti varsa! Odunpazarı’nın tarih kokan sokaklarında şirin mi şirin bir işletme… Rengarenk Osmanlı Şerbetleri hem göze hem damağa hitap ediyor. Şerbetler bin bir türlü derde şifa da oluyor. Bol köpüklü kahve özel sunumuyla göz dolduruyor. Etnik odalarında Anadolu’dan parçalar bulabiliyor, şömine başında şerbet ve kahvelerinizi yudumlayabiliyorsunuz. İşletme sahibi Ersin Bey, Osmanlı geleneklerini sürdürmekte kararlı. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen turistleri, Osmanlı’nın farklı tatlarıyla tanıştıran Ersin Bey, meslek sırrının doğru ürünü doğru fiyatla satmak olduğunu söylüyor.  

Odunpazarı şerbet 08 08 2022
Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Ersin Kortan. Eskişehir doğumluyum. Eğitim sürecinin ardından kendi doğup büyüdüğüm Odunpazarı’na yerleştim. Odunpazarı’nda şu an Tarihi Odunpazarı Kahvecisi ve Şerbet Evi’ni işletmekteyiz. Burada gelen turistlere, misafirlere kahve sunumlarımızla kahvemizi ikram ediyoruz. Osmanlı mutfağından edindiğimiz şerbetlerimizi sunuyoruz. Yaklaşık 2008 yılından bu yana sektörün içerisindeyim. Gelenekleri sürdürmeye çalışıyoruz.

İşletmenizde Osmanlı Şerbetlerini sunuyorsunuz. Şerbetlerin özelliği nedir?
Şerbetlerimizin hepsi doğaldır. Kullanılan şeker, şeker pancarıdır. Glikoz yoktur, katkı maddesi yoktur. Şerbetlerimiz gün içerisinde yapılıyor, günlük tüketiliyor. Osmanlı biraz daha şaşalı döneminde hem göze, hem buruna hem de tada hitap edecek. Renklerin birbirinden ayrımı, renk geçişleri…

Osmanlı şerbeti 08 08 2022
AFTLARA BİREBİR!
•    Karadut şerbeti kaynama yöntemiyle elde ediliyor. Biz karadutları dipfrizde muhafaza ettikten sonra kaynamaya bırakıyoruz. 4 defa tülbentten süzüyoruz. İçerisine çeşitli baharatlar katıp kaynama yöntemiyle elde ediyoruz. Karadut ağız içerisindeki aftlara iyi gelir.
MİDEYE İYİ GELİR
•    Reyhan şerbetinde reyhan otunu alıyoruz. Temizledikten sonra sadece yaprak kısımlarını 90 derecedeki suda demlendiriyoruz. İçerisine limon tuzu katıyoruz rengini vermesi için. Şeker katıyoruz. Karanfil, zencefil ve bir takım baharatları katarak elde ediyoruz. Bu şerbet mide içerisindeki hazımsızlıklara iyi geliyor. Özellikle yaz aylarında hararet kesici olarak kullanılıyor. 
ASTIM İÇİN KIZILCIK ŞERBETİ
•    Kızılcık şerbetinde kızılcığı kaynatıyoruz. Limon tuzu ve limon katıyoruz. Kızılcık da astım, bronşit gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor. 
SIFIR ŞEKER!
•    Hurma şerbetinde hurmaların çekirdeklerini çıkartıyoruz. Medine hurması olması gerekiyor. Kendinden şekeri olacağı için şeker katmıyoruz. Suda bekletiyoruz. Ardından kaynamaya bırakıyoruz. Şekilleri bozulana kadar kaynatıyoruz. Ardından kevgirden geçiriyoruz. Sonra tülbentten süzüyoruz ve toz tarçın, karanfil ve limon katıyoruz. Bu şerbet vücutta direnç arttırıcı ve susuzluğu gidericidir. Çocuklar da güvenle içebilirler.
ŞİŞKİNLİĞİ GİDERİR
•    Demirhindi, hint yemişi olarak geçiyor. Kaynatıyoruz. Öksürük, bronşit, nefes darlığı, kalp ritmini düzenlemesi… İçerisindeki lifli meyve bağırsak sistemini düzenleyici ve şişkinlik ile gaz alıcı etkili. 
SAKİNLEŞTİRİCİ ETKİ
•    Lavanta şerbetimiz de sakinleştirici etkiye sahiptir. Lavanta ilaç ve kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılır. Bizden bazı aileler hiperaktif çocukları için bile alıyorlar. 
RENGİYLE ŞAŞIRTIYOR
•    Yaban mersini şerbetimiz de mavi bir şerbettir. O da çok dikkat çekiyor. Bu sefer de insanlar içerisinde boya mı var diye merak ediyorlar.

Yapımı en zor şerbet hangisi?
Sübye şerbeti, yapımı en zor olan şerbettir. Sübye şerbetini biz şeker ile kavun çekirdeğini dik blenderla öğütüyoruz. Sonra bir miktar süt ve kavunun posasından koyuyoruz. Sonra kaynattıktan sonra bez keselere koyup damıtıyoruz. Sonra da posasını döküyoruz.

Odunpazarı Kahvecisi 08 08 2022
EN ÇOK TERİH EDİLEN KARADUT
En fazla hangi şerbet seviliyor?

Tüm şerbetlerimizi seviyorlar ama ilk sırada karadut, sonra da reyhan tercih ediliyor. Biz işletmemizde gazlı içecek kullanmıyoruz. Müşterilerimize sadece şerbet sunuyoruz. Şifa niteliği taşıyan içecekler bunlar. İnsanlar buraya geldiklerinde keyifli zaman geçirsinler istiyoruz.

BİR BARDAĞI 20 TL
Maliyetler nasıl? Ürünlerin fiyatları neler?

Eskiye göre maliyetler arttı. Normal şartlarda 5 liraya aldığımız şeker şu an 125 lira. Baharat maliyetleri de arttı. Satışa yansıyor ama biz çok fazla yansıtmama taraftarıyız. Ancak ister istemez yansıyor. Şu an bir bardak şerbeti 20 TL’ye veriyoruz. Bütün şerbetlerimiz aynı fiyat. Sunumlu Türk kahvemiz 25 lira. Onun yanında yemiş, lokum, su, şerbet veriyoruz. Yani kahve içen misafirlerimiz şerbetimizin de tadına bakma fırsatı buluyor. 

TAŞ DEĞİRMENDE ÖĞÜTÜYORUZ
Biraz da kahvenizden bahsedelim. Kahvenizin diğer kahvelerden farkı ne?

Bizim kahvemizin farkı şu; kahve çekirdeğimiz Brezilya kahve çekirdeğidir. Biz kahvemizi bizim reçetemizle kavurucuya göndeririz yeşil çiğ halde. İstanbul’daki kavurucumuz kahveyi kavurur. Kavrulan kahve biz gelir. Biz taş değirmenlerle kahvemizi öğütürüz ve paketleriz. Ürün ambalajlarımızda günlük çekim diye yazar. Kahveden taze çekildiği zaman keyif alınır. Aynı zamanda işletmemizde kumda kahve yapıyoruz. Bakır cezvelerle ağır ağır pişirerek müşterilerimize sunuyoruz. 

SIRRIMIZ; DOĞRU ÜRÜN, DOĞRU FİYAT
Peki, sizin mesleğinizin sırrı nedir?

Mesleğimizde iyi hizmet vermeyi, doğru ürün ve doğru fiyatla sağlayabiliyoruz bunu. Her müşteriye adaletli davranarak sağlıyoruz bunu. Bu da sürdürülebilirliğimizi sağlıyor.


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi