Sarıcakaya’da altın arayanlara kötü haber

Erzincan’a bağlı İliç ilçesinde yaşanan maden faciası Sarıcakaya’da altın çıkartmak isteyen Cengiz Holding’in de işini zorlaştırıyor.

16 Şubat 2024 09:36
A
a
Sütiş Eskişehir
Erzincan’a bağlı İliç ilçesinde yaşanan maden faciası Sarıcakaya’da altın çıkartmak isteyen Cengiz Holding’in de işini zorlaştırıyor.
Şimdi biraz gerçeklerden bahsedelim…
Altını Amerikan filmlerinde olduğu gibi maden duvarlarına kazmayla vurup, deve dişi iriliğinde altınları öylece çıkartamıyorsunuz. Altın gözle görülmez zerreler halinde toprağın içinde bulunuyor ve kimyasal olarak ayrıştırılıyor. Burada da zehirli bir madde olan siyanür çok kullanılıyor. 
Altın bütün dünyada genel olarak böyle çıkartılıyor. Dolayısıyla Türkiye’de de farklı bir şekilde çıkartılmasını bekleyemeyiz. 
Ancak dünyada siyanür, altın elde edildikten sonra doğaya öylece salınmıyor. Çevre felaketinin oluşmaması için türlü türlü önlemler alınıyor.
İşte burada biz Türkler geriliyoruz. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki Türkiye’de kanunlar garibanlara farklı çalışıyor, zenginlere farklı çalışıyor. Hele ki arkanızda kapı gibi AK Parti varsa, o kanunlar daha farklı çalışıyor.
İliç’te yaşanan maden faciası gösterdi ki bizim ülkemizde pahalı olan çevre önlemleri göstermelik olarak alınıyor. İşte sonuçlar ortada.
Bu maden faciasının Eskişehir’de altın arayan Cengiz Holdingle bir alakası yok. Ancak yaşanan bu olumsuz örnek, vatandaşın endişelerinin kat be kat artmasına da neden oluyor.

Tebrikler Büyükşehir’e

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin "Bir avuç tohum, bir ömür bağımsızlıktır" sloganıyla Yerel Tohum Üretim Merkezi'nde üretilen yerel tohumlar, Tohum Takas Günleri etkinliğiyle vatandaşlarla buluştu.
Alpu ve Seyitgazi ilçelerindeki dağıtımlara ilçe sakinleri büyük ilgi gösterirken, binlerce yerel tohum toprakla buluşacak.
Bu uygulamayı yapan Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyorum. Yerel tohumları o kadar önemli ki… Maalesef artan nüfusumuzu beslemek için daha çok endüstriyel tohuma yöneliyoruz. Ama atadan kalma tohumlar en sağlıklıları ve en lezzetlileri…
Millet olarak toprağın altından altın, petrol veya doğalgaz fışkırmasını bekliyoruz. 
Ama toprağın üzerinden fışkıran bereketi görmüyoruz. Büyükşehir Belediyesi yetkililerini tohumlarımıza sahip çıktığı için tebrik ederim.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi