Özgür Özel sözünün yarısını tuttu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin tüzüğünü daha demokratik bir hâle getireceğini, partinin yönetim kadrolarını gençleştireceğini ve adayları ön seçimle belirleyeceğini vadederek seçimleri kazandı.

15 Kasım 2023 09:13
A
a
Sütiş Eskişehir
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin tüzüğünü daha demokratik bir hâle getireceğini, partinin yönetim kadrolarını gençleştireceğini ve adayları ön seçimle belirleyeceğini vadederek seçimleri kazandı.
Biz vatandaşlar politikacıların pek çok vaatler verdiğini ancak bunların çok azını tuttuğunu biliyoruz. Tabii ki tüzük değişikliği bugünden yarına gerçekleştirilecek bir şey değil. Ancak diğer iki sözü yerine getirmek için beklemeye gerek yok.
Baktığımız zaman Özgür Özel’in partinin yönetim kadrolarını gerçekten gençleştirdiğini görüyoruz. Kendisi politika için zaten genç sayılabilecek yaşta bir isim. Ancak 49 yaşındaki Özgür Özel öyle bir parti meclisi oluşturdu ki, kendisi bile yaşlı kaldı. 
Artık CHP’nin Parti Meclisinde yaş ortalaması 43 ve MYK’da 46. Dolayısıyla Özgür Özel’in bu konuda sözünü tuttuğunu söyleyebiliriz.
Ancak ikinci sözü olan “Önseçim” yine bir başka bahara kalmış gibi görülüyor. CHP’nin yeni yöneticileri seçimlerin çok yaklaştığını ve önseçim için vakit kalmadığını belirtiyor. Ben bu konuda CHP’nin açıklamasını doğru bulmuyorum. Henüz Kasım ayının ortasına yeni geldik ve aday belirlemek için önseçim yapacak yeterli süre var. Kabul ediyorum; takvimin biraz sıkışması lazım. Ancak yeterli süre var.
Dolayısıyla Özgür Özel’in sözlerinin yarısını tuttuğunu, ama geri kalan yarısında bahane bulduğunu söyleyebilirim.
Yine de Türk siyaseti için sözlerinin yarısı tutmak iyi bir rakam. Bakalım gelecek günlerde Özel yönetimi nasıl bir seçim sınavı verecek?

CHP o hatayı yapar mı? 

Özgür Özel’in seçimleri kazanmasından sonra bazı kişiler Eskişehir’de radikal değişikliklerin olacağını ve mevcut 3 büyük belediye başkanının bazılarının değişeceğini ileri sürüyor. Bu iddiaları ciddiye almıyorum. Eskişehir’de CHP’nin kurulu ve başarı getiren bir düzeni var. Bu düzeni bozmak CHP’nin rakiplerine yarar.
Özetlemek gerekirse CHP eğer ki başarılı olmak istiyorsa, Yılmaz Büyükerşen, Kazım Kurt ve Ahmet Ataç üçlüsüne dokunmamalı.
Mevcut bir belediye başkanını aday göstermemek, o partinin, “Ben bir önceki belediye başkanımın başarısız olduğunu düşünüyorum” anlamına gelir ki halk desteğini kaybedersiniz.
Geçmişte buna benzer bir hatayı AK Parti yaptı. Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Saroğlu, hiçbir mantıklı gerekçe olmadan aday yapılmadı ve AK Parti o seçimleri kaybetti.
Aynı hatayı CHP’nin yapacağını zannetmiyorum.

CHP tek başına

Seçimler yaklaştı ve bazı CHP’liler “Kesin seçimi kazanırız ağbi” yaklaşımındalar. Yıllardır seçim kazanıyorlar, özgüvenleri boşuna değil. Ancak şimdiye kadar girmedikleri tuhaf bir seçime girecekler. 
CHP yerel seçimleri daha önceki yıllarda adaylarının başarısı ve birleştiriciliği ile kazanmayı başarmıştı. Ancak bu seçimlerde MHP – AK Parti ve CHP yarışı vardı. 
2019 seçimlerinde ise AK Parti ve MHP birleşti. Fakat bu sefer de İYİ Parti CHP’yi hiçbir karşılık beklemeden destekledi.
2024 seçimlerinde ise MHP ve AK Parti yine tek listeyle seçime girecek. Ancak CHP ilk kez yalnız kalacak. Çünkü İYİ Parti de ayrı bir listeyle seçimlere asılacak.
Belki farkında değiller ancak, şimdiye kadarki en zor seçimlerine hazırlanıyorlar.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi