Mobilya ve Eskişehir

Çok değil yakın bir geçmişe kadar Eskişehir ile mobilya arasında önemli bir bağ varmış. 25,30 yıl öncesine kadar Türkiye’de mobilya demek Eskişehir demekmiş.

22 Mart 2022 08:27
A
a
Sütiş Eskişehir
Çok değil yakın bir geçmişe kadar Eskişehir ile mobilya arasında önemli bir bağ varmış.
25,30 yıl öncesine kadar Türkiye’de mobilya demek Eskişehir demekmiş.
Türkiye’den ihraç edilen mobilyanın çoğu Eskişehir’de üretilirken,  bugün mobilya başkenti olarak tanınan İnegöl ve Kayseri dahi mobilyasını bizden alırmış.
 
Kulağa nasıl garip geliyor, böyle yazınca nasıl ütopik duruyor değil mi?
Amma velâkin öyle değil. Eskişehir tabakhanesi gerçekten Türkiye’nin mobilya deviymiş ve o dönemler az uz değil 3 binden fazla mobilya esnafı varmış.
 
Sonra özellikle 90’lı yılların sonundan itibaren rüzgarın seyri değişmiş. Biz yerimizde sayarken İnegöl mobilyacıları ortak hareket etmeye, Kayseri ise sanayi ile mobilyayı buluşturmaya başlamış.
 
Biz ise başta termal su örneğinde olduğu gibi yerimizde saymış ve izlemekle yetinmişiz.
Tabakhane yapıları eskimeye, sanayiden ötürü imalat sektörü yavaşlamaya, İnegöl ve Kayseri ne yaparsa biz tersine gitmeye başlamışız.
 
Şimdi ise imalatçı rakamı 3 bin esnaflı günlerini mumla arıyor. Eskişehir mobilya imalat sektöründe çalışan firma sayısı 6,7’ye kadar inmiş.
 
Eskişehir’de evlenenler, mobilya yenileyecekler bile kalkıp İnegöl’e gitmeye başlamış.
 
Çünkü İnegöl esnafı Türkiye’nin en büyük mobilya avm’si ile yetinmeyip 2. avm’yi eklemiş. Ulusal ve uluslar arası alanda reklamı es geçmemiş. Markalaşma, arge, inovasyonu önemsemiş ve sonuç ortada.
 
Şimdi bunları yazdım ama derdim geçmişe dönüp suçlu aramaktan ziyade kafayı kaldırıp ne bundan sonra ne yapabiliriz derdine düşmek.
 
Zira 23 Mart tarihinde Eskişehir’de uzun yıllar sonra bir Mobilya Fuarı olacak. Görece olarak küçük ama yola çıkma adına önemli bir adım olabilir.
 
Üstündeki ataleti atmış, bir araya gelmiş, merkezi iktidar temsilcileri ve yerel yönetimlerin desteğini almış, daha iyisini isteyen bir sektör neden başaramasın?
 
Kökeninde bu işin alâmetifarikası olan bir mobilya sektörü, değişen ve dönüşen dünya düzeninde kısa sürede Eskişehir ismini akıllara kazıyabilir.
 
Belki tabakhane’nin daha modern koşullarda bir alana taşınması ve dönüşümü, belki kereste ve mobilyacılar kümelenmesinin ortak yatırım projeleri v.s. gibi bir şeyler neden olmasın.
 
Dedim ya bu fuar atıl olan sessizliği kıracak önemli bir hamle. Umarım sadece fuarla sınırlı kalmayan başka bir hamlenin iteleyicisi olur.
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Mobilyaymış. Güldüm... 22 Mart 2022 19:47

70’li yıllarda Eskişehirli mobilyacılar yatırım yapıp markalaşma, işi geliştirme yerine bir liraya imal ettiklerini beş liraya satıp aradaki farkı gayri menkule yatırdılar ve her biri gayri menkul zengini oldu. Kira gelirleri üretim gelirini geçti. Firmalar tek tek kapandı. Bugün de yapılacak çalışmalar falan hikâye olacaktır. Düne kadar farklı sektörde olanlar bugün mobilyacı olmaya soyunuyor. En iyisi yine İnegöl’e veya IKEA’ya gidip alışveriş yapmak.

0 4 Cevap Yaz
Aziz cantürk 22 Mart 2022 16:45

Eskişehir daha neler kaybedecek. Beklemede kalınnnnnnnn.

0 3 Cevap Yaz
Eskişehirli Birisi 22 Mart 2022 09:17

70 li ve özellikle 80 li yıllar da mobilya denince akla üç şehir gelirdi 1- Eskişehir (orta ölçek ve orta kalite), 2- İnegöl (orta ve alt kalite), 3- Ankara Siteler (üst kalite). İleriki yıllarda önce Eskişehir sonra da Ankara mobilya sektöründe bittiler. Sizin de ifade ettiğiniz gibi İnegöl aldı başını yürüdü gitti hiç esamesi okunmayan Kayseri fabrikasyon mobilya da devleşti. Eskiden Tabakhane ve çevresinde kümeleşen mobilya imalathaneleri, satış mağazaları, malzeme satıcıları, döşemeciler ve kamyon kamyon satılan toptan mobilyanın nakli için nakliyat firma ofislerine dar gelen o bölge bugün Ankara yolu üzerinde olan ve adı EMKO (Eskişehir Mobilyacılar Kooperatifi) olan bölgeye taşınacaklardı ama gel gelelim Eskişehir de 90 lardan sonra mobilya sektörü yok oldu ve şimdi o EMKO daki dükkanlar da mobilyacıları mumla aramaya başladık. Oysa mobilya imalathaneleri, satış mağazaları, yan sanayi ve yedek parça üretimi ile, döşeme atölyeleri ile nakliyatçısı ile çok ciddi bir istihdam alanı

0 6 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi