İYİ Parti’de iki soru

2023 seçimlerine şunun şurasında 6 ay kaldı ve siyasetin kazanı iyice fokurdamaya başladı. Gelin bugün sizinle Eskişehir siyasetinde ne tip gelişmeler oluyor; birlikte değerlendirelim ve önce İYİ Parti’den başlayalım.

26 Ekim 2023 09:24
A
a
Sütiş Eskişehir
2023 seçimlerine şunun şurasında 6 ay kaldı ve siyasetin kazanı iyice fokurdamaya başladı. Gelin bugün sizinle Eskişehir siyasetinde ne tip gelişmeler oluyor; birlikte değerlendirelim ve önce İYİ Parti’den başlayalım.
İYİ Parti’yle ilgili merak edilen iki soru var;
Neden Tepebaşı adayını açıklamadılar? Kimi açıklayacaklar ve ne zaman açıklayacaklar?
İl ve İlçe yönetim kurulları ne zaman belli olacak ve kimlerden oluşacak?

İlk sorudan başlayalım. İYİ Parti içinde Tepebaşı için aday adayı olan isimler var. Ancak aday adayı olmak yetmiyor. Hem genel merkezin hem de Eskişehir teşkilatının en çok oyu alacak isim üzerinde uzlaşması gerekiyor. CHP’nin işi kolay; mevcut adayları yeniden aday göstermek en basit çözüm. Ama hem İYİ Parti’nin hem de AK Parti’nin sıfırdan aday belirlemesi gerekiyor. Bu da biraz zaman alacaktır. Üstelik İYİ Parti’nin İl ve Tepebaşı İlçe Teşkilatları da belirlenmedi. AK Parti’nin hiç aday belirlemediği bir ortamda, İYİ Parti’nin tek bir ilçede aday belirlememesini bir eksiklik olarak görmemek lazım. Basit bir şekilde özetleyecek olursak İYİ Parti’nin Tepebaşı adayını açıklamamasının nedeni, henüz adaya karar vermemiş olması. Hepsi bu. Yoksa ortada kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen gizli bir pazarlık yok.
Gelelim İl, Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe yönetimlerine. Aslını ararsanız bu yönetimler genel olarak belirlendi. Ancak İYİ Parti Genel Merkezi’ne gönderilmedi. Çünkü bir – iki isim üzerinde tam uzlaşı sağlanmış değil. Söz konusu yönetimler “Dostlar alışverişte görsün” kabilinden oluşturulmuyor. Bu yönetimler ya seçim kazanıp kahraman olacak, ya da seçim kaybedip bütün eleştiri oklarına hedef olacaklar. Serdar Ulucan, Gürol Yer ve Görkem Yıldırım’ın önlerinde yönetimi oluşturmak için 3 haftaları daha bulunuyor. Acele edip hata yapacaklarını zannetmiyorum. İnce eleyip, sık dokuyacaklardır. 

MHP büyük ilçe istiyor mu?

Bazıları henüz 5 ay önceki genel seçimlerde yüzde 7,3 oy alan MHP’nin potansiyelini çok küçümsüyor. Eskişehir’de 45 bin oy alan bir partiye yokmuş gibi davrananlar, siyasetin “S”sinden bile anlamıyor demektir. 
Eskişehir’deki oy dağılımına baktığınız zaman AK Parti’nin MHP oylarını almadan seçim kazanmasının çok zor olduğunu görürsünüz. Bu koşullar altında MHP’nin de “Büyükşehir ve bir büyük ilçeyi size verelim. Siz de bize Tepebaşı veya Odunpazarını verin” demesi muhtemeldir. Hakkaniyetli bir ittifak da bunu gerektirir. Tabii MHP’de bu tip kararları Eskişehir değil, Balgat alır. Ancak teşkilatın küstüğü bir seçimde 45 bin oyun ciddi bir kısmının da İYİ Parti veya Zafer Partisi’ne gitmesi mümkün. Dolayısıyla AK Partililerin MHP’siz bir seçimi kazanamayacaklarını bilmesi lazım.

CHP’lilerin İYİ Parti’yi adam yerine koymamasının neticelerini görüyoruz. Benzer bir hatayı AK Parti yapmayacaktır.

AK Parti neden aday açıklamıyor? 

AK Parti’nin de belediye başkan adaylarını açıklamadığını görüyoruz. Peki AK Parti neden adaylarını açıklamıyor? Bunun iki nedeni olabilir. Birincisi henüz adayların kim olacağına karar vermemişlerdir. İkincisi ise adayların kim olacağına karar vermişlerdir, lakin aday açıklamak için henüz erken olduğunu düşünüyorlardır.

Ben AK Parti’nin adaylarının kim olacağına henüz karar vermediğini düşünüyorum. Kolay işler değil bu işler. 
Yalnız AK Parti içinde bir sorun daha olduğunu düşünüyorum. AK Partililerin hepsi, “Kazanacak aday belirleyelim ve zafere ulaşalım” diye düşünmüyor. Parti içerisindeki bazı gruplar kendi adamları olmadıktan sonra AK Parti’nin seçimi kazanıp kazanmamasını pek umursamıyor. 

AK Parti’nin Eskişehir’deki teşkilatlarını tek geçerim. Gerçekten çalışkan ve organizeler. Bu durum AK Parti’nin en büyük avantajı. En büyük dezavantajı ise bir takım cemaat ve vakıfların partiden önce kendi çıkarlarını düşünmesi. Eğer parti içinde birlik ve bütünlük sağlarlarsa, seçimlere çok kuvvetli girerler. Kendi içlerinde birlik sağlayamazlarsa, yine seçim kaybederler. 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi