Hem yaş hem maaş mağdurları: Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT'liler)

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT’liler… Son yıllarda çok fazla duyuyoruz. Çok sayıda kişinin emeklilikleriyle ilgili yaşadıkları mağduriyetlere şahit oluyoruz

29 Kasım 2020 10:08
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Hilal Köver ile Hayat Arası 29 11 2020
Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT’liler… Son yıllarda çok fazla duyuyoruz. Çok sayıda kişinin emeklilikleriyle ilgili yaşadıkları mağduriyetlere şahit oluyoruz. EYT’liler pek çok platformda seslerini duyurmaya, isteklerini dile getirmeye çalışıyor. Yaşanan mağduriyetin giderilmesini istiyorlar. Hem yaş hem de maaş konusunda mağdur olduklarını söylüyorlar. Ülkede büyük bir dilimi etkileyen bu sorun için henüz bir çözüm yolu bulunabilmiş değil. EYT’lilerin sorunlarını, yaşadıklarını ve isteklerini EYT Eskişehir Derneği Başkanı Kadir Arıkoğlu’ndan dinledik. Söz Arıkoğlu’nda…

EYT nedir? Öncelikle bizlere bununla ilgili bilgi verir misiniz?
EYT 1999’da IMF’nin dayatmasıyla çıkan bir yasa. 1999’da IMF, sosyal sigortalar kurumunun artık kaldıramayacağı, zamanında kıyak emeklilik, süper emeklilik adı altında sosyal sigorta kurumunun emeklilerin artık yük olduğu… IMF de bir rapor düzenledi. 99’da koalisyon zamanında bu yasa çıkarıldı. Emekliliklerimiz ötelendi. 2-5-10 sene emeklilikler ötelendi. Sonrada Anayasa mahkemesine gitti. Anayasa Mahkemesi bu kazanılmış bir hak değildir, beklenilmiş bir haktır dedi. Sonrasında aylık bağlama oranlarında da sorun oldu.

SADAKA İSTEMİYORUZ

Medyada zaman zaman EYT’lilerin erken emeklilik istedikleri vurgulanıyor. Bu doğru mu?
Erken emeklilik istemiyoruz. Alın terimizi istiyoruz. Bazı medyalarda algı yaratılıyor. Erken emeklilik… Bazen gazete manşetlerinde okuyoruz. Bizler üstüne basa basa söylüyorum, erken emeklilik istemiyoruz. Bizler hak ettiğimiz emekliliği istiyoruz. Elimizden alınan gasp edilen emekliliğimizi istiyoruz. Biz emekliliğimizi hak etmişiz, primimizi fazlasıyla ödemişiz, bütün yapılan sözleşmeyi yerine getirmişiz ama sözleşmeye uymayan kim devlet. Kuralları değiştirdin diyen kim devlet. Mağdur olan kim biz. Biz gerçekten Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütüyüz haksızlığa uğrayan. EYT’lilerin sorununu ben hükümetin çözmeye çalışmadığını düşünüyorum. Sayın Çalışma Bakanı Zehra Hanım 10 tane kombinasyon denedik ama işin içinden çıkamadık… Ne denediniz? Ne yaptınız? Bizi çağırdınız mı masaya? Bizim de çalışmalarımız var. Gelin gösterelim, çalışalım. EYT ekonomiye yük değil. Bu parayı zamanında ödedik biz. Ödediğimizi istiyoruz. Biz sadaka istemiyoruz. Hizmetin iadesini istiyoruz.

ÇALIŞTIKÇA MAAŞINIZ DÜŞÜYOR!

Aylık bağlama oranlarında da yaşanan sorunlar olduğunu söylemiştiniz. Buradaki adaletsizlik nedir?
ABO diyoruz, aylık bağlama oranları. Çalışıyorsunuz, çalışıyorsunuz 5 bin-6 bin priminiz 8-9 bin oldu… Ama alacağınız maaş yükselmedi. Çalıştıkça, priminiz yükseldikçe, size ileride bağlanacak emekli maaşı düşüyor. Biz hem yaş hem maaş mağduruyuz. Bu sizi de ilgilendiriyor, şu anki Emeklilikte Yaşa Takılanları da ilgilendiriyor. 60 yaşında emekli olacaksınız ama alacağınız maaş asgari ücretin yarısı belki. Bin 500 liraya endekslendi emekli maaşları. Endekslenmeseydi bin lira bin 100 lira emekli maaşı bağlanan arkadaşlarımız vardı. Kısacası aylık bağlama oranları da çok önemli. Dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Çalıştıkça bağlanacak emekli maaş düşüyor. Müteahhitlere, holdinglere, fabrikatörlere, herkese para var. EYT’liler ödediği parayı isteyince ‘3 sene bekle 10 sene bekle’ diyorsun. Ne yapsın şimdi bu EYT’liler? Haklarını aramasınlar mı?

DEVLET GENÇSİN DİYOR İŞVEREN YAŞLISIN DİYOR

Başka ne gibi mağduriyetler var?
Her taraftan mağduriyet var. Devlet gençsin diyor. İşveren yaşlısın diyor. Biz diyoruz ki; Emeklilikte Yaşa Takılanlar bu sistemden çıkarsa genç işsizlere de bir iş istihdamı sağlanıyor. Şuanda Türkiye’de 4 işsizden 1 tanesi işsiz. Aslında Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunları çözülmesiyle işsizlik sorunu da çözülmüş olacak.

AVRUPA’DAKİ EMEKLİLERE BAKIP ‘AH AH’ ÇEKMEYİN!

Sizce emeklilere en az ne kadar maaş bağlanmalı?
Asgari ücretin altında emekli maaşı istemiyoruz. Ben buradan asgari ücretin altında maaş alan emeklilerimize de sesleniyorum. Avrupa’daki emeklilerin resimlerine bakıp gezdikleri ülkelere bakıp ‘ah ah’ çekmesinler. Kafalarını kuma gömmesinler. Kulağının üstüne yatmasınlar. Gelin kardeşim. Biz sizin hakkınızı da arıyoruz. Refah seviyesinde bir maaş istiyoruz ki huzurlu, gururlu bir yaşam sürelim. Asgari ücretin altındaki maaş geçim standartlarının altında. Gençlerimize de çağrıda bulunuyorum. Gelin kardeşim. İleride bu mağduriyeti siz de yaşayacaksınız. Gelin bize destek verin beraber olalım. Hep beraber hareket edersek haklarımızı alırız.

5 YIL İÇİNDE MÜRACAAT EDİLMELİ

Bazı emekliler çalışmalarına rağmen prim günlerinin eksik olduğu ortaya çıkıyor. Bu sorun çözülebiliyor mu?
Yaşım doldu, günüm doldu, emeklilik hayal oldu. Bu ne demek? İşverenler eskiden SSK primleri yük getirdiği için primleri eksik yatırıyorlardı. Eksik yatırdıkları için siz çalışıyorsunuz çalışıyorsunuz, her gün primlerinizin yattığını düşünüyorsunuz. Eskiden e devlet de fazla yaygın değildi, vatandaş takip edemiyordu. 55-60 yaşına gelmiş primi eksik. Ben çalıştım diyor, e işveren primini yatırmamış. Ne olacak? 5 yıl bunun takipsizlik süresi var. 5 yıl içerisinde müracaat etmezsen hakkını kaybediyorsun. 5 yıl içerisinde işvereni dava edersen o haklarını geri alabiliyorsun. 100 bine yakın yaşı gelmiş geçmiş ama primi eksik, yine mağduriyet var. Onlara da bir borçlanma çıkartılıp borçlanmayla beraber prim gün sayıları doldurulup emekli edilebilirler.

HİÇBİR SİYASİ PARTİNİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ

Herhangi bir siyasi partiye yakın mısınız?
İktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yaparız. EYT’linin şimdi en son gelindiği noktada yapacağı tek şey var; biz hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz. Bizim içerimizde AK Partilisi de var, MHP’lisi de var, İYİ Partilisi de var, CHP’lisi de var. Hatta HDP’lisi de var. Çünkü mağduriyetimiz aynı. Sorunumuz aynı. Beraber hareket ediyoruz ama hiçbir partiye bir yakınlığımız yoktur. Biz mağduriyetimizin peşindeyiz. Devletimizin kasasında bizim mağduriyetimizi giderecek para var. Adaletli dağıtılmıyor. Hortum akıyor ama hortumdan akan gerçekten akması gereken kişilere akmıyor. İstersek biz iktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yaparız. Bu gücümüz var. Bizim şu an 6 milyona yakın bu mağduriyeti yaşayan var. Biz beraber olduğumuzda 12-13 milyon yapıyoruz. Etkilenenlerle beraber 20-25 milyonu buluyor bu. Şu anda Türkiye’de seçmen sayısı 55 milyon. Yani yüzdeye burduğumuz zaman 52-53 çok rahat oy potansiyeli var burada.

ERKEN SEÇİM İSTİYORUZ

Son olarak ne söylemek istersiniz?
EYT artık tıkandı çözülmüyor. Randevularımıza cevap verilmedi. Masaya oturulmadı. Çözüm önerisi sunulmadı. En son EYT’nin yapacağı, erken seçim. Yani EYT artık erken seçim istiyor. Eğer bu mağduriyeti gidermezlerse biz de erken seçim istiyoruz.

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
bilek26 1 Şubat 2021 09:11

Çalışanın maaşını belirleme hakkı yok primini belirleme hakkı yok primlerini yönetme değerlendirme hakkı yok sonra devlet zarar ediyor deyip kanun değiştir çalışanı mağdur et olan bu. EYT liler sonuna kadar haklı

0 2 Cevap Yaz
NİHAT SİPAHİ 1 Aralık 2020 15:44

YASALAR GERİYE İŞLETİLMESEYDİ BU MAĞDURİYET OLMAZDI SEÇİM ZAMANI SÖZ VERENLER ŞİMDİ BİZİ GÖRMEZDEN GELİYOR.ELBET O SANDIK BİZİM ÖNÜMÜZE GELECEK.

0 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi