Hatipoğlu'nun hareketi ile ilgili hala aynı görüşteyim!

3 Kasım 2023'te 'Nebi Hatipoğlu'nun hareketi ne anlama geliyor' başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Hatipoğlu, o yazımda ifade ettiğim üzere AK Parti'ye resmi olarak katıldı. Söz konusu yazımda ne ifade ettiysem hala aynı görüşteyim. Müsaadenizle yazıyı hatırlatmak istiyor ve bugünlük MIH sütunlarını kapatıyorum.

9 Kasım 2023 09:37
A
a
Sütiş Eskişehir
3 Kasım 2023'te 'Nebi Hatipoğlu'nun hareketi ne anlama geliyor' başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Hatipoğlu, o yazımda ifade ettiğim üzere AK Parti'ye resmi olarak katıldı. Söz konusu yazımda ne ifade ettiysem hala aynı görüşteyim. Müsaadenizle yazıyı hatırlatmak istiyor ve bugünlük MIH sütunlarını kapatıyorum.

Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun, mensubu olduğu İYİ Parti’den istifa etmesi siyasi gündemi hareketlendirdi.
Aslına bakılırsa Hatipoğlu’nun bu kararı, geçtiğimiz hafta netleşmişti. Hatipoğlu’nun geçtiğimiz hafta içerisinde hem İYİ Parti hem de AK Parti kurmaylarıyla yaptığı görüşmeler sonucunda bu kararı verdiğini ifade edebilirim. 
Bu noktada saglisolluhaber.com’da Hatipoğlu’nun ne zaman AK Parti’ye geçeceğine ilişkin bir kulis haberi de yayınlandı. Habere göre, Hatipoğlu, gelecek hafta partilerin grup toplantılarını yaptığı gün, yani 7 Kasım Salı günü AK Parti rozetini göğsüne takacak.
*
Peki, Hatipoğlu’nun İYİ Parti’den istifası ve akabinde AK Parti’ye geçecek olması siyasi dengelerde bir değişikliğe neden olur mu?
Elbette olur!
Bir kere İYİ Parti aldığı bir milletvekilini yaklaşık altı ay sonra kaybetti. Bu durum İYİ Parti’yi Eskişehir’de iyiden iyiye güçsüzleştirecek, İYİ Parti yaklaşık dört buçuk yıl boyunca vekilsiz kalacak. 
Bunun yanı sıra İYİ Parti teşkilatının, milletvekili genel seçimlerinde İYİ Parti’ye oy veren 87 bin Eskişehirliye hesap vermesi gerekiyor. 
Bunu nasıl yapacak? İYİ Parti İl Başkanı Serdal Ulucan “Hatipoğlu milletvekilliğinden de istifa etsin” demişti. Bu açıklama yeterli olur mu? Kesinlikle hayır.
Gerçi bu saatten sonra İYİ Parti Eskişehir teşkilatı ağzıyla kuş tutsa kendine oy veren seçmeni ikna edemez. 
*
Önümüzde kritik bir yerel seçim var. İYİ Parti ittifaksız bir biçimde seçime gitmeye, kendini ispat etmeye hazırlanıyor. Meral Akşener’in deyimiyle “seçimde boyumuzun ölçüsünü alacağız” diyor. Hatipoğlu’nun bu hareketi, yalnızca Eskişehir’de çözülmeyi değil Türkiye genelinde bir çözülmeyi de beraberinde getirir diye düşünüyorum. Zira milletvekili genel seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra umudu yiten İYİ Partililer, Hatipoğlu’nun bu sert hareketiyle birlikte büyük bir darbe daha almış oldu. 
*
Örneğin…
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Aydın şimdi ne yapacak?
Ya Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Emine Edizgil’in planı ne?
Kampanya sürecinde “Nebi Hatipoğlu niye gitti” diye sorulduğunda, “biz arkadaşı iyi tanıyamamışız” mı diyecekler?
Bu cevap tatmin edici olmadığı gibi seçmenle de dalga geçmek demek olmayacak mı?
Bu noktada işleri çok zor. 
Alabilecekleri ufak tefek oyları da Hatipoğlu’nun bu hareketiyle şimdiden kaybettiklerini söylemek zorundayım.
*
Hatipoğlu’nun partisinden istifasının, İYİ Parti’de derin bir yara açtığı su götürmez bir gerçek.
Peki, bu çıkış kime yarar?
Şimdilik, CHP’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yılmaz Büyükerşen’e!
Öfkeli 87 bin seçmenin yaşanan olayın şokuyla şu anda ya sandığa gitmeme ya da CHP’nin adayına destek verme gibi bir düşüncesinin olduğu kanaatindeyim. 
Bu sırada Hatipoğlu AK Parti’ye geçtiğinde ne olacak?
İYİ Partili seçmenin şu anki düşüncesi iyiden iyiye pekişecek; seçmen ya sandığa gitmeyecek ya da CHP’nin adayını tercih edecek.
*
Bir de şu konuşuluyor: Nebi Hatipoğlu AK Parti’den Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olabilir. 
Ben buna ihtimal vermiyorum ama siyaset bu, ola ki Hatipoğlu AK Parti’nin Büyükşehir adayı oldu…
Bunu ne AK Partili seçmene ne de İYİ Partili seçmeme anlatabilirsiniz.
Bir siyasetçi ki, Türk tarihinde örneğine az rastlanır… Siyasete girer girmez Milletvekili Genel Seçimlerinde bir partiden aday olmuş. Parlamentoya gitmiş. Altı ay geçmeden partisinden istifa etmiş. Hemen akabinde partisine tam manasıyla zıt olan başka bir partinin rozetini göğsüne takmış. Yetmemiş hızla o partinin belediye başkan adayı olmuş. 
Dedim ya, böyle bir şeye ihtimal vermiyorum. Fakat AK Parti, Hatipoğlu’nu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı yaparsa, Eskişehir’de intihar etmiş olur. Zira bırakın İYİ Partili seçmeni çekmeyi, AK Partili seçmende dahi çözülme yaşanması muhtemel.
*
Yazımı sonlandırırken şunu ifade etmek isterim. Yukarıda da bahsettiğim gibi, Hatipoğlu’nun hareketi, şu an için CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayına yarar. AK Parti’nin menfaatine olacak tek şey ise milletvekilini bir artırması olur. Fakat burada AK Parti için bir tehlike söz konusu. Üç milletvekili uyumlu çalışabilir mi? Görüldüğü üzere Hatipoğlu özellikle son hareketiyle pek de istikrarlı ve güvenilir bir tablo çizmedi. 
Belki de her şey daha güzel olacak, belki de Hatipoğlu gerçekten partisini buldu, belki de Fatih Dönmez ve Ayşen Gürcan ile çok uyumlu çalışacak, belki de iktidar nimetlerinin Eskişehir’e getirilmesinde faydası olacak. 
Bir kez daha, Hatipoğlu’nun hareketinin, şu an için CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayına yaradığını hatırlatmak istiyorum. AK Parti burada nasıl strateji izler bilemiyorum. Fakat özellikle İYİ Parti başta olmak üzere CHP’li seçmeni rahatsız etmeyecek bir adayla, kampanya sürecinin sonuna kadar vaziyet belki kurtarılabilir diye düşünüyorum.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
yirmialtı 9 Kasım 2023 15:34

yanlış düşünüyorsun yanlı düşünüyorsun bekleyip göreceğiz

0 0 Cevap Yaz
MUSTAFA 9 Kasım 2023 12:01

DAHA ÖNCE CHP DEN İSTİFA EDİP İYİ PARTİYE GEÇEN 15 MİLLETVEKİLİ İLE GÖRÜŞÜN NEDİR

0 0 Cevap Yaz
ess 9 Kasım 2023 10:18

boykotçuları da hesaba katın..

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi