Hatipoğlu istifasının etkileri

Milletvekili Nebi Hatipoğlu 173’günlük İYİ Parti kariyerini istifa ederek sonlandırdı. Bu istifanın yurt genelinde ve Eskişehir’de etkileri farklı olacaktır.

7 Kasım 2023 09:10
A
a
Sütiş Eskişehir
Milletvekili Nebi Hatipoğlu 173’günlük İYİ Parti kariyerini istifa ederek sonlandırdı. Bu istifanın yurt genelinde ve Eskişehir’de etkileri farklı olacaktır.
Biz Eskişehir’de yaşayanlar, zaman zaman dünyanın kendi etrafımızda döndüğünü zannediyoruz. Gerçekler böyle değil elbette.
Öncelikle şunu belirtelim; Hatipoğlu, alt tarafı partisinden istifa eden bir milletvekili. Bir milletvekili ilk kez partisinden istifa etmiyor, son da olmayacak. Kabul ediyorum; bu olay 6 milletvekili olan Eskişehir için önemli bir olay. Hele hele tek milletvekili olan İYİ Parti Eskişehir Teşkilatı için büyük bir gelişme. Ancak Türkiye’de 600 milletvekili var ve ertesi günün gazeteleri istifa haberini birinci sayfalarından duyurmadılar bile. 
Peki istifa Eskişehir ve Ankara’da İYİ Parti açısından ne gibi etkiler yaratır?

Önce Türkiye’den başlayalım.

Elbette İYİ Parti’nin bir milletvekili kaybetmiş olması kendileri açısından hoş bir şey değil. Ancak geride 43 milletvekili daha kalıyor. Bu istifa partinin TBMM’deki gücünü etkilemeyecek, komisyonlarda değişiklik yaratmayacaktır. Öte yandan Genel Merkez’in Hatipoğlu’nun ayrılmasıyla birlikte rahatlayacağını da tahmin ediyorum. Sayın Hatipoğlu’nun AK Parti’yle yakın ilişkiler kurulması taraftarı olduğunu da biliyoruz ki bu fikirler İYİ Parti’nin kuruluş felsefesine taban tabana zıt. 
İYİ Partililer eğer ki Saray’la ittifak yapılmasını isteselerdi, zaten MHP’den ayrılmazdı. Bütün arzuları Saray tarafından yerine getirilirdi ve başları da böyle ağrımazdı.
Yaygın basın İYİ Parti’nin AK Parti’yle ittifak arayışında olduğuna ilişkin bir algı operasyonu yapıyor. Böylece İYİ Parti seçmeninin aklını karıştırmak hedefinde oldukları çok açık. Bu istifa İYİ Parti’nin elini kuvvetlendirecektir. Artık İYİ Parti’nin Saray’ın güdümüne gireceğine ilişkin iddialara çöpe atabilirsiniz. Çünkü bizzat bu fikirleri savunan Nebi Hatipoğlu partisinden ayrılmak zorunda kaldı.
Özetlemek gerekirse Nebi Hatipoğlu’nun istifası İYİ Parti Genel Merkezini zorlamaz, hatta işine bile yarayabilir.

Öte yandan Eskişehir’de durumlar pek öyle değil.

Eskişehir teşkilatı için Hatipoğlu’nun istifası demek, zaten kazanacakları bir milletvekilinin buharlaşması anlamına geliyor. Önümüzdeki 4 yıl boyunca İYİ Parti Eskişehir’de vekilsiz kalacak. Bu arada İYİ Parti oylarına göz diken CHP ve Zafer Partililer sürekli, “Size giden oylar boşa gitti, muhalif oylarla seçilen vekiliniz AK Parti’ye geçti. Bir aday bile çıkartmayı beceremediniz” tarzında eleştiriler yapacaklar. Ayrıca parti içindeki muhalifler de biraz moral bozukluğuyla, biraz da yönetimi yıpratmak için bu istifadan dolayı İYİ Parti’nin mevcut yönetimini suçlayacaklar. 
Ben söz konusu zararların çok olacağını düşünmüyorum. Geçenlerde İYİ Partililerle bir mahalle çalışmasına katıldım. Vatandaş bu istifayı umursamıyor. Umursayanlar da İYİ Parti’ye değil, giden milletvekiline kızıyor. Yani istifanın faturasını vatandaş İYİ Parti teşkilatına kesmiyor. Ancak genel bir kanaat edinebilmek için daha çok mahalle ziyaretleri yapmak lazım. Fakat ilk izlenimlerim halkın Milletvekiline kızgın olduğu, İYİ Parti’ye ve onun teşkilatına fatura kesmediği yönünde.
Yine de bu istifa CHP’liler tarafından kullanılacak ve CHP veya Zafer Partisi seçmeninin İYİ Parti adaylarına geçmesini zorlaştıracaktır.
Ezcümle Nebi Hatipoğlu’nun 6 aylık İYİ Parti serüveninde partisine faydası olmadığını gibi, azımsanmayacak bir zararı oldu.
Bu arada Sayın Hatipoğlu’nun istifasıyla birlikte, “Hatipoğlu partiye binlerce sahte üye sokmuş, temayülü öylece kazanmış” tarzındaki dedikoduları da çöpe atabilirsiniz. Dönemin ilçe başkanları Zafer Tuna ve Nusret Kabasakal’ı da töhmet altında bırakan bu iftiralar, muhtemelen artık unutulacaktır. Hatipoğlu istifa etti ve arkasından hiç kimse istifa etmedi. Hani nerede bu binlerce sahte üye? Zaten bu tarz iftiralarda bulunanlar da kanıt olarak hiçbir şey sunamamışlardı. 
Son olarak seçmenin umursamadığı ancak İYİ Partililerin kendi içlerinde cevaplaması gereken bir soru var. Nebi Hatipoğlu’nu kim destekledi? Öncelikle adını koyalım; Nebi Hatipoğlu popüler bir isim. Bu popülerliğini de çok iyi kullandı. Sadece milletvekili seçimlerinde değil, yaklaşan belediye seçimlerinde de partisine büyük maddi desteklerde bulunacağının sözünü verdi. Eskişehirspor geçmişi ortadaydı. Sokaklarda dolaşırken yoldan geçen vatandaşlar tarafından alkışlanıyor, hemen etrafı sarılıyordu. Böylece en yakın rakibi Özlem Ayrancı’ya büyük fark atarak temayülün kesin kazananı oldu. Gelinen nokta ortada; kendisine destek veren üyelerin hata yaptığı görülüyor. Bu isimlere ben de dâhilim. Bu da parti içinde yapılması gereken ayrı bir özeleştiriyi gerektiriyor.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi