Geleceğe Dönüş

Hilal Köver yazdı

18 Ağustos 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Zamanda yolculuk denilince ilk akla gelen: Geleceğe Dönüş
80’lere damgasını vurmuş efsane film Back to the Future, yani Geleceğe Dönüş... 1985 yapımı olan bu film o zamanların bilim kurgu filmleri arasından sıyrılarak başyapıt olmayı başarmış. Hatta günümüzde zamanda yolculuk denilince gerek senaryosu gerek oyunculukları gerekse kurgusuyla ilk akla gelen filmlerden. Gelin bu baş yapıtı yakından tanıyalım.
BİLİM KURGU, MACERA
VE KOMEDİ BİR ARADA
Filmin IMDB’de 8,5 puan almış olması beni hiç şaşırtmadı. Üç seriden oluşan Geleceğe Dönüş, İlk filmde damağımızda kalan tadın diğer filmlerde de artarak devam ettiği ender filmler arasında. Konusuna gelirsek… Serinin birinci filminde deli dolu bilim adamı Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) o zamanın en iyi arabalarından olan DeLorean ile zamanda yolculuğu mümkün kılan bir araba icat eder. Bu makineyi ilk kez Marty McFly Jr (Michael J. Fox) kullanır. 1985’den otuz yıl önceye 1955’e dönen Marty’nin burada yaptığı bir hata, kendi kaderini ilginç bir noktaya götürmesine sebep olur. Artık Marty’nin yapması gereken tek şey kendi doğumunu bile engelleyecek bu hatayı bir şekilde düzeltmeye çalışmak olacaktır. Bilim kurgu, macera ve komediyi bir arada izleyebileceğiniz bir film arıyorsanız Geleceğe Dönüş tam size göre.
DİKKAT ÇEKİCİ KURGU
Serinin ikinci filminde ise bu sefer Marty 2015 tarihine gelip henüz doğmamış çocuklarına yardım etmek zorunda kalır. Elbette bunu yaparken de ortalığı karıştırıp zamanın düzenine zarar verir. Durumu düzeltmek için yeniden geçmişe gidip gelir. İlk serüvendeki sahneleri burada başka bir gözden tekrar izleriz. Serinin son filminde de bir önceki serüvende 1955 de kısılıp kalan Marty’yi kurtarmak için Dr. Brown zamanda seyahat eder. Ancak kendisi 1885’e gelip DeLorean’ın bozulduğu ve o zamanın şartları ile aracı tamir edemediği için Marty’ye bir mektup yazar. Sonuç olarak 1955’teki Marty, mektubu bulup doktoru kurtarmaya vahşi batıya gider. Olaylar seriyi hiç izlemeyen kişilere biraz karışık gelebilir. Ancak zamanın şartlarına göre kurgu o kadar güzel ki, filmleri izlerken hiç sıkılmayacağınıza inanıyorum. Geleceğe Dönüş’ün yönetmen koltuğunda Robert Zemeckis görüyoruz. Yapımcıları arasında Steven Spielberg’ün olması ise sanırım sinemaseverlerin beklentilerini yükseltmeye yetecektir. Böylesi bir baş yapıt üzerine sayfalarca yazmam mümkün… Ancak biraz da yorumu filmi yeni izleyecek olan sinemaseverlere bırakalım. Zamanının 19 milyon dolar ile yüksek bütçeli filmler arasında yer alan yapıtını eğer hala izlemediyseniz şiddetle tavsiye ediyorum!
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi