Eskişehir için tehlike çanları!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından, “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Eskişehir Raporu-16” hazırlandı.

20 Nisan 2021 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından, “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Eskişehir Raporu-16” hazırlandı.
Raporda Eskişehir kent merkezini oluşturan Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinin yanı sıra İnönü ilçe merkezi ile Eskişehir’e bağlı eski belde, köy statüsündeki 17’ye yakın mahallesi doğrudan fay zonu üstüne yer aldığı belirtildi.
Eskişehir deprem haritası 20 04 2021
Aynı raporda dikkat çeken başka bir ayrıntı daha var: 
Baraj aksı fay zonu üstü veya yakınında bulunan Porsuk, Keskin ve Gökçekaya barajlarının da paleosismolojik açıdan yeniden değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Olası bir depremde Eskişehir’de büyük can ve mal kayıplarının yaşanabileceği düşünülmektedir” 
 Eskişehir’de de aktif fayların yer aldığını gerçeğini unutmamak gerek…
 Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan bu rapor ilgililer tarafından dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Özellikle uzmanlar Porsuk, Keskin ve Gökçekaya barajlarının paleosismolojik değerlendirilmesini yani, eski deprem izlerinin araştırılması istiyor…
Raporda ayrıca yapılacak çalışmaların sadece il merkezinde değil, kentin bütününde yapılması konusunda acil olarak yetkilileri göreve davet ediliyor.
Özetle bu rapor Eskişehir’in deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdiği ortada…
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan rapor, Eskişehir Valiliği’ne, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, kentin 7 milletvekiline, MTA Genel Müdürlüğü,  AFAD Başkanlığı ve DSİ Genel Müdürlüğü’ne iletildi.
Konunu uzmanları Eskişehir’in geçmişinde büyük depremlerin olduğu, gelecek de olma olasılığın varlığına dikkat çekti ve tedbirleri açıkladı:
  • Depremden yüzey faylanması sonucu zarar görecek yapılar için alınabilecek en temel tedbir diri fayların yerlerinin hassas bir biçimde belirlenmesi,
  •  Bu faylar üzerindeki alanların zaman içerisinde boşaltılarak yapı ve nüfus yoğunluğunun azaltılması, gelecekte bu alanlar için yapı sınırlandırılması getirilmesi
  • İmar planlarının zemin koşulları ve yüzey faylanması tehlikesine uygun olarak yapılması.”
Rapor özetle bu şekilde…  Yetkililer deprem gerçeğini unutmadan acil olarak harekete geçmesi gerekiyor. Başka Eskişehir yok… Tehlike çanlarına kulak tıkamayalım!
 

FRİGYA VADİSİ’Nİ KİM KORUYACAK?

Eskişehir'in en önemli turizm merkezlerinden birisi olan ve her yıl binlerce vatandaşımızın ziyaret ettiği Yazılıkaya bölgesi ne yazık ki hak ettiği değeri göremiyor. Son zamanlarda Frigya Vadisi’nin gelişimi için tek çalışma Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaya başlandı. Bölgede yol genişletme çalışmalarının başladığını duyurmuştuk.
Şu anki konu hassas…
İhlas Haber Ajansı tarafından önceki gün bir haber paylaşıldı. Haberde Frigya Vadisi’nin Yürükkırka Mahallesi yakınlarında kalan yerlerin de definecilerin hedefi haline geldiği, bölgede kazılar yapılarak tarihin talan edildiğine vurgu yapıldı.  Eskişehir’in birçok noktasında yapılan kaçak kazılara çok kez tanık olduk… Güvenlik güçleri ellerinden geldiği kadar mücadele ediyor.
Fakat Frigya Vadisi’nin gelişmesi için zaten bir şey yapmıyoruz, hiç değilse elimizdekini korumayı becerelim!
 

ES-ES GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE YOK OLUYOR

Eskişehirspor kanayan yaramız… 2. Lige düştük… Sahada can çekişmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde apar topar Teknik Direktör Cengiz Seçsev’in de görevine son verildi… Borçlar dağ gibi… Taraftar çaresiz… Kara kara düşünüyoruz. “Ne olacak bu Eskişehirspor’un hali?” diye…
Peki yönetim bu süreçte ne yapıyor?
Es-Es’in şaşalı döneminde kulüpten çıkmayan siyasiler şimdi nerede?
Neden hiç kimse hiçbir açıklama yapmıyor?
Neyi bekliyorlar?
Farkında mısınız Eskişehirspor gözümüzün önünde yok oluyor!

SORUYORUM!

Gündem belli: Esnaf hafta sonu kapalı, büyük alışveriş merkezleri açık! Soruyorum, adalet bunun neresinde?

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi