Eskişehir’de beş günde CHP lehine dönen rüzgâr

Dün bu sütunlarda, CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’nda değişim isteyenlerin kazanmasıyla beraber Türkiye genelinde oluşan tabloyu yorumlamıştım.  Bugün söz konusu değişimin Eskişehir’deki yansımalarını kısaca değerlendirmeye çalışacağım.

7 Kasım 2023 08:51
A
a
Sütiş Eskişehir

Dün bu sütunlarda, CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’nda değişim isteyenlerin kazanmasıyla beraber Türkiye genelinde oluşan tabloyu yorumlamıştım. 

Bugün söz konusu değişimin Eskişehir’deki yansımalarını kısaca değerlendirmeye çalışacağım.

*

Ünlü söz: Siyasette 24 saatte çok şey değişir!

Daha beş gün öncesine kadar CHP’nin Eskişehir’de belediye seçimlerine giderken ciddi handikaplarının olduğu konuşuluyordu. 

İYİ Parti’nin ittifaka yanaşmaması, Kemal Kılıçdaroğlu nedeniyle sandığa gitmeyeceğim diyen CHP’li seçmenler, vesaire…

Fakat son 5 günde öyle bir tablo oluştu ki, CHP aleyhinde var olan handikaplar bir bir ortadan kalktı.

*

Önce Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu İYİ Parti’den istifa etti. Bununla beraber İYİ Parti’ye oy veren 87 bin seçmende ciddi bir öfke meydana geldi. Söz konusu seçmenin şu an için ya sandığa gitmeyeceği ya da CHP’nin adaylarına oy vereceği ön görülüyor.

*

Bu olayın hemen akabinde CHP’nin kurultayı gerçekleştirildi.

Kendilerini ‘değişimciler’ olarak adlandıran grup Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibini devirdi, Özgür Özel’i ezici bir üstünlükle genel başkan seçtirdi. Dahası, Parti Meclisi seçimi de değişimcilerin lehine sonuçlandı.

Söz konusu tablo, dağılmış CHP seçmeninde bir toparlanmaya neden oldu.

*

Sonuç olarak beş gün önce Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin kazanılması anlamında kara kara düşünen CHP’liler, bugün sağladıkları avantajın, arkalarına aldıkları rüzgârın tadını çıkarıyorlar. 

Fakat seçime yaklaşık beş ay var, beş ayda pek çok şey daha değişir. O halde CHP’lilerin, partilerinin lehine dönen rüzgârı korumaları ve hatta güçlendirmeleri gerekiyor. Yapılacak en küçük hata, avantajın kaybedilmesi anlamına gelebilir. 

 

 

CHP Parti Meclisine giremeyen Eskişehirliler

CHP kurultayının ilk aşaması genel başkanlık seçimi. En az genel başkanlık seçimi kadar önemli bir aşama da Parti Meclisi seçimi. Bu noktada Eskişehir’den Parti Meclisi Üyesi Adayı olarak altı kişi yarışa girdi. Bu isimler Utku Çakırözer, Gaye Usluer, Aysu Bahar Gürlek, Cem Diler, İrem Evgi ve Ersin Ertürk. Özgür Özel’in anahtar listesinde Aysu Bahar Gürlek yer aldı. ‘Denge ve Denetleme Listesi’ olarak tabir edilen karşı tarafın anahtar listesinde ise Gaye Usluer vardı. Utku Çakırözer, Cem Diler, İrem Evgi ve Ersin Ertürk ise hiçbir anahtar listede yoktu. Seçimin sonunda bahsettiğim hiçbir isim Parti Meclisi Üyesi olarak seçilemedi. İsimlerin aldıkları oylar ise şöyle şekillendi: Gaye Usluer 244, Utku Çakırözer 208, Aysu Bahar Gürlek 88, Cem Diler 88, İrem Evgi 61, Ersin Ertürk 29.
 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
önce ilke 7 Kasım 2023 15:53

eskişehir için çalışmayanlar.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi