Dün Anadolu idi bugün sadece üniversite

Anadolu Üniversitesi deyince Eskişehir'de akan sular dururdu. Şimdi öyle mi?

14 Mart 2022 08:43
A
a
Sütiş Eskişehir
Anadolu Üniversitesi deyince şehirde akan sular dururdu.
Şimdi öyle mi?
Eskiden koca bir şehrin gururu olan, aidiyeti yüksek bir şehir markası bugün sadece bir devlet üniversitesi oldu.
Hatırlarsınız, bu konuda daha önce de yazmış ve yakın geçmişten bugüne Anadolu Üniversitesi'nin geldiği noktaya dikkat çekmiştim.
Bu benim oturduğum yerde uydurduğum bir tespit değil, şehir insanının hislerine tercüman olan bir yansımaydı.
Bir parça umut, bir parça değişebilir inancımız vardı.
Lakin bugün o umut ve inançlarda bitkisel hayata girmiş durumda.
Eksilen, değişen neydi diye düşünebilirsiniz. Zaman içinde neler yaşandığını unutabilirsiniz.
Hem somut hem de soyut olarak bir kaç örnek verelim.
Mesela eskiden Anadolu Üniversitesi Mavi Hastane vardı. Vatandaşlar içinde önemliydi ama asıl öğrencilerin ücretsiz yararlandığı büyük bir nimetti.
Sessiz sedasız bir şekilde yok oldu.
Mesela eskiden Anadolu Üniversitesi'nin en büyük bütçe kalemi olan AÖF öğrencileri de yemekhaneden yararlanabilirdi. Şimdi yararlanamıyor.
Mesela eskiden Üniversite döner sermayesi doğrudan şehir ekonomisine katkı sağlayacak kadar büyük ve değerliydi.
Azaltıla, azaltıla kuş gibi kaldı.
Mesela eskiden AÖF gelirleri çok devasa bir bütçe sağlardı ve istenirse kabine kararı ile şehir menfaatleri için harcanabilirdi.
Şimdi Ankara'ya YÖK'e bağlandı.
Mesela eskiden Üniversite bölümleri siyasi kadroların ve liyakat şüphesinin konuşulmadığı epey önemli isimlerin yönetiminde başarı rekorları kırardı.
Hukuk, İBF, Güzel Sanatlar ülkede parmakla gösterilen ve girmek için rekabet edilen bölümlerdi. Şimdi sıradanlaştı.
Ayrıca bölünme ve 3. Üniversite sevdasıyla sadece bir Kampus değil aynı zamanda hem pek çok akademisyen hem de çok değerli fakülte ve yüksekokul kayıpları yaşandı.
Ve elbette geçmiş dönem rektörü Şafak Çomaklı döneminde herkesin gözüne sokula sokula yapılmak istenen "Yılmaz Büyükerşen" izini Üniversiteden silelim operasyonu bu sürecin en acı ivmesi oldu.
Bırakın vatandaşı, öğrencinin ve onları taşıyan otobüslerin bile girmekte zorlandığı dönem ve o dönem bölümler içinde yapılan en ufaktan en büyüğe operasyonları fişi çeken hamle oldu.
Dost acı söyler...
Eskiden Türkiye'nin güven abidesi olan ve mesleki sınavlardan tutunda, tüm kamu mülakat ve değerlendirmeleri için soru hazırlayan, basan, hakim ve hakemliği tartışılmayan Anadolu Üniversitesi'nin bugün geçmişinden başka sığınacak gölgesi kalmadı.
Dedim ya az umut, az inanç sahibi olduk. Bazı ziyaretler, hamleler v.s. derken inşallah dedik ama evdeki hesap çarşıya uymadı.
Beklentiler şimdilik askıda kaldı.
Dün içindeydik Üniversite'nin, okumadığımız bölümlerinin bile kantinine uğrar çay içerdik. Bugün çevreyoluna çıkmadıkça önünden bile geçmiyoruz...
Emeği geçenlere teşekkürler !
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Kayyumla Olmaz 14 Mart 2022 19:45

Eskişehirdeki üniversiteler kayyumla yönetiliyor. Bir de bu kayyumların kraldan çok kralcı yardımcıları var. Tamamen değişmeli rektörler ve yardımcıları.

0 7 Cevap Yaz
Yusuf 14 Mart 2022 15:57

Bu şekilde olması daha iyi zimmetine para geçiren rektörleri de unutmadık

8 0 Cevap Yaz
xyz 14 Mart 2022 13:56

Eskişehirdeki Üniversiteleri bu hale getiren son ataman rektörler değil arkadaşlar. Bu rektörler sadece birer sonuç. Bunun nedenleri bu rektörlerden önce seçimle iş başına bilmem kaçıncı sıralardan en çok oy alan aday elenerek siyaset kurumu ve başka türlü oluşumlarla pazarlık masasına oturmaktan dahi çekinmeyen yeteneği 2 cm hırsı 20 metre olan kerameti kendinden menkul tiplerdir. Mutlumusunuz ? Eserlerinizle gurur duyuyormusunuz yoksa vijdanınız sızlıyormu ??

0 9 Cevap Yaz
xyz 14 Mart 2022 13:46

Eskişehirdeki Üniversiteleri bu hale getiren son ataman rektörler değil arkadaşlar. Bu rektörler sadece birer sonuç. Bunun nedenleri bu rektörlerden önce seçimle iş başına bilmem kaçıncı sıralardan en çok oy alan aday elenerek siyaset kurumu ve başka türlü oluşumlarla pazarlık masasına oturmaktan dahi çekinmeyen yeteneği 2 cm hırsı 20 metre olan kerameti kendinden menkul tiplerdir. Mutlumusunuz ? Eserlerinizle gurur duyuyormusunuz yoksa vijdanınız sızlıyormu ??

0 6 Cevap Yaz
El Fatiha 14 Mart 2022 13:01

Anadolu Üniversitesi bitmiştir. Ölmüş ağlayanı yok, Fatiha okuyanı yok. Okunan sadece lanet. Eskişehirli (son iki) rektörle başlayan çöküşün üzerine Çomaklı ve annesi çomaklarını dikip çekip gittiler. Yıllarca Anadolu Üniversitesi kimliği taşımış, bölünmeyle birlikte Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafında kalmış olan hoca bile derse gelirken kapıda kimlik bırakıyor. Orası artık bir taşra üniversitesi. Bir zamanlar rakipsiz ve en sağlam bölümlerden olan İletişim bile nal topluyor. Doğu Anadolu’da yeni kurulmuş fakülte bile onu solladı.

1 15 Cevap Yaz
ismet barış 14 Mart 2022 09:51

eğitim ve eğitimli düşmanlarının eseri maalesef.

1 14 Cevap Yaz
N.S 14 Mart 2022 09:44

Birileri kendi ideolojisini topluma çeşitli baskılarla dayatmaya çalıştı ve sonuç ortada. Bu uğurda 20 yılda mesela 6 tane millieğitim bakanı değişti. Yedinci bakan ise çok emanet duruyor. Üniversitelerde barajı kaldırdılar. Yabancılara tus sınavlarında puan ortalamasını düşürdüler, bizler doktor olup tıpta uzmanlık sınavina girersek yüksek puan istiyorlar. Ama yabancı öğrenciye öyle değil az puanla sınav geçiyorlar. Koskoca eğitim sistemini ali babanın çiftliğine döndürdüler

1 14 Cevap Yaz
Aksu 14 Mart 2022 09:31

Finlandiya Eğitim bakanına sorarlar, niye ülkenizde özel okul yok ? Bakan cevap verir; Eğitim Ticarete Alet Edilemez...

1 12 Cevap Yaz
Arrrpalık Üniversitesi.. 14 Mart 2022 09:26

Neden çünkü; En ufak köy kooperatifini bile kendilerine arpalık haline getirenler, burayıda bir şekilde ele geçirmek için yanıp tutuşuyorlardı. İşte burayı ele geçirip rahatladılar. Her yıl Aöf öğrencilerini hazineye katkı payı ödetme sürecide bunlardan biridir. Yahu koskoca devlet hazinesi öğrencinin vereceği 35 40tl ye mi kaldı ? Öğrencinin eti ne budu ne ? Hazineyi öğrenci mi kalkındıracak ??? Şunuda söyleyeyim; Ben iyi ki erken mezun olmuşum. Yoksa her dönem yatır eğitim harcını + hazine katkı payını kaydın öyle yenilensin. Resmen Ticarethane olmuş koskoca üniversite

0 15 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi