Demokrasi

12 Ekim 2016 09:49
A
a
Sütiş Eskişehir
Hukukun en kötüsü suçsuzu korkutandır (Voltaire)
Benden olmayana iş ve yaşam hakkı yok. Benden değilsen bile demokrasi için bana destek ol. Demokrasi demek bana uyum demek. Yalnız ben kandırılırım ama ben de kandırabilirim. Kanarsan bana ne? Sen kendini halka anlatabiliyor musun?
Demokrasilerde seni seçmeyen ve sana oy vermeyenlerin de hakkını savunmak gerek. Muhalefeti toptan yok eder, yok sayarsan ortada kalana ne ad verilir? Yazmaya gerek var mı?
Kolombiya’da halk barış için referandumda oy kullandı. Çok az farkla uzlaşma ret edildi. Katılım yüzdesi çok düşük denilerek işin içinden sıyrılacaklar.
İngiltere’de yazılı anayasa mı var?
Her konu ve işlevi yazıya döküp, kaleme alınca mı demokrasi iyi uygulanıyor?
Kanun hükmünde kararnameler ne için çıkarılır? Hukuka saygıdan ötürü mü? Yoksa hukukun ayaklar altına alınması mı?
Olağanüstü durumlarda meclisin işlevi nedir? Muhalefetin ve iktidarın görevleri nedir?
Hukuk tam bağımsız mıdır? Bir zamanlar vicdan ve cüzdan arasına sıkışmıştı, şimdi kararlar adil mi alınıyor?
Yerel yönetimler demokratik ölçülerde merkezi yönetimden adil pay alabiliyorlar mı?
Liyakatın belirgin özelliği, aynı anlayışta olanları mı seçmek olmalı yoksa iş bilgisi, eğitimi ve temsil kabiliyeti bir anlam ifade edecek mi?
Dış politika uzun vadeli ve ülke çıkarlarına uygun belirlenecek mi? Yoksa iç politika malzemesi yapılarak kurnazca mı yürütülecek?
Tarihimize ve değerlerimize sahip mi çıkılacak, yoksa bu günün bakış açısı ile geçmişi ve liderlerini karalamalar sürdürülüp, çarpıtılacak mı?
Siyaset, Hazreti Yusuf ‘un kırk yamalı bohçasına benzetilmiş, neresinden tutarsanız elinizde kalır denmişti. Şimdi kırk yamalıyı da arar olduk. Geçmişten ve geçmişin tecrübelerinden yararlanarak, kazanımların üstüne de koyarak, ne zaman adam gibi ciddi ve tutarlı politika yapılacak merak ediyorum.
Dansla, eğlence ile, okumadan, okuduğunu anlamadan lay lay lom nesiller yetiştirerek, düşünmeden körü körüne, futbol takımı tutar gibi, kendilerine bir öpücük gönderenlerin peşinden giden kuzucuklar mı olacağız?
Unutmayalım farklılık zenginliğimizdir…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi