Büyükerşen’in kaybetmesi zor!

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 1999 yılından bu yana Büyükşehir Belediye Başkanı… Her seçimde rakiplerine fark atmayı başarıyor…

4 Ağustos 2023 09:21
A
a
Sütiş Eskişehir
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 1999 yılından bu yana Büyükşehir Belediye Başkanı…
Her seçimde rakiplerine fark atmayı başarıyor…
2024 yılında yapılacak seçimlerde bir kez daha aday olduğunu açıkladı.
Hep kazanıyor! Geçmişe, Büyükerşen’in siyasi seçim tarihine göz atmadan önümüzdeki seçimleri yorumlamak kolay değil! Büyükerşen, 1999 yılından bu yana pek az başkanın yapabildiğini yaptı ve kendi seçmenini oluşturmayı başardı.
1999 yılında ki seçimlerde Büyükerşen yüzde 44.8 oy alırken, en yakın rakibi DYP’den Orhan Soydaş’tı. Yüzde 23 oy almıştı… 
 
SİYASET SIFIRLANDI!
2004 seçimlerine siyaset yeniden dizayn edilerek giriliyordu. Genel seçimlerde DSP, ANAP, MHP baraj altında kalmıştı. AK Parti tek başına iktidara gelmişti!  AK Parti kurulduktan sonra yapılan ilk genel seçimlerde 2004 yılında Büyükerşen’in rakibi Faruk Karaçay’dı. AK Parti müthiş bir ivme kazanmıştı. Büyükerşen’in partisi son genel seçimde yüzde 1 almıştı…
Karaçay, mutlak favoriydi ancak Büyükerşen yüzde 44.7 oy alarak yeniden seçildi. Karaçay ise yüzde 41.3’de kaldı. O seçimde Orhan Soydaş, şansını bir kez daha denemiş ancak yüzde 8 oy alabilmişti. Soydaş daha sonraki yıllarda AK Parti’nin Tepebaşı Belediye başkan adayı oldu ancak kazanamadı.
 
UNAKITAN KESENİN AĞZINI AÇTI AMA!
2009 seçimlerinde Büyükerşen’in partisi DSP genel seçimlerde yine yüzde 1 oy almıştı. Büyükerşen adeta seçimlere bağımsız aday olarak girdi. Yüzde 51.5 oy oranına ulaştı.
Oysa Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Eskişehir milletvekiliydi ve kesenin ağzını sonuna kadar açmıştı. AK Parti, Profesörün karşısına profesör aday olarak Hasan Gönen’i çıkarttı. Ne yazık ki Hasan Gönen, sadece yüzde 37.1 oy alabildi. Eskişehir’in sevilen isimlerinden Ahmet Vural, MHP’den aday olmuş ancak 5. 65 oy alabilmişti… Vural daha sonraki yıllarda CHP’den belediye meclis üyesi olacaktı.
 
KARACAN’DAN UMUTLUYDULAR!
 
2014 yılında Büyükerşen’in karşısına AK Parti, Eskişehir’de yıldızı parlayan dinamik, heyecanlı, insan ilişkileri kuvvetli bir aday Harun Karacan’ı çıkarmıştı. AK Parti yöneticileri seçimden son derece umutluydular. Büyükerşen, bu kez seçimlere CHP çatısı altında giriyordu. Eskişehir Ticaret Odası Başkanlığı’ndan üstün performans gösteren Harun Karacan oldukça iddialıydı. Ancak Büyükerşen yüzde 45.2 oy alırken, Karacan yüzde 39’da kalıyordu. Eski valilerden sevilen isim Kadir Çalışıcı ise MHP’den aday olmuş yüzde 11.2 oy almıştı.
 
SAKALLI VE REKORLARIN SEÇİMİ!
2019 yerel seçimlerinde Büyükerşen’in rakibi, Odunpazarı Belediyesi’ni 2 dönem yöneten Burhan Sakallı’ydı.  Odunpazarı’na aday olmamış üstelik 5 yıl danışmanlık yapmış ve AK Parti MKYK’da görev almıştı. Eskişehirliler kendisini seviyor, saygı duyuyordu. Büyükerşen, bu seçimlerde kendi rekorunu kırdı ve yüzde 52.3 oy oranıyla yeniden seçildi. Burhan Sakallı yüzde 45.14 oy oranına ulaşarak, şimdiye kadar en yüksek oyu alan AK Partili aday olmasına rağmen seçimi kazanamadı.
 
ADAY KİM OLUR?
2024 seçimlerinin öncesinde Yılmaz Büyükerşen “yine aday olduğunu açıkladı” AK Parti doğru adayı arıyor. Matematik hesabı ortada…
Doğru zamanda, doğru adayı bulup doğru kararı vermek istiyor. Mevcut istatistikler gösteriyor ki AK Parti ve MHP birlikte seçime girse bile Büyükerşen’in karşısında kazanmaları oldukça zor. En azından İYİ Parti’ye genel seçimlerde oy vermiş seçmenin yarısının oylarına ihtiyaçları var. Büyükerşen’in adaylığını açıklamasının ardından başlayan sert eleştirileri bir de bu açıdan değerlendirmek gerekiyor.
 
SON FIRSAT
Matematik hesabı Büyükerşen’in kaybetmesinin zor olduğunu gösteriyor. Geçmiş seçimlerde AK Parti, hiç kuşku yok ki Büyükerşen karşısında seçimleri alabilecek duruma da geldi. Ancak aday ve zaman konusunda pek başarılı olamadılar. Doğru karar veremediler. Büyükerşen’i yenebilmeleri için bu önlerindeki son fırsat! Kazanan, Yılmaz Büyükerşen’i değiştirir.


 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Gerçek Şu ki 4 Ağustos 2023 20:04

Hoca kaybedecek bak görürsün, hemde hocayı kendine benzeyen biri yenecek. Hatta bu kişi siyaseten hoca tarafından önü kesilen biri olacak. Sana bir ip ucu vereyim, bu kişi geçtiğimiz hafta Ankara yaa görev için çağrıldı, tabi bu mizansen kişinin bundan haberi yok. Tesadüfmüş gibi AKP nin bir üst düzey yetkilisi görüştü, duyumlara göre olumlu cevap alınmadı o yüzden AKP nin üst. düzey. bir yöneticisi önümüzdeki günlerde ESKİŞEHİR e gelip tanınmış ve hoca. mağduru kişiyle. görüşecek. İnşallah ikna olurda hoca seçimi kaybeder.

0 3 Cevap Yaz
Ömer 4 Ağustos 2023 14:35

Niye yorumlar yayınlanmıyor O zaman kaldırın

0 3 Cevap Yaz
Aslı 4 Ağustos 2023 14:33

AKP MHP iyi parti ittifak yaparlarsa büyükerşenin şansı yok

0 3 Cevap Yaz
Ömer 4 Ağustos 2023 14:32

1999 da chp bilerek seçime girmedi burda oyun oynandı

0 3 Cevap Yaz
Odunpazarlı 4 Ağustos 2023 11:20

MHP'den Aday Çıkartılsın Ak parti Oylarını MHP li Adaya Versin MHP nin üyeleri İyi Parti ye Gitmişti BÜYÜKŞEHİR adayına İYİ parti den oy veren olursa belki kazanma şansı olabilir

0 2 Cevap Yaz
messinin eniştesi 4 Ağustos 2023 10:38

hesaba katmadığın daha büyük bir sorun var. BOYKOTÇULAR ve kılıçdarın istifasını isteyenler..

0 2 Cevap Yaz
Hakan 4 Ağustos 2023 09:48

2004 de CHP yi seçime sokturmayarak nasıl kazanıldığını da yazsaydiniz keşke

0 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi