Atatürk’ün az bilinen 4 senesi beyaz perdede

Necati Şahin’in kaleminden çıkan, Mehmet Ada Öztekin tarafından yönetilen ve Aras Bulut İyemli’nin başarılı oyunculuğuyla hayata geçen Atatürk’ün 2’inci filmi de sinemalarda hak ettiği ilgiyi görüyor

18 Şubat 2024 14:49
A
a
Sütiş Eskişehir
Necati Şahin’in kaleminden çıkan, Mehmet Ada Öztekin tarafından yönetilen ve Aras Bulut İyemli’nin başarılı oyunculuğuyla hayata geçen Atatürk’ün 2’inci filmi de sinemalarda hak ettiği ilgiyi görüyor.
Tarihi filmlerin birkaç zorluğu bulunuyor. Birincisi o filme – genel olarak – söz konusu tarihi olayları çok iyi bilen izleyiciler gelir. Dolayısıyla Yarbay Mustafa Kemal’in cephanesi olmayan askere birazdan süngü takma emri vereceğini bütün izleyiciler çok iyi bilir. Özetlemek gerekirse izleyiciler çoğu zaman ve haksız bir şekilde, “Film zaten bildiğimiz şeyleri anlatıyor” diyerek filme dudak bükerler.
Kardeşim film elbette bildiğiniz şeyleri anlatacak; adı üstünde tarihi bir film bu. Ne yani sizin için 2’inci Dünya Savaşı’nın sonunu mu değiştirelim?
Tarihi filmlerin bir diğer sıkıntısı ise, özellikle Atatürk gibi kült hâline gelmiş kişileri canlandıran aktörler sürekli eleştirilir. Dünyanın en iyi oyunculuğunu da yapsanız, birileri sizin oyunculuğunuzu beğenmeyecektir.
Bu konuda Aras Bulut İyemli’ye bir parantez açmak lazım. Gerçekten çok iyi bir oyunculuk göstermiş.
İlk filmin kaldığı yerden devam eden Atatürk 1881 - 1919 (2. Film), Kurtuluş Savaşı'na varan süreçte yaşananları anlatıyor. Elbette Çanakkale Savaşlarında Atatürk’ün oynadığı rol çok iyi bilinir. Ancak Doğu ve Güney Cephesinde Atatürk’ün 2 yıl boyunca pek çok savaşlara girdiği pek bilinmez. Dolayısıyla filmin bu kısmı, tarihi ortalama düzeyde bilen izleyiciler için bile öğretici olacaktır.
Eskişehir’de tam 5 haftadır kapalı gişe oynayan Atatürk filminin ikincisine gitmediyseniz, çok şey kaçırdınız demektir. Mutlaka izlemenizi öneririm.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi